Rămâi conectat

Actualitate

Câteva zeci de refugiaţi ucraineni cu deficienţe de auz, cazaţi la Sebeş şi Alba Iulia. Copiii vor putea merge la şcoală

sebesinfo.ro

Publicat

în

30 de refugiaţi din Ucraina, cu deficienţe de auz, sunt cazaţi în spaţii puse la dispoziţie de unităţi de învăţământ din Sebeş și Alba Iulia.

La Alba Iulia se află trei familii de refugiaţi cu deficienţe de auz, între care 10 adulţi şi 5 copii.

Cei 15 refugiaţi sosiţi vineri seara, în jurul orei 21.00, de la Cluj-Napoca, cu propriile maşini, au fost cazaţi la căminul Liceului Tehnlogic „Dorin Pavel”. Cea mai mare problemă la sosirea acestora a fost găsirea unui interpret mimicogestual, care să cunoască limbajul internaţional al semnelor.

Refugiaţii beneficiază de condiţii foarte bune de cazare în trei camere ale internatului, iar cu sprijinul Primăriei Alba Iulia aceştia au putut servi masa la un restaurant din oraş.

Inspectoratul Şcolar Alba urmează să găsească soluţii pentru înscrierea minorilor la şcoală în oraş, în condiţiile în care ministrul Educaţiei a anunţat că a dat un ordin prin care acest lucru este posibil, 2 copii ucraineni având vârsta de 6 – 7 ani, iar ceilalţi 3 sunt adolescenţi, de 14, 15 şi 16 ani. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul copiilor cazaţi la Sebeş.

Atât la Alba Iulia, cât şi la Sebeş, au mers şi reprezentanţi ai Poliţiei care i-au identificat pe refugiaţii ucraineni şi i-au luat în evidenţă. Totodată, o echipă a DSP Alba a efectuat un control medical şi a recoltat probe biologice în vederea evaluării stării de sănătate a acestora prin analize de laborator, având în vedere că refugiaţii se aflau de 5 zile pe drum, erau traumatizaţi şi vizibil obosiţi din cauza efortului.

Cei 15 refugiaţi găzduiţi de Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” se află doar în tranzit prin România, intenţionând să plece spre Occident, dar deocamdată nu au avansat o dată când vor să plece din Alba Iulia.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.

Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.

Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).

În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.

Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.

În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes