Rămâi conectat

Actualitate

Cu sprijinul unor arhitecţi de renume, Sebeşul renaşte prin valorificarea zestrei culturale a municipiului

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

Administraţia locală şi comunitatea şi-au dat mâna pentru modernizarea centrului oraşului

sebes

La Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca a avut loc de curând o întâlnire la care au luat parte, din partea gazdelor, decanul instituţiei universitare amintite – prof. univ. dr. Romulus Zamfir, arhitecţii Dana Opincariu (ambii originari din Sebeş), Mihaela Ioana Agachi şi Cristian Urcan, care i-au avut ca parteneri de discuţii pe Alexandru Dăncilă – primarul municipiului Sebeş şi doi reprezentanţi ai comunităţii din Sebeş – prof. Nicolae Afrapt şi prof. Ionel Cârcoană.

Întâlnirea a fost de fapt o continuare a celei de la sfârşitul lunii septembrie, când s-au pus bazele colaborării cu specialiştii clujeni, din dorinţa administraţiei locale de a schimba faţa oraşului. Este vorba despre o noutate pentru judeţul nostru, aşa cum declara primarul Dăncilă, Sebeşul fiind singurul oraş din Alba care şi-a propus modernizarea oraşului apelând la sprijinul unor arhitecţi de valoare, care s-au implicat în importante proiecte nu doar în Cluj, ci şi în alte zone ale ţării. Atunci, în luna septembrie, s-a discutat despre modernizarea zonei centrale a Sebeşului, construirea unui monument al eroilor, amenajarea Parcului Tineretului şi a zonei din vecinătatea lacului. Din septembrie, 40 de studenţi din anii 3 şi 4 ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca au lucrat la proiecte proprii de modernizare a zonei amintite din municipiul Sebeş. La această ultimă întâlnire, arhitecţii au prezentat lucrările studenţilor, iar la final au fost selectate 30 dintre cele mai bune proiecte, care vor fi expuse la Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeş, apoi va urma o dezbatere publică şi se va alege cea mai bună soluţie arhitecturală. Mai amintim că acest demers al administraţiei locale din Sebeş, al primarului Alexandru Dăncilă, a venit în urma discuţiilor pe care edilul le-a avut cu reprezentanţii societăţii civile din municipiu şi e rodul bunei colaborări dintre primărie şi comunitate.
lBurgul şi Sebeşul românesc
Profesorii Nicolae Afrapt şi Ionel Cârcoană, reprezentanţi ai societăţii civile din Sebeş care au fost prezenţi la discuţiile cu arhitecţii clujeni, ne-au declarat că locuitorii municipiului îşi doresc reamenajarea şi valorificarea zestrei arhitecturale a oraşului. În opinia lor, Sebeşul are trei zone: lBurgul, care cuprinde cetatea medievală Muhlbach, centrul – zona veche, din secolul XIV şi începutul secolului XX, în jurul căreia s-a dezvoltat oraşul; lSebeşul românesc – zona de est a localităţii, intrarea dinspre Sibiu, unde s-a construit, la început, parcul oraşului, lacul şi insula, apoi baia populară, casa de cultură şi biserica veche (numită de locuitorii oraşului catedrală); lSebeşul românesc – zona vestică, în care se află bisericile româneşti, cimitirele şi zona industrială. Chiar dacă municipiul are o bogată zestre arhitectonică, îi lipseşte un monument al eroilor. Comunitatea civilă din municipiul Sebeş a propus administraţiei locale ca monumentul să fie ridicat în parcul oraşului, aceasta solicitând de asemenea şi: modernizarea parcului, redarea funcţionalităţii