Rămâi conectat

Știri din zonă

Bazinul forestier Valea Sebeşului a rămas şi fără păduri, şi fără ocol silvic

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Ministrul Padurilor-Lucia Varga si prefectul Gheorghe FeneserLa sfârşitul anului trecut, când toată lumea era ocupată cu tăiatul porcului şi cu sărbătorile de iarnă, la Direcţia Silvică Alba se muncea din greu la adoptarea unei hotărâri prin care Ocolul Silvic Sebeş a fost mutat la Blaj, sub denumirea de Ocolul Silvic Târnave.

O mutare care practic pune pe butuci pădurile statului de pe Valea Sebeşului, care, după ce au fost măcelărite, rămân acum şi fără o autoritate care să se ocupe de regenerarea lor, căci sarcina de căpătâi a oricărui silvicultor şi ocol silvic este cultivarea şi gospodărirea pădurii, plantarea a cât mai multe hectare cu răşinoase, brad şi molid în special, singurele specii care produc ozonul necesar vieţii pe pământ. O mutare care nu ţine seamă de interesele silvicultorilor atâta timp cât suprafaţa fondului forestier din zona Sebeş este la aproape 80 la sută, iar în zona Blaj de doar 20 la sută, iar veniturile realizate în zona Sebeş reprezintă 97 la sută faţă de 3 la sută în zona Blaj, unde nu pădurile, ci viile domină şi deţin cele mai întinse suprafeţe. De altfel, Ocolul Silvic Blaj a fost desfiinţat tocmai pe aceste considerente de nerentabilitate şi cel care le-a desfiinţat a fost tocmai actualul director al Direcţiei Silvice Alba, ing. Dan Boariu, care, atunci ca şi în prezent, deţinea această funcţie. Cum o fi ajuns domnia sa la concluzia că acum pe Valea Târnavelor, acelaşi ocol silvic poate fi performant, în condiţiile în care, în loc să fie cât mai aproape de pădure, el se îndepărtează de acestea, iar personalul silvic este pus pe drumurile Blajului, în loc de cele ale Văii Sebeşului?! Ca să nu mai vorbim de faptul că marile societăţi de exploatare, achiziţionare şi prelucrare a lemnului îşi desfăşoară activitatea pe Valea Sebeşului şi în municipiul  Sebeş, iar mutarea ocolului silvic de stat la Blaj îngreunează relaţiile cu societăţile de aici. De controlul sutelor şi sutelor de autotrenuri încărcate cu lemne se vor ocupa  oare mai bine cei de la Blaj, care trebuie să parcurgă distanţe mult mai mari pentru a ajunge pe Valea Sebeşului? Cheltuieli în plus pentru servicii care numai pe hoţii de lemne nu îi vor mai speria, căci de la Blaj şi până la Şugag sunt aproape 100 de km. Aşa că în loc să descurajeze comerţul ilicit cu lemne, mutarea sediului ocolului îl va încuraja. Singurul care ar avea de câştigat din această mutare ar fi actualul director al Direcţiei Silvice, care face naveta la Blaj şi care îşi pregăteşte terenul pentru a nu mai circula pe drumurile Sebeşului ori ale Alba Iuliei. Că doar funcţia de director este temporară şi mai puţin avantajoasă decât aceea de şef de ocol silvic, după cum probează şi exemplul ex-directorilor de la DS Alba! Mutarea făcută de şefii de la Direcţia Silvică Alba are însă şi o conotaţie politică, fiind o lovitură sub centură dată şi PSD-ului din Alba, care are la Sebeş cel mai important primar, iar la Blaj, primarul este al PDL-ului, adică al opoziţiei. Asta probează, într-un fel, şi cât de puternic este partidul de guvernământ în Alba! Oricum, pădurile de pe Valea Sebeşului, tradiţia în domeniul silviculturii a oraşului Sebeş au primit o nouă lovitură de topor şi probabil că frumoşii codri de aici vor dispărea complet din moment ce regenerarea lor a fost lăsată în plata Domnului!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic

sebesinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.

Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.

Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.

„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes