Actualitate
Cei 160 de ani trecuți de la Unirea Principatelor Române sătbătoriți printr-un autentic regal folcloric, la Sebeş
Unirea Principatelor Române a fost marcată, ieri seară, la Sebeş, printr-un eveniment extraordinar care a adus în faţa publicului folclorul muzical şi coregrafic din judeţul Alba şi din zonele istorice ale României.
Evenimentul a fost găzduit de sala de spectacole a Centrului Cultural ,,Lucian Blaga” din Sebeş şi a cuprins suite instrumentale, vocal-instrumentale şi de dansuri din diverse zone etnofolclorice româneşti, într-o interpretare specială.
Au urcat pe scenă interpreții Nicolae Plută, Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Bianca Şuşman, Leontina Fărcaş, Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur”, Grupul vocal tradiţional „Felician Fărcaşiu” din Sebeş și Ansamblul de dansuri al Judeţului Alba, coregrafi Flaviu şi Alexandra Mîrza. Acompaniamentul muzical a fost realizat de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.
„Spectacolul dedicat Unirii Principatelor Române a deschis practic seria acţiunilor şi proiectelor culturale pe care Centrul de Cultură „Augustin Bena” le-a pregătit pentru anul 2019. A fost un eveniment special în care artiştii au reprezentat cu cinste şi onoare diferitele zone etnofolclorice ale ţării şi ne-au reamintit de bogăţia incomensurabilă, unicitatea, splendoarea şi complexitatea tradiţiilor şi obiceiurilor poporului român. În acest an ne propunem să continuăm proiectele şi evenimentele devenite deja tradiţie, unele fiind mărci înregistrate ale Judeţului Alba, dar am pregătit şi evenimente noi care sperăm să fie pe gustul tuturor.” a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Evenimentul dedicat Unirii Principatelor Române a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeş prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş și Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”.
Unirea Principatelor Române, cunoscută şi ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar. (Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba)
FOTO: Vasile Sârb

Actualitate
Femeie de 53 de ani din Sebeș căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors
Polițiștii din Alba caută o femeie care a dispărut din Municipiul Sebeș. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
În seara zilei de 5 aprilie 2025, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că sora sa a plecat de la domiciliu și nu s-a mai întors până în prezent.
Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit că COLHON ILEANA-DANIELA, în vârstă de 53 de ani, ar fi plecat, în dimineața zilei de 1 aprilie 2025, de la locuința sa, din Sebeș, și nu s-a mai întors până în prezent.
Femeia are următoarele semnalmente:
• 165 cm înălțime;
• 90 de kilograme;
• Păr scurt, brunet;
La momentul dispariției, purta pantaloni bleumarin, geacă bleumarin și pantofi sport.
Femeia a fost dată în urmărire, iar polițiștii au demarat, imediat după sesizare, activități de căutare, dar, până în prezent, nu a fost găsită.
Persoanele care pot da informații, în vederea identificării sale, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: „Femeia a fost identificată pe raza orașului Călimănești, județul Vâlcea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni”, a mai transmis IPJ Alba.