Administrație
Autorizaţia de mediu pentru nou fabrică a Kronoşpan Sebeş va fi suspendată până la soluţionarea contestaţiilor
Potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, Ministerului Mediului va analiza cele două contestaţii, iar autorizaţia de mediu a Kronospan Sebes SA , pentru noua fabrică, va fi suspendată până la clarificarea situaţiei.
Este vorba despre două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş , care luni au ajuns “pe masa” Ministerului Mediului.
Marţi, MMAP a transmis o informare de presă, prin care spune că pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.
Textul comunicatului:
“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă.
MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului.
Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Menţionăm că, pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.
“Ministerul Mediului va suspenda acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificare”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Totodată, prefectul a ţinut să aducă în atenţie o condiţie care există în autorizaţia de mediu care ar urma să fie eliberată pentru Kronospan, de care încă nu s-a pomenit, şi anume că „societatea în cauză, Kronospan, este obligată ca în termen de 7 luni de zile să achiziţioneze o instalaţie completă pentru monitorizarea forlmadehidei”. Această instalaţie ar trebui montată la coşurile fabricii, precum şi în alte patru puncte din incinta Kronospanului.
Prefectul Gheorghe Feneşer consideră un lucru bun ca „oricine să poată intra pe calculator şi să vadă în orice moment al zilei care este poluarea în oraş în acel moment”, referindu-se aici la formaldehidă. „Cred că din acest moment nimeni nu va mai avea suspiciuni”, a spus acesta.
Emisiile de forlmadehidă sunt monitorizate în permanenţă!
Tot în cadrul conferinţei de miercuri, prefectul a menţionat faptul că „în momentul de faţă sunt monitorizate, în permanenţă aceste emisii de forlmadehidă în două puncte din Sebeş, la Societatea Alpin 57Lux, unde este o instalaţie doar pentru măsurarea formaldehidei, iar al doilea punct de monitorizare este la şcoala din cartierul Kogălniceanu. Acolo, pe lângă formaldehidă, practic se monitorizează întreaga cantitate de aer începând cu PM10, care era o mare problemă, cu carbon şi alte emisii care sunt în zonă.
„Încercăm cu Agenţia de Mediu ca, în cel mai scurt, timp dacă vom avea înţelegere şi la cei din presă să publicăm zilnic aceste monitorizări. Este un lucru deosebit ca sebeşenii să cunoască situaţia reală şi nu vrem ca în momentul de faţă cineva să spună că ne îmbolnăveşte o societatea sau alta, şi cred că indiferent de societate toţi trebuie să respecte legea şi sunt convins că o vor face pentru că altfel măsurile nu vor întârzia să apară”, a declarat Ghoerghe Feneşer.
Legat de emisiile PM10, prefectul a reamintim că în 2008, după miting-ul organizat pe tema acesto pulberi de suspensie, societatea în cauză a montat un filtru pentru captarea acestui PM 10, care este acea pulbere foarte fină în suspensie.
„Acel filtru a fost o investiţie de peste 12 milioane de euro a companiei, o investiţie care pentru noi şi populaţia Sebeşului a însemnat enorm. Dacă până la acea perioadă se eliberau zilnic în atmosferă peste 2 tone, de la montarea acelui filtru PM 110 nu a mai reprezentat o problemă în Sebeş. Este monitorizat în permanenţă la şcoala din cartierul Kogălniceanu, de acel aparat, şi nu au fost constatate până în prezent depăşiri”, a precizat prefectul Feneşer. Potrivit acestuia, dacă în 2008 se eliberau în atmosferă peste 2 tone, acum se eliberează undeva între 30 şi 50 de grame zilnic.
[youtube_sc url=”http://youtu.be/3EN0aVhkwOw”]

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).
Petru
15.01.2015 la 11:44
Pai daca nu s-au depasit emisiile de formaldehida in 2014, niciodata, de ce mai protestam?