Administrație
„Ca reprezentant al Guvernului, am grijă ca legea să fie respectată de toate instituţiile din judeţ!”
Interviu cu Gheorghe FENEŞER, prefectul judeţului Alba.
– De curând s-au încheiat alegerile europarlamentare. Cum s-au desfăşurat acestea, au fost constatate incidente?
– Aşa cum aţi putut observa, aceste alegeri s-au desfăşurat în cele mai bune condiţii şi de această dată, în toate cele 439 secţii de votare amenajate în judeţ, datorită activităţilor de pregătire desfăşurate de Instituţia Prefectului, cu sprijinul autorităţilor locale şi al celorlalte autorităţi judeţene implicate în procesul electoral. Ca urmare, scrutinul din 25 mai s-a derulat fără incidente majore. Experienţa câştigată în timp, la alegerile precedente, şi-a spus cuvântul, astfel că fiecare persoană implicată în această acţiune a ştiut ce are de făcut şi totul a mers conform planificării noastre. Mai mult, datorită bunei organizări, procesul de preluare a buletinelor de vot şi a proceselor verbale s-a finalizat mai repede decât am preconizat, cu un avans de mai bine de trei ore. Vă mărturisesc că am fost între primele judeţe din ţară, care la prima oră a dimineţii de după ziua votului, am finalizat recepţionarea buletinelor de vot. Vreau ca şi pe această cale să îi felicit, de la primul până la ultimul, pe toţi cei care au asigurat, prin munca lor responsabilă, desfăşurarea în condiţii foarte bune a alegerilor europarlamentare din 25 mai.
– Ce părere aveţi în legătură cu fapul că, în judeţ, multe instituţii deconcentrate au rămas fără personalitate juridică? Spre exemplu, pentru a semna un contract de achiziţii publice trebuie să faci un drum la Braşov.
– Rolul reprezentantului Guvernului în teritoriu este acela de a aplica politica Executivului şi de a veghea mereu ca legea să fie respectată. Părerea mea, în ceea ce priveşte personalitatea juridică a instituţiilor publice deconcentrate, fie că e vorba de una sau mai multe, este aceea că nu forma de funcţionare a instituţiilor este cea mai importantă, ci eficienţa lor. Activitatea fiecărei instituţii trebuie să se măsoare după modul în care deserveşte interesele cetăţenilor, pentru că gradul lor de satisfacţie faţă de serviciile publice şi tratamentul de care se bucură în relaţia cu acestea sunt primordiale. Cât priveşte exemplul dumneavoastră, vă referiţi, desigur, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, transformată în Agenţia Judeţeană de Administrare Fiscală, transformare ce a avut loc în contextul procesului de regionalizare a României, aşa cum a fost discutat până acum. Am convingerea că, la nivelul Guvernului, se va face o evaluare cu privire la eficienţa acestor transformări, dar este cert că trebuie să ne obişnuim să funcţionăm şi să lucrăm la nivel regional. Esenţial este, aşa cum spuneam, ca serviciile să funcţioneze cât mai eficient pentru cetăţeni, indiferent de forma în care sunt organizate.
– În opinia dumneavoastră, vor mai pierde şi alte instituţii deconcentrate din judeţ personalitatea juridică?
– Până în prezent, nu avem semnale în acest sens. Dar, încă o dată spun că este important ca serviciile publice care sunt oferite cetăţenilor să fie dintre cele mai bune şi, în ceea ce mă priveşte, vă promit că, atunci când va fi cazul şi dacă se va pune această problemă, voi susţine necesitatea evaluării calităţii acestor servicii, înainte de orice decizie, pentru că, după părerea mea, acesta trebuie să fie argumentul oricăror schimbări la nivelul instituţiilor publice.
– Care credeţi că e viziunea Guvernului în privinţa regionalizării? Va mai avea loc sau nu?
– După cum bine ştiţi, de când regionalizarea a devenit o certitudine şi, totodată, un subiect de discuţie, ne-am zbătut constant şi perseverent pentru stabilirea capitalei de regiune la Alba Iulia, oraşul de suflet al tuturor românilor. Cu siguranţă că regionalizarea va avea loc, mai devreme sau mai târziu ea trebuie făcută. Dar, înainte de regionalizare, proces amplu şi de mai lungă durată, este nevoie de revizuirea Constituţiei, prin referendum, cu aprobarea organizării acestuia de către Parlament. Personal, nu cred că acest referendum va avea loc în acest an, dar indiferent de momentul în care regionalizarea va începe, este necesar ca toate forţele politice să se coaguleze, aşa cum au făcut-o şi până acum, în cadrul discuţiilor privind regionalizarea, în vederea susţinerii intereselor judeţului Alba în viitoarea regiune, precum şi a stabilirii capitalei la Alba Iulia, pentru că aici există resurse care merită să fie puse în valoare.
– În ultima perioadă, ce controale s-au desfăşurat în judeţ, împreună cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului?
– Activitatea de control a Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba este una permanentă, riguroasă şi atentă. În ultima perioadă, printre cele mai importante acţiuni de control pe care le-am efectuat se regăseşte şi cea care a vizat verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Au fost, aşadar, verificate localităţile aparţinătoare din 63 din cele 78 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba, cursurile permanente de apă şi o mare parte a celor nepermanente, precum şi formaţiunile torenţiale din intravilanul localităţilor. În urma controalelor, au fost identificate 297 de deficienţe, respectiv nereguli, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri cu termene precise de remediere, intrare în legalitate, stabilite în sarcina celor responsabili. O altă acţiune de control a vizat verificarea respectării drepturilor consumatorilor la comercializarea produselor alimentare şi nealimentare. S-au desfăşurat acţiuni de verificare la 22 de societăţi comerciale şi au fost controlate 32 de persoane fizice din întreg judeţul. S-au constatat ca deficienţe lipsa elementelor de identificare, a termenului de valabilitate sau buletine metrologice cu termen expirat. În urma verificărilor, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în sumă de 8.000 de lei şi 4 avertismente. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai importante acţiuni de control pe care o desfăşurăm şi în prezent este cea care are ca obiectiv verificarea serviciilor şi condiţiilor din căminele de bătrâni de pe raza judeţului Alba. Echipe mixte, formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Agenţiei Pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Alba, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică în detaliu condiţiile de cazare şi hrană a persoanelor asistate în cadrul aşezămintelor sociale. Dorim ca prin această acţiune să responsabilizăm personalul din unităţile sociale, care are obligaţia de a acorda atenţia cuvenită beneficiarilor. Probleme există, dar partea bună este că ele, cu mai multă bunăvoinţă, seriozitate şi responsabilitate, pot fi remediate. Calitatea serviciilor sociale nu depinde numai de bani, nu sunt necesare fonduri substanţiale pentru a menţine curăţenia şi condiţiile decente de trai în aceste cămine. Cei care şi-au asumat, prin fişa postului, misiunea de a îngriji bătrânii trebuie să înţeleagă că lucrurile nu pot fi făcute de mântuială, iar dacă o astfel de slujbă nu li se potriveşte, sunt liberi să se reorienteze din punct de vedere profesional. În orice caz, nu fac nici un compromis când vine vorba de serviciile sociale la care au dreptul toţi cei care, prin lege, beneficiază de ele şi imediat ce vom finaliza această amplă acţiune, voi informa opinia publică cu privire la rezultatele controlului.
Adriana DURIGĂ
Administrație
Au început lucrările de reabilitate a străzii Școlii, din localitatea Răhău
Primarul Dorin Nistor anunță că miercuri, 20 noiembrie 2024, au început lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea Răhău. Se vor efectua intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor
„Miercuri, 20 noiembrie 2024, am demarat lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea aparținătoare Răhău. Vor fi efectuate intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor. Această lucrare face parte din seria de asfaltări începute în ultima perioadă prin care se dorește eliminarea disconfortului generat de praf și noroi, programul urmând a continua pe mai multe străzi nemodernizate de pe raza Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Străzile Doinei și Moților din Sebeș, modernizate cu finanțare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”
Primarul Dorin Nistor a transmis că în acesate zile s-au demarat lucrări de modernizare a străzilor Doinei și Moților. Finanțarea acestor lucrări a fost obținută de Primăria Sebeș prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
„În această perioadă derulăm lucrări de modernizare a mai multor străzi, printre care străzile Doinei și Moților. Intervențiile includ: partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, accesat cu succes de Primăria Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Se extinde corpul principal de clădire al Spitalului Municipal Sebeș
Administrația Spitalului Municipal Sebeș a solicitat avizul de mediu din partea APM Alba pentru proiectul care prevede construirea unui corp pentru extinderea clădirii spitalului.
Terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeș, în zona centrală a municipiului, în cadrul ansamblului Spitalului Municipal Sebeș. Accesul pe parcelă se face dinspre strad Șurianu.
Tema proiectului cere realizarea unui corp nou de clădire ce va funcționa ca o extensie a corpului de clădire principal, acesta completând practic lipsurile existente în prezent în cadrul spitalului dând soluții următoarele funcțiuni și necesități:
– bloc operator centralizat
– diferite secții de spiatlizare
– rețele și sisteme tehnico-utilitare
– rețele și sisteme tehnico-medicale
Prin implementarea investiției propuse se va realiza un ansamblu unitar care să poată exprima un program architectural specific petru o clădire cu funcțiunea de spital. Totodată, prin realizarea acestei investiții va apărea o influență benefică asupra comunității locale prin creșterea nivelului de sănătate.
BILANȚ TERITORIAL:
– Regim de înălțime- D+P+4E – DEMISOL+PARTER+4 ETAJE
– Suprafața parcelei este de: ST = 19.586 mp
– Aria construită la sol existentă: 3.079 mp
– Aria construită desfășurată existentă: 6.736 mp
– Aria construită la sol propusă:2.427 mp
– Aria construită desfășurată propusă:12.238 mp
– Spații verzi amenajare: 8.180 mp
– Platforme betonate, parcări, alei: 5.900 mp
Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice în condițiile prezentate mai sus:
-acordarea celor mai bune servicii medicale prin îmbunătățirea stării de sănătate a populației și realizarea unui sistem de sănătate modern și eficient bazat pe servicii medicale de înaltă clasă;
-creșterea dotării tehnico-medicală;
-îmbunătățirea condițiilor de munca a cadrului medical și a personalului spitalului;
-creare de locuri de muncă
-minimalizarea bolilor nosocomiale și intraspitalicești
-optimizarea raportului cost — eficiență în administrația spitalului;
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 4 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 29 octombrie 2024