lacului, integrarea armonioasă a bisericii în acest ansamblu, amenajarea în spaţiul liber dintre lac şi blocuri a unor parcări şi spaţii de joacă pentru copii, integrarea în acest ansamblu a Turnului Studentului şi a împrejurimilor, în vederea organizării unor expoziţii tematice, integrarea locaţiei fostei băi populare şi a zonei din jur, dându-i-se destinaţia de Bibliotecă municipală – cu săli de lectură, de conferinţe etc. În spaţiul din jurul clădirii (fostei băi populare), comunitatea locală propune să fie amplasate scene în aer liber – pentru teatru, evenimente cultural-artistice etc. Toate acestea, modernizate cu sprijinul arhitecţilor de valoare legaţi sufleteşte de Sebeş, acum cadre universitare de renume la Cluj-Napoca, vor forma împreună cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş un pol cultural al municipiului.
lZona parcului – poarta de intrare în Sebeş
Potrivit arhitecţilor, Casa de Cultură „Lucian Blaga” din Sebeş, Catedrala ortodoxă, Turnul Studentului şi zidul vechii cetăţi sunt câteva dintre elementele între care se vor realiza conexiuni, din dorinţa de a se găsi cea mai potrivită formă şi poziţie pentru ansamblul memorial. Abordările temei sunt variate, atât ca design, cât şi în privinţa conţinutului. În timp ce unele proiecte ale studenţilor propun o modificare radicală a situaţiei existente, alte abordări prevăd păstrarea unor elemente existente (cum ar fi poarta de acces). Proiectele au încercat să surprindă atmosfera locului, studenţii ţinând seama, în realizarea lucrărilor, atât de vegetaţie, cât şi de perspectivele atractive ale ansamblului.
lCum se schimbă faţa
oraşului
În cadrul întâlnirii cu arhitecţii clujeni a fost prezentată o schiţă a strategiei de dezvoltare a municipiului Sebeş, amintindu-se că oraşul are o importantă valoare istorică şi economică şi e nevoie de readucerea în atenţia comunităţii, dar şi a turiştilor, a vechilor meşteşuguri tradiţionale ale zonei. Comunitatea are nevoie de stabilirea unei noi identităţi civice, prin utilizarea resurselor materiale, umane şi culturale, de activităţi culturale, festivaluri şi crearea unor centre culturale. De asemenea, arhitecţii susţin că se impune… calmarea traficului în centrul municipiului şi derularea unor proiecte culturale pentru a ajuta economia locală, dar şi pentru a facilita accesul la cultură al comunităţii. După modelul european „Cultura renaşte oraşul”, specialiştii clujeni sunt de părere că locuitorii Sebeşului au nevoie de reafirmarea centrului istoric, ca un catalizator pentru identitatea civică şi revitalizarea prin cultură. Sebeşul are nevoie şi de regândirea unor spaţii publice şi de atribuirea acestora pietonilor. O idee care a fost bine primită de primarul Alexandru Dăncilă, dar şi de reprezentanţii societăţii civile din Sebeş – Nicolae Afrapt şi Ionel Cârcoană este amenajarea unui muzeu etnografic în municipiu, ca expresie a echilibrului dintre dorinţa de a conserva şi de a promova moştenirea istorică a oraşului, fost burg medieval, care se bucură de o istorie bogată atât în zona municipiului, cât şi în satele săseşti şi în cele de pe Valea Sebeşului. Felicitări administraţiei locale şi reprezentanţilor comunităţii locale şi nu în ultimul rând arhitecţilor clujeni pentru acest important demers de reafirmare a valorilor istorice şi culturale ale Sebeşului.

Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Rotaru Aurelia

    29.11.2013 la 13:38

    Buna ziua
    Sint din Sebes plecata in strainatate de mai multi ani , urmaresc zilnic tot ce se spune despre judetul Alba , dar nu vad nici un proiect sa se deschida cinama la Sebes, cind eram tineri aveam doua care au fost lasate , cred ca si tineretul de acuma ar dori sa mearga sa vada un film pe ecran nu numai la tele . As dori ca primarul orasului care stiu ca este din Sebes si a cunoscut timpul cind tinerii ne duceam la un film (nu ca acuma numai in baruri°)sa incerce sa deschida din nou macar un cinema si un patinuar pt tineret.
    Merfci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Târg caritabil de turtă dulce, la Sebeș: Căsuțe și figurine, decorate de zeci de voluntari, vândute pentru a aduce bucurie familiilor nevoiașe și copiilor grav bolnavi

sebesinfo.ro

Publicat

în

Târgul Caritabil de Crăciun se va organiza anul acesta pe data de 7 decembrie 2024, în fața Bisericii Evanghelice din Municipiul Sebeș. De 18 ani, un grup de voluntari aduce bucurie în casele familiilor nevoiașe din oraș și din împrejurimi.

„Turtă dulce pentru fapte bune este sloganul sub care „spridușii” organizează an de an acest eveniment caritabil. Voluntarii muncesc de zor la figurinele din turtă dulce pe care le vor vinde. Fondurile strânse vor fi destinate către două cauze importante, respectiv ajutarea a 30 de familii nevoiașe și pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale din cadrul Hospice Sibiu.

„Vă invităm să fiți alături de noi la Târgul Caritabil din data de 7.12.2024 și să ne ajutați să facem o diferență în viețile acestor oameni. Fie că alegeți să donați, să cumpărați turtă dulce sau vin fiert, sau să ascultați formația Trio Saxones, care ne va încânta cu un recital de colinde, fiecare gest contează și poate aduce bucurie și speranță în inimile celor în nevoie.

Să fim împreună în această perioadă specială a anului și să facem împreună puțin bine. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru și pentru că ne ajutați să aducem zâmbete an de an!

La fel ca în fiecare an, banii pe care îi adunăm din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copiii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreună putem face un bine așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an! Haideți să aducem un zâmbet pe fețele copiilor!” au transmis organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Sebeș condamnat la închisoare cu executare, după ce și-a bătut soția până a băgat-o în spital, pe fondul infidelității

sebesinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, după ce în luna iunie 2024 și-a bătut cu bestialitate soția până a băgat-o în spital. Victima a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.

Inculpatul a susținut că a auzit diverse zvonuri privind pe soția sa, în sensul că aceasta ar fi avut relații intime cu alți bărbați. Conform declarației inculpatului, acesta i-a propus soției să iasă în natură, iar aceasta a acceptat, astfel că cei doi după ce au făcut anumite cumpărături, iar ulterior s-au deplasat la râul Secaș, în zona Râpei Roșii.

Cei doi soți au ajuns într-un loc izolat de pe malul râului Secaș, în jurul orelor 11.00 – 11.30, apoi au intrat în râu unde au făcut baie. Conform declarațiilor ambelor părți, la un moment dat inculpatul i-a propus soției sale să întrețină raportul sexuale, aceasta fiind de acord. După consumarea actului intim, inculpatul i-a adresat întrebări soției sale despre relațiile extraconjugale, în perioada în care acesta se afla în străinătate, iar victima i-ar fi recunoscut că într-adevăr a avut relații cu alți bărbați. Pe fondul geloziei, inculpatul a început să-i aplice lovituri soției sale, inițial a lovit-o de câteva ori cu palma peste față, iar ulterior i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în gură, victimei începând să-i curgă sânge din zona feței.

În continuare, conform declarației persoanei vătămate coroborate cu declarația suspectului și a procesului-verbal cercetare la fața locului, inculpatul a luat un lemn care era pregătit pentru grătar și a lovit-o de mai multe ori în zona feței și a capului, aceasta rămânând în poziție ghemuită și scuipând sânge. Din pricina loviturilor primite, persoana vătămată și-a pierdut cunoștința, aproximativ în jurul orei 14:00, fără a putea preciza cât a durat până când și-a revenit. Victima a mai declarat că în timpul loviturilor inculpatul îi reproșa diverse fapte din trecutul lor, pentru a motiva actele de agresiune.

Cele relatate de persoana vătămată și inculpat se coroborează cu procesul-verbal de cercetare la fața locului, unde s-a identificat o bucată de lemn, care prezenta urme proaspete de rupere și urme de substanță de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, obiect care a fost ridicat și sigilat. Totodată, au fost identificate și diverse obiecte și articole de îmbrăcăminte care prezentau urme de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, ridicate și depuse la I.P.J Alba – Camera de corpuri delicte

Copii inculpatului, martori au încercat în nenumărate rânduri să-și sune părinții, pentru a verifica unde se află, însă inculpatul nu a răspuns la telefon. La un moment dat, în jurul orei 18:00, martora l-a contactat telefonic pe tatăl său, prin apel video, iar acesta a răspuns, ocazie cu care martora a întrebat unde este mama acesteia și a insistat să o vadă.

