Actualitate
Cin’ te taie, mielule?
“Un’ te duci tu, mielule? /La păşune, domnule./ Ce să faci tu, mielule? /Să pasc iarba, domnule. / Cin’ te mână, mielule? / Ciobănaşul, domnule… Cin’ te taie, mielule? / Măcelarul, domnule. / Cin’ te mâncă, mielule? /Dumneavoastră, domnule / Cine moare, mielule? / Şi noi, mieii, domnule / Şi voi domnii, domnule / Noi cu toţii, domnule…”
Cântecul celor de la Pasărea Colibri îi va însoţi în aceste zile pe toţi cei în care s-a trezit instinctul primordial al vânătorii şi iau urma mieilor întru săvârşirea sacrificiului ritual, într-o delicioasă combinaţie gastronomică creştino-păgână, înainte de Paşti.
Scurta poveste a mielului sacrificat de Paşti începe cam de prin 1-2 februarie când, pe frig şi viscol, oile încep să-i aducă pe lume: câte unul, doi, o raritate trei, ne povesteşte Nicolae Vlad, cioban în Vinţu de Jos. “Nopţi nedormite, emoţii, cum se ridică pe picioare trebuie să-i aplecăm la oaie, să înveţe să sugă. Ciobanii care vor să câştige ceva consistent de Paşti, când oferă berbecuţii spre vânzare, ţin mieii pe “stabulaţie” şi le oferă concentrate ca să se îngraşe mai repede, să fie mai pufoşi, mai ademenitori. “Eu i-am scos la iarbă direct, nu-i îngraş artificial”, povesteşte ciobanul Nicolae. Ca un cunoscător, Nicolae Vlad spune că greutatea optimă a unui miel pentru sacrificat de Paşti este cam de 22 de kilograme, din care rămân cam 14 kilograme după ce i se leapădă blana şi organele interne. L-am întrebat dacă mieii de sub 10 kilograme sunt toxici pentru digestia umană. A râs. “Sunt toxici pentru buzunarul nostru, că din 10 kile de miel vândute nu câştigi cine ştie ce. Oamenilor nu de la mieluţi le este rău, ci pentru că se îndoapă de Paşti cu tot felul, după ce au mâncat subţire mai bine de o lună şi jumătate, în Postul Mare“, explică ciobanul. Ne-a mai spus că, pentru a ieşi totuşi în câştig, s-a gândit să meargă cu un preţ de desfacere, la boxa sa din piaţa din Sebeş, cu un preţ maximal de 15 lei/kg în viaţă şi 25 de lei/ kg tăiat. “Nu este un preţ fix. Vă daţi seama că ciobanii se orientează. Dacă nu sunt miei şi vin 10 clienţi de ţi se aşează la rând, ceri un preţ mai bun. Dacă sunt miei de nu mai ai loc în piaţă, îl scazi. La en-gros nu am vândut, că dădeau un preţ de nimic, 10 lei/kg de miel, în viaţă. Evident, ca toţi ceilalţi ciobani, cine mă caută direct la stână, las din preţ, la vreo 12 lei kilul, în viaţă”, ne mai spune ciobanul.
Paştele îl va petrece, evident, la stână. “Nu mă pot depărta de animalele mele. Petrec cu familia, cu prietenii”, îşi continuă povestea ciobanul Nicolae. Şi pentru că de Paşti cam toată lumea face guşiţă (drob) şi friptură la cuptor, Nicolae Vlad ne-a dat reţeta lui de miel la ceaun, cu care îşi va aştepta prietenii de Paşti, un alt fel de mâncare: “Trebuie cam 15 kg de carne de miel, curată. Vreo 400 de grame de ceapă tocată, 4-5 ardei roşii, foi de dafin, piper, sare după gust. Toate se prăjesc în ceaunul agăţat pe focul de tabără, împreună cu carnea de miel tăiată bucăţi. Se pune apă să se acopere carnea şi se lasă la foc cam o oră, până se înmoaie carnea. Focul de lemne trebuie să ardă continuu. La sfârşit se pune bulion din părădăi de casă şi nişte îngroşală (făină cu apă). Ca să arate şi mai bine, deasupra se presară pătrunjel verde tocat. Şi neapărat trebuie făcută şi o mămăligă, tot la ceaun”, recomandă Nicolae Vlad.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: ISU Alba organizează DEZBATERE PUBLICĂ a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș
ISU Alba a anunțat miercuri, 9 aprilie 2025, organizarea dezbaterii publice a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025.
Documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025, poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8,00 – 16,00. De asemenea, precizăm faptul că și Primăria municipiului Sebeș, a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1026662/13.03.2025.
Dezbaterea publică a documentului mai sus menționat, va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 15.04.2025, începând cu ora 13.00.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 15.04.2025 (data dezbaterii publice).