Actualitate
Cele opt persoane reținute ieri în dosarul factorilor poștali din Sebeș au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus astăzi, 28 iunie 2019 punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva a opt inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 din C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.pen. şi
– fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 din C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.pen., totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din C.pen.
Ulterior, în aceeaşi dată, procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de cei 8 inculpaţi pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpaţii trebuie să respecte mai multe obligaţii:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Alba, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia;
e) să nu desfăşoare activitatea de factori poştali (livrare corespondenţă) în exercitarea căreia au săvârşit faptele.
Din actele de urmărire penală efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al IPJ Alba şi de procurorul din cadrul Parchetului de pe Judecătoria Alba Iulia a rezultat suspiciunea rezonabilă că:
În perioada 2018-2019, în calitate de factori poştali, în mod repetat, opt inculpaţi nu au livrat destinatarilor din raza Oficiului Postal Sebeş corespondenţă expediată de instanţele de judecată, precum şi de către diverşi alţi expeditori şi au semnat în fals în numele destinatarilor borderourile de livrare, pe care ulterior le-au comunicat instanţelor de judecată şi celorlaţi expeditori, atestând în mod neadevărat că ar fi livrat corespondenţa.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.