Actualitate
Centrul 346 Comunicaţii Sebeş, un blazon al unităţilor de profil ale Armatei Române
De peste 40 de ani, Centrul 346 Comunicaţii RMNC, cunoscut publicului ca fostul Batalion de Transmisiuni Sebeș, își desfășoară activitatea în aceeași locație de pe str. Călărași din oraș, fiind ”un blazon al unităţilor de profil”.
Dintre cele 8 cazărmi ale UM 01760 comandate din anul 2009 încoace de col. Gică Gheban, 6 se află pe raza municipiului Sebeș și în împrejurimi, iar două sunt în Sibiu. Modernizarea unității militare a reprezentat o prioritate continuă a conducerii acesteia, care de-a lungul vremii a devenit unul dintre centrele de comunicaţii ale armatei, cu o arie de responsabilitate foarte largă, care acoperă nu mai puțin de 5 judeţe. Totodată, Centrul 346 Comunicaţii mai administrează cabana militară de la Şureanu, terenuri de instrucţie, un poligon de tragere şi depozite. În urma introducerii tehnicii de comunicaţii digitale şi a intrării în exploatare a unor centre de comunicaţii din reţeaua de transmisiuni permanentă, unitatea se află în plin proces de operaţionalizare. În acest an, unitatea militară a participat la exerciţiul CISEX (exerciţiu de comunicaţii şi informatică) şi la exerciţiul Cetatea, unde a fost realizată o magistrală radioreleu cu mijloace transportabile. Totodată, la exerciţiul Someş 15 a asigurat sprijin de comunicaţii şi informatică pentru Brigada 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc.
Robert GHERGU

Actualitate
Explozie de culoare și energie de Ziua Internațională a Rromilor, la Sebeș
Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Sebeș și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, au marcat marți, 8 aprilie 2025, Ziua Internațională a Romilor, prin organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Interjudețean „Amare Rroma”.
Tinerii etnici rromi, coordonați de mediatorul școlar Petre Căian, au pregătit pentru acest eveniment o serie de momente artistice cu muzică și dans, care au fost foarte apreciate de publicul entuziast, precum și o paradă a portului țigănesc. Invitați speciali au fost tinerii de la Cugir, care activează în Fanfara „Transilvania Junior”. Culoarea evenimentului a fost completată de o expoziție de artă fotografică ilustrând tradițiile și istoria rromilor.
Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toți elevii și tinerii care au participat la acest festival inedit.
But berśa angle, romalen!
La mulţi ani, tuturor rromilor!