Din Județ
Alexandru Dăncilă: Sebeşul – un important pol de dezvoltare al judeţului
Interviu cu Alexandru DĂNCILĂ, primarul municipiului
– Domule primar, vă propun să intrăm direct în problematica fierbinte a municipiului. Aşadar, vă rog să amintiţi, pe scurt, cele mai importante proiecte investiţionale ale administraţiei locale.
– Aş dori să încep această trecere în revistă cu un important proiect, cel din Cartierul „Lucian Blaga”. Deşi termenul de finalizare a lucrărilor este stabilit pentru luna mai a anului 2015, Primăria Sebeş – în plan financiar, asigurând suma necesară, iar constructorul – în privinţa concentrării forţei de muncă, fac eforturi pentru a finaliza lucrările până la sfârşitul acestui an. Am convingerea că vom reuşi să atingem acest obiectiv. Mai amintesc că, în centrul localităţii, pe Bulevardul Lucian Blaga şi pe strada Traian au fost montate benzi de cauciuc pe carosabil, din dorinţa de a-i determina pe şoferi să reducă viteza la limita evitării oricărui pericol. De asemenea, o altă lucrare vizează modernizarea străzii Vânători. Termenul de finalizare a investiţiilor este 5 iulie, deşi constructorul a solicitat o prelungire. Administraţia locală va fi drastică în privinţa termenului, iar după data de 5 iulie se vor aplica penalităţi până la terminarea lucrărilor. La finele acestei săptămâni, în zona Autogării, va fi posibil accesul de pe strada Mărăşeşti şi de pe strada Gării, ca urmare a finalizării lucrărilor. Aşa cum am spus, strada Vânători nu este încă finalizată. Odată cu deschiderea circulaţiei pe cele două căi rutiere va fi descongestionat traficul din centrul municipiului, care a devenit la un moment dat staţie pentru autobuzele care treceau prin Sebeş. Noua clădire a autogării a fost terminată, iar în scurt timp, după obţinerea avizelor de la instituţiile abilitate, va fi dată în folosinţă, personalul fiind asigurat, fără a mai fi nevoie de noi angajări. Aşa cum aţi observat, avem o autogară modernă, cu săli de aşteptare, birou de informaţii şi spaţii care vor fi închiriate firmelor care ne vor solicita acest lucru. O altă lucrare este cea de la Răhău. După 5 luni de contestaţii, din ianuarie şi până la sfârşitul lunii iunie (au fost 3 contestaţii), la finele lunii trecute s-a semnat contractul de proiectare pentru aducţiunea apei şi distribuţia ei. În maximum două luni se va finaliza proiectul, apoi va fi scoasă la licitaţie lucrarea de aducţiune a apei, cea de distribuţie urmând a fi executată de Apa CTTA Sebeş. În ceea ce priveşte modernizarea altor străzi din Sebeş, amintesc acum strada Radu Stanca – la care s-au finalizat lucrările, Nicolae Iorga – investiţiile se vor termina în maximum două săptămâni, iar în luna august vor fi gata lucrările de pe strada Tudor Vladimirescu. O altă investiţie importantă este reabilitarea Grădiniţei nr. 2, care are termen de finalizare, cu toate solicitările de prelungire a lucrărilor, pentru data de 1 august a.c. Tot luna viitoare va fi terminată modernizarea Bazei sportive Arini, modernizare care a început încă de anul trecut.
– Ce alte proiecte mai aveţi în derulare?
– Dintre acţiunile aflate pe agenda noastră mai amintesc cele ale Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriei, de actualizare a listelor şi a bazei de date pentru categoriile de persoane care beneficiază de programe PAED, este vorba despre cei ce primesc alimente de la Uniunea Europeană. De asemenea, mai avem o acţiunea în această perioadă. Primăria municipiului Sebeş va încheia un acord de parteneriat cu o asociaţie a pompierilor din Bucureşti, urmând ca împreună să demarăm un proiect european în cadrul căruia vom achiziţiona o maşină modernă de pompieri. Pe plan cultural, aş aminti o manifestare pe care o vom organiza în curând, este vorba despre prima ediţie a Zilelor Tineretului, din perioada 19 – 21 iulie, când tinerii vor avea parte de câteva zile de distracţie.
– Ştiu că aţi demarat, încă de anul trecut, o amplă acţiune de urmărire a contractelor de închiriere şi concesiune încheiate de Primăria Sebeş. Care este stadiul acestui demers?
– Trebuie să vă spun că am demarat o acţiune de verificare a celor care înregistrează datorii la bugetul local. Este vorba despre acele persoane care deţin contracte de închiriere pentru locuinţe sau au concesionat terenuri. În unele situaţii se înregistrează datorii foarte mari şi din acest motiv am decis să pornim mai multe anchete sociale prin care se va stabili modul în care se pot plăti datoriile faţă de Primăria municipiului Sebeş. Din luna decembrie a anului trecut au fost reziliate 12 contracte de închiriere, fiind vorba despre persoane care deţin locuinţe sociale de la primărie. În prezent, cazurile se află pe rolul instanţei, în vederea recuperării datoriilor şi evacuării persoanelor respective. Acţiunile primăriei vizează nu doar persoanele fizice, ci şi agenţii economici şi cabinetele medicale. Mulţi dintre aceştia şi-au achitat în totalitate debitele, aşa că nu au fost situaţii de reziliere a contractelor. Avem în atenţie fiecare caz, urmărim situaţia economică şi socială a datornicilor şi nu ne dorim să apară probleme sociale. Nu vrem evacuarea datornicilor cu orice preţ, în cazul în care nu au unde să locuiască, dar cu toţii trebuie să înţeleagă că suntem obligaţi să repectăm legea. Trebuie găsită o cale de recuperare a datoriilor, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere. Tot la capitolul verificări se află şi acţiunea derulată de primărie, prin care efectuăm controale în rândul crescătorilor de animale care folosesc păşunile administraţiei locale. Din anul 2009, Primăria Sebeş a încheiat contracte de concesiune cu crescătorii de animale, pe o perioadă de 10 ani, pentru păşuni. Prin urmare, am demarat controale prin care verificăm numărul animalelor care păşunează, dar şi curăţarea şi întreţinerea acelor zone.
– Ce investiţii se mai derulează în zona industrială a municipiului?
– Aşa cum ştiţi, Guvernul a aprobat de curând noi investiţii, în urma rectificării bugetare. Toate actele necesare au fost întocmite de administraţia locală şi apoi au fost înaintate CNADNR şi Electrica SA Bucureşti. Documentele vizează: crearea unui sens giratoriu în zona vestică a municipiului (industrială), amenajarea unui drum modern pentru accesul în zona industrială, construirea unei staţii de transformare 110KV/20 KV şi montarea staţiei meteo. În demararea acestor proiecte am ţinut seama de solicitările agenţilor economici din zonă, care au luat parte la mai multe întâlniri organizate la Primăria Sebeş. Ne dorim şi noi, la fel ca ei, dezvoltarea zonei şi de aceea toate doleanţele oamenilor de afaceri au fost trasmise factorilor responsabili, în vederea rezolvării lor, astfel încât să fie create noi oportunităţi pentru păstrarea şi atragerea agenţilor economici.
– Ştiu că nu oferiţi sprijin doar agenţilor economici, ci şi celor din învăţământul judeţean. Cum s-a materializat acest ajutor oferit dascălilor?
– Am avut şi avem mereu o atenţie deosebită pentru cei antrenaţi în sistemul de învăţământ. În acest an şcolar, am oferit 845.000 de lei – bani retraşi din TVA de Finanţe, pentru a acoperi salariile dascălilor la nivelul judeţului, pentru lunile iunie, iulie şi august. Am întins o mână profesorilor fără a afecta plata salariilor din învăţământul municipiului Sebeş, iar la o rectificare ulterioară aceşti bani vor fi realocaţi primăriei. În altă ordine de idei, mai amintesc că în baza Legii 350 acordăm finanţare nerambursabilă din bugetul local, pentru cei ce depun proiecte. Au fost selectate două proiecte: Fanfara Petreşti – 135 de ani de existenţă, în valoare de 37.136 de lei; Culoare şi sunet – beneficiară fiind Asociaţia Arttrad Valea Frumoasei, iar suma acordată este de 47.440 de lei.
Ce noutăţi aveţi în sistemul de sănătate din municipiul Sebeş?
– Acest domeniu este o prioritate pentru noi şi mereu am depus eforturi pentru a nu exista probleme în acest sector. O noutate ar fi cea de marţi, 2 iulie, când prin Dispoziţia 1.073/2013 a fost numit în funcţia de manager al Spitalului municipal Sebeş medicul Nicolae Stanciu, în urma concursului susţinut la data de 25 iunie a.c. Odată cu numirea sa în funcţie, s-a semnat contractul de management între primar şi managerul Stanciu, care cuprinde şi o serie de indicatori de performanţă pentru acest an. Una dintre priorităţile noului director este obţinerea acreditării spitalului, anul viitor.
– Vă mulţumesc pentru amabilitate şi vă doresc ca toate proiectele administraţiei locale să prindă viaţă cât mai curând, iar numărul investitorilor care aleg Sebeşul să fie tot mai mare.
Din Județ
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL manifestărilor | sebesinfo.ro
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia | sebesinfo.ro
Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele.
Programul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României
MIERCURI, 20 noiembrie 2024
JOI, 21 noiembrie 2024
VINERI, 22 noiembrie 2024
SÂMBĂTĂ, 23 noiembrie 2024
DUMINICĂ, 24 noiembrie 2024
LUNI, 25 noiembrie 2024
MIERCURI, 27 noiembrie 2024
JOI, 28 noiembrie 2024
VINERI, 29 noiembrie 2024
SÂMBĂTĂ, 30 noiembrie 2024
DUMINICĂ, 1 Decembrie 2024
Din Județ
FOTO | Accident MORTAL pe autostrada A1: O persoană a DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion, pe sensul Sebeș-Deva
FOTO | Accident MORTAL pe autostrada A1: O persoană a DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion, pe sensul Sebeș-Deva
Un accident rutier grav a avut loc miercuri seara, în jurul orei 20.00, pe autostrada A1, pe sensul Sebeș-Deva. O persoană ar fi inconștientă după impactul dintre o mașină și un camion.
Secția de pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o EPA pentru asigurarea măsurilor specifice si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe autostrada A1, km325, sens Sebeș-Deva.
Din primele informații ar fi vorba despre un accident rutier produs între un autoturism și un camion. O persoană e posibil să fie inconștientă.
UPDATE: Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii accidentului.
Din nefericire victima (barbat) prezintă leziuni incompatibile cu viata, fiind declarat decesul acestuia de către echipajul medical.
Din Județ
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | sebesinfo.ro
Calendar creștin: Când cade Pastele ortodox 2025 și Paștele catolic 2025. • Pastele 2025 | sebesinfo.ro
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
Când este Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani: 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
CÂND SE VA SĂRBĂTORII PASTELE 2025 și în următorii ani:
Când pică Paştele Ortodox în anii 2020-2030
Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
Când cade Paştele Catolic între anii 2020-2030
Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.
De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 4 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 29 octombrie 2024