Conform relatărilor unuia dintre copii, inculpatul i-a spus că persoana vătămată doarme și că nu poate vorbi acum, spunându-i fiicei sale că o va bate „numa un pic” și se va răzbuna pentru ceea ce i-a făcut. Conversația a fost auzită și de ceilalți doi copii ai părților, martorii , iar la insistențele acestora, inculpatul le-a arătat-o pe numita, prin apel video.

Potrivit unuia dintre copii, acesta a observat că victima era întinsă la pământ, fără a mișca și au sunat la SNAU 112 pentru a solicita sprijinul organelor de poliție, aceștia fiind primii care au anunțat evenimentul la ora 17:54, conform evidențelor S.T.S.

Unul dintre martori, plecat în căutarea victimei, a declarat că înainte de a alerta organele de poliție, inculpatul nu a oferit detalii cu privire la locația sa, rezumându-se să le spună că se află „la apă” motiv pentru care inițial aceștia au căutat victima în mai multe zone ale municipiului Sebeș. Martorul a relatat că inculpatul nu a vrut să le spună nici organelor de poliție unde se află, dar la insistențele acestora le-a relatat că se află la Râpa Roșie, lângă râu.

Organele de poliție și martorii au reușit să găsească persoana vătămate la aproximativ 1 oră de la apelul prin SNAU 112. La fața locului au fost găsiți inculpatul și persoana vătămată care avea leziuni și multiple vătămări la nivelul feței și a capului, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate, iar de acolo a fost transferată la unitate medicală din Târgu-Mureș. Martorul a confirmat că în momentul sosirii la locul faptei, persoana vătămată era căzută la pământ, că era desfigurată și plină de urme de sânge pe față și pe corp, iar inculpatul se afla lângă ea, în poziția șezut.

Din constatările preliminare ale medicilor legiști din cadrul S.J.M.L Alba și ulterior I.M.L. Târgu-Mureș a rezultat că persoana vătămată prezenta leziuni traumatice (hematoame, plăgi contuze faciale, echimoze, hematoame și excoriații în regiunea cervicală, toracică anterioară și la nivelul membrelor superioare precum și fractură dublă mandibulare și o fractură ) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure și care necesită pentru vindecare un număr de 45-50 de zile de îngrijire medicală, dacă nu survin complicații. S-a mai concluzionat că leziunile constatate la nivelul antebrațului drept au caracteristicile unor leziuni de auto apărare. De asemenea, s-a constatat că leziunile nu au pus în primejdie viața victimei.

Audiat fiind, inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunii de violență în familie.

În baza art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală, raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal în dauna persoanei vătămate (faptă din 19.06.2024). Pedeapsa urmează a fi executată efectiv în regim de detenţie.

În temeiul art. 404 alin. (4) lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata măsurii preventive a reţinerii şi durata arestării preventive începând cu data de 20.06.2024 la zi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Fosta șefă a DAS Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vionivăției

sebesinfo.ro

Publicat

în

Fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru infracțiuni de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.

Femeia, angajată în instituție în 2005 și care a deținut funcția de director general interimar în perioada mai 2020 – august 2022, a fost acuzată că a provocat un prejuduciu de 135.828 de lei prin însușirea din casierie a unor sume de bani provenind din ajutoarele de urgență, indemnizații pentru persoanele cu handicap grav, servicii de îngrijire la domiciliu și suplimente pentru căldură.

„În perioada iunie 2020-august 2022, perioadă de timp în care a preluat temporar sau a exercitat atribuțiile funcției de director executiv/director general și a avut calitatea de ordonator terțiar de credite, folosindu-se de ascendentul profesional pe care îl avea supra casierului unității, inculpata a procedat la