Rămâi conectat

Știri din zonă

Convergență multiculturală a sașilor, românilor și romilor la „Parada Portului Popular” – 2024 de la Gârbova

sebesinfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 8 septembrie 2024, în centrul comunei Gârbova, a avut loc cea de-a treia ediție a sărbătorii „Parada Portului Popular”, un eveniment menit să celebreze diversitatea culturală tradițională din zonă.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 13.00 cu primirea oaspeților, cuvântul de bun venit al autorităților și înmânarea de diplome. Programul evenimentului a debutat cu parada portului și a tradițiilor populare din comuna Gârbova, acompaniată de Fanfara din Petrești. Comuna este recunoscută pentru populația diversificată etnic, așadar, evenimentul a oferit o gamă variată de tradiții, obiceiuri și ocupații specifice fiecărei etnii.

„Parada portului popular este o sărbătoare moștenită din bătrâni, pe care vrem să o păstrăm și să o transmitem mai departe generațiilor următoare, cu scopul de a nu uita portul și tradiția comunei Gârbova. Comuna Gârbova este multietnică, formată din români, sași și romi. Toți avem aceeași limbă, iar astăzi ca în fiecare ani, aceștia îmbracă hainele de sărbătoare și își prezintă fiecare portul lor. De ani de zile, noi trăim în comunitate împreună, ca frații” a declarat pentru ziarulunirea.ro, primarul comunei Gârbova, Muntean Ioan.

De la eveniment nu putea să lipsească spectacolul folcloric susținut de soliști, formații și ansambluri populare din județele Alba și Sibiu. Printre aceștia se numără Limbean Tudor Florin, Span Iustina, Lele Crăciunescu, Adina Hada, Lucan Narcisa, Limbean Tudor Florin, Miruna Medrea, Gavriluț Pampu, Ansamblul folcloric Purtata Secașelor- Miercurea Sibiului, Ansamblul folcloric Centru Cultural Monica Stan – Stremț, Grupul vocal Fellclan Fârcașiu – Sebeș.

Reaminitim faptul că, evenimentul a fost organizat prima dată în perioada comunistă, când se încerca protejarea moştenirii culturale săseşti din Gârbova şi din satele învecinate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Tânăr de 25 de ani din Daia Română cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un autoturism fără a avea permis

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 10 septembrie 2024, în jurul orei 11.00, polițiștii Postului de Poliție Berghin, în timp ce acționau pe raza comunei, au oprit, pentru control, un autovehicul condus de un tânăr de 25 de ani, din comuna Daia Română.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul condus de acesta nu este înmatriculat în circulație.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Din cauza restricțiilor impuse de „Pesta micilor rumegătoare”, Festivalul Pastoral „Coborâtul Oilor” de la Loman s-a desfășurat fără oi…

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 8 septembrie 2024, a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului Folcloric Pastoral „Coborâtul Oilor” în Loman, comuna Săsciori. Acest eveniment reușește să adune an de an sute de persoane, care se bucură de tradițiile și obiceiurile pastorale.

Din păcate, tradiționalul festival s-a ținut anul acesta fără oi. Au fost prezenți doar oieri și evident…politicienii. Expoziția crescătorilor de ovine și târgul de berbeci care trebuia să aibă loc la ora 11.00 a fost anulată din cauza epidemiei de pestă a micilor rozătoare.

Mișcarea ovinelor este restricționată ținând cont de riscul epidemiologic crescut de răspândire a Pestei Micilor Rumegatoare. Reamintim că mai multe focare de boală au fost confirmate la oi din alte județe. Pesta micilor rumegatoare nu a afectat până în prezent oi din județul Alba, iar DSVSA Alba ia toate masurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii„, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Dragoș Suciu, purtătorul de cuvânt DSVSA Alba.

Cu toate acestea, a fost organizat târgul de produse tradiționale românești, unde participanții s-au bucurat de bunătați locale. De asemenea, au fost prezentate obiceiurile și tradițiile pastorale din zonă.

Evenimentul a continuat cu un spectacol folcloric de excepție susținut de Ansamblul folcloric „Mugurii Lomanului din Loman, Ansamblul „Dorul munţilor din Săsciori, Ansamblul folcloric „Stejarul din Sebeşel acompaniați de formația Adrian Neamțu. De asemenea, pe scenă au urcat Sebastian Emil Stan, Florin Toader, Elena Podean, Ancuta Stănus, Alina Andrei acompaniați de formația New Orkestar.

Reamintim faptul că, tradiţia seculară a păstoritului turmelor, marchează unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 55 de ani din Cut condamnat la închisoare cu executare, după ce a incendiat mașina fratelui său și a condus băut și fără permis

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat de 55 de ani, din comuna Cut, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trei capete de acuzare: distrugere, conducere fără permis și refuzul prelevării de probe biologice. Dosarul are la bază un conflict familial între acesta, pe de o parte, și fratele său și soția acestuia, de celalaltă parte.

Scandalul a culminat în data de 15 aprilie a.c., când Sandu B. s-a hotărât să incendieze mașina fratelui său. Cu o zi mai devreme, acesta rămăsese fără permis de conducere. Polițiștii au vrut să îl testeze cu aparatul etilotest pentru că mirosea a alcool, însă acesta a refuzat, drept pentru care s-a ales cu dosar penal, dar și cu permisul suspendat.

S-a întâmplat după un scandal care a avut loc la locuința fratelui său și care a fost stins după o intervenție a polițiștilor. O zi mai târziu, a mers și și-a recuperat mașina, a circulat cu ea timp de aproape 20 de minute, până a ajuns în fața casei fratelui său.

Potrivit magistraților, bărbatul a dat foc mașinii, iar pe post de combustibil a folosit ulei de motor. Cu ajutorul unor obiecte de îmbrăcăminte a aprins focul, care a afectat aproape 40% din autoturism. La două zile de la incendiere a fost arestat preventiv, fiind, și în prezent, închis la Penitenciarul Aiud.

„Având în vedere distanţa foarte apropiată la care a fost incendiat autoturismul faţă de casele locuite, ora foarte târzie în noapte, când majoritatea oamenilor dorm, şi că în foarte multe cazuri autoturismele incendiate explodează, cu certitudine infracţiunea de distrugere prin incendiere a fost de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, şi anume casele din apropiere şi oamenii ce le locuiau sau care au încercat să stingă incendiul.

Incendiul a fost oprit datorită faptului că partea civilă a intervenit într-un timp foarte scurt aruncând cu apă. Există legătură de cauzalitate între incendiere şi distrugerea autoturismului. Inculpatul nu a recunoscut săvârșirea faptelor și nu a cooperat cu organele judiciare, a refuzat semnarea oricărui act procedural întocmit în cursul urmăririi penale.

Nu este cunoscut cu antecedente penale pe teritoriul României, însă a suferit multiple condamnări în străinătate, inclusiv pentru infracţiuni rutiere”, se susține în hotărârea Judecătoriei Sebeș, din 14 august 2024.

Instanța i-a mai interzis dreptul de a de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, precum și dreptul de a se afla în intravilanul localităţii Cut timp de 5 ani de la data liberării din închisoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes