Rămâi conectat

Actualitate

Așezare umană cu o vechime de circa 7000 de ani descoperită pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda

sebesinfo.ro

Publicat

în

descoperire-arheologica-a10-sebes-turda-limbaO așezare umană cu o vechime de aproximativ 7.000 de ani a fost descoperită pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda, în zona localității Limba de lângă Alba Iulia, potrivit viceprimarului municipiului Sebeș, Adrian Bogdan.

”Începând cu 1 februarie 2016 Muzeul Sebeș a demarat cercetarea ansamblului de situri arheologice de la Limba, in cadrul proiectului de construcție al autostrăzii Sebeș-Turda. Ce este acolo? Un sat vechi de aproximativ 7 mii de ani, cu locuințe de suprafață, locuințe adincite si o serie de anexe gospodaresti ale purtatorilor culturi Vinca, care au trait acum sapte milenii pe aceste meleaguri.

Ceea ce este de apreciat, pana in prezent, inventarul special este foarte bogat (idoli, ceramica pictata, obiecte din corn, piatra si obsidian ) obiecte care vor spori colecția muzeului si vor face, in viitorul nu foarte indepartat subietul unei expoziți speciale dedicate acestui sit arheologic. Lucrările vor continua cel mai probabil pana in prima jumătate a lunii iulie, ulterior până să fie expuse publicului interesat, ele vor trece prin mai multe etape de restaurare. Echipa care investighează situl este formata din șase arheologi de la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebes, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Muzeul Judetean de Istorie Baia Mare si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva!”, a scris Adrian Bogdan pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.

Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.

Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).

În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.

Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.

În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes