Administrație
A fost finalizată investiția de 1,4 milioane de lei în Centrul de Vizitare amplasat în Poarta Raiului, din Munții Șureanu
Consiliul Județean Alba a finalizat de curând construcția centrului de vizitare a siturilor Frumoasa, amplasat în Poarta Raiului din județul Alba. Este vorba despe o construcție de 350 de metri pătrați, realizată în concordanță cu arhitectura specifică zonei.
“Elementul central al clădirii este reprezentat de o sală de expoziție unde au fost amplasate 11 diorame. Acestea sunt reprezentări ecologice și biogeografice care evocă vizual viața sălbatică din sit. În mod concret, speciile de plante și animale sunt montate pe substraturi și decoruri care mimează mediul lor natural de viață. Centrul mai cuprinde o sală de conferințe, birouri și o machetă tridimensională cu traseele tematice și alte informații relevante pentru vizitatori.
În curtea centrului de vizitare, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați au fost realizate 6 centre expoziționale exterioare (reconstrucția unor colțuri din natură – habitate naturale specifice zonei).
Contractul, în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei fără TVA (valoarea estimată a construcției, conform finanțării europene era de 2.065.763 lei fără TVA), a fost realizat de firma SC Constructus SA.
În cadrul aceluiași contract au fost amplasate 24 de panouri de informare în fiecare dintre cele 24 de localități care se află pe suprafața celor două situri (Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani). De asemenea, în cadrul acestui contract au mai fost amplasate un panou temporar și o placă permanentă.
Aria Naturală Protejată “Frumoasa” are o suprafaţă de peste 137.000 de hectare şi se întinde în judeţele Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea, iar pe cuprinsul său se află mai multe specii de faună şi floră protejate de lege. Aria Naturală Protejată “Frumoasa” este inclusă în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Alba.

Administrație
S-au turnat primii kilometri de asfalt nou pe DJ 704A, „Vechiul drum al Pianului”
Consiliul Judeţean Alba a demarat, în luna septembrie 2024, lucrările de modernizare pe DJ 704A – „Vechiul drum al Pianului”.

Lucrările de modernizare pe DJ 704A Sebeș fac obiectul primului contract de finanţare din cadrul celor opt proiecte aprobate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
„Infrastructura, cu precădere cea rutieră, reprezintă fundamentul pe care se construiesc societățile moderne, fiind sursa de vitalitate pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Ea asigură conectivitatea, accesul la servicii esenţiale şi este un factor de sustenabilitate şi rezilienţă.
Aflat la intersecția unor importante artere de transport, Sebeşul reprezintă, pentru judeţul Alba, un motor economic important, cu un potențial semnificativ de creștere și dezvoltare, care joacă un rol strategic în dinamica economiei locale și naționale.
Pentru a susţine şi stimula dezvoltarea economică şi socială în această zonă şi pentru a crea condiţii mai bune şi mai sigure de transport pentru locuitorii zonei sau pentru cei aflaţi în tranzit, administrația județeană a demarat această investiție”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.