Știri din zonă
200 de ani de la sfinţirea Bisericii de zid din Sebeşel
Străbătând satele de sub munţi, din ţinuturile Orăştiei până în cele ale Făgăraşului, eşti plăcut surprins de întâlnirea unor biserici ortodoxe de zid foarte asemănătoare între ele ca stil arhitectonic.
Le poţi socoti uşor contemporane şi surori. Cercetând istoria acestor sate, descoperi că majoritatea bisericilor au fost construite acum 200 de ani, în prima jumătate a sec. al XIX-lea. Dăm câteva exemple de sate cu astfel de biserici din zona Sebeşului: Răhău, Deal, Săsciori, Laz, Căpâlna, Petreşti, Poiana Sibiului etc. Printre ele se numără şi biserica din satul Sebeşel. Tradiţia laică şi bisericească atribuie construirea bisericii din Sebeşel “unor bogătani, Filip şi Rozalia, care au vândut 3 perechi de boi şi au dat cu piciorul în peretele vechii biserici din lemn dărâmându-l, pentru a construi una nouă. Cei doi pomeniţi nu se ştie, au fost soţ şi soţie sau frate şi soră. Studiile de specialitate ale unor distinse doamne cercetătoare din Alba Iulia ne dau dreptul să alăturăm la ctitori şi pe Gheorghe Pop, notar din Sebeş şi Sebeşel, care a făcut multe donaţii. Acestora li s-au adăugat eforturile oamenilor din sat.”
Însemnările sunt importante deoarece amintesc că lucrările noii biserici au început în anul 1809 şi după numai 2 ani, în 1811, „a fost gata Biserica fără cele două căldări (bolţile)”. După alţi 2 ani, pe baza însemnărilor, la 26 octombrie 1814 (de Sfântul Dumitru), biserica a fost terminată definitiv şi a fost sfinţită în prezenţa Măriei Sale “Episcopul Vasile Moga”. „Surprinde deosebit de plăcut perioada de numai 5 ani în care o comunitate de 100 de familii a ridicat nouă biserică în locul celei vechi de lemn. Este interesant că tot din acei ani, pe lângă tradiţie, izvoarele scrise pomenesc şi primii dascăli, dovadă că întărirea bisericii a fost baza dezvoltării culturale şi a şcolii. Pomenirea Episcopului Vasile Moga, amintit mai sus, un episcop pe nedrept uitat şi de autorităţile bisericeşti dar şi de cele locale din Sebeş, ne obligă să informăm cititorii că episcopatul sau primul episcop român ortodox al Episcopiei refăcute a Ardealului are mari merite în dezvoltarea ortodoxiei în părţile noastre şi nu numai, şi, de asemenea în dezvoltarea şcolilor. Zecile de biserici construite în timpul şi cu sprijinul nemijlocit al episcopului Vasile Moga, cele peste 100 de şcoli înfiinţate vorbesc despre o adevărată înflorire a vieţii spirituale în părţile Sibiului.
Timp de 200 de ani, la biserica şi şcoala din Sebeșel au funcţionat, cu două mici excepţii, numai preoţi şi dascăli născuţi şi legaţi de localitate, 130 de ani aceştia provenind din aceeaşi familie – Hinta (Hentea). Această continuitate a generat valoare şi elită locală, implicare în viaţa comunităţii plus creşterea nivelului cultural şi economic mai mult ca în alte sate, făcând din Sebeşel un sat aparte, care astăzi culege roadele acelor vremuri.
Repunem o întrebare celor obligaţi din Sebeş, instituţiile administrativ-culturale: oare nu merită acest vlădică măcar un nume de stradă sau de şcoală, dacă nu o statuie şi un bust?
Dănuţ PINTILIE,
administrator PINTICARN PROD SRL

Știri din zonă
Bărbat de 73 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a încălcat ordinul de protecție și a condus un autoturism fără a avea permis
Luni, 7 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În după-amiaza zilei de 7 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au fost sesizați de către o femeie de 67 de ani, din comuna Săsciori, județul Alba, cu privire la faptul că soțul ei, în vârstă de 73 de ani, s-ar fi deplasat la domiciliu și i-ar fi adresat cuvinte jignitoare, precum și amenințări cu acte de violență, deși, la data de 3 aprilie 2025, instanța de judecată a dispus emiterea unui ordin de protecție, pe o perioadă de 2 luni, prin care bărbatului i s-a interzis apropierea față de soția sa, la o distanță de 50 de metri.
În aceeași zi, polițiștii au oprit, pentru control, autoturismul condus de bărbatul de 73 de ani, pe raza localității Săsciori, iar din verificările efectuate, a reieșit că bărbatului i-a fost retras permisul de conducere din motive medicale.
În cursul zilei de azi, 8 aprilie 2025, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.