Actualitate
Tronsonul Sebeș – Turda ar putea lega Coridorul IV de Autostrada Transilvania
Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, a declarat astăzi că există posibilitatea ca Autostrada Transilvania să fie legată de Coridorul IV prin tronsonul Sebes – Turda, care poate fi finantat cu bani europeni.
Ministrul a explicat că va avea în acest sens o intalnire cu parlamentarii si autoritatile locale din Transilvania, exitând chiar varianta ca administrațiile locale din zonă să preia constructia autostrazii.
”Ne zbatem sa gasim solutii, iar in actiunea noastra dezinteresul sau reaua-credinta nu-si au locul. Eu cred in acea autostrada si cred ca trebuie sa existe. Problema este finantarea. Trebuie sa gasim pe cineva care sa aiba bani si sa vrea sa realizeze acest proiect. Eu sunt pregatit sa-l si ajutam: tronsonul de la Sebes la Turda se afla in TEN-T, poate fi finantat pana la 85% din bani europeni, deci am putea gasi o solutie sa legam Coridorul IV de Autostrada Transilvania pe bani europeni, ceea ce ar reprezenta un mare ajutor, cel putin intr-o prima faza pentru Autostrada Transilvania care, daca nu ajunge la Brasov, ramane putin suspendata, dar s-ar putea face acest tronson Sebes – Turda care ar ajuta-o foarte mult”, a declarat ministrul delegat pentru infrastructura.
Declarațiile lui Dan Șova despre drumul expres Sebeș-Turda vin în contextul în care acesta a anunțat că negocierile cu firma americana Bechtel pentru incetarea contractului de construire a Autostrazii Transilvania se vor finaliza pana pe 30 aprilie și că alti trei investitori ar fi interesati sa preia proiectul.
Compania Bechtel a fost desemnat constructor al Autostrazii Transilvania (Brasov-Bors), in 2003, in baza unui contract estimat atunci la 2,2 miliarde euro. Lucrarile au inceput in 2004, compania finalizand pana acum 52 km de autostrada (Turda-Campia Turzii) din totalul de 415 km,alti 64 fiind in lucru, intre Suplacu de Barcau – Bors, avand un stadiu de executie de 50%. Acestea au ramas singurele tronsoane din cele 8 ale Autostrazii pe care Bechtel trebuia sa le finalizeze, in urma unei renegocieri a contractului, din 2011.Dupa 11 ani de la semnarea contractului, statul roman are 52 de kilometri de autostrada in functiune si 1,4 miliarde de euro platite.
FOTO: ARHIVĂ

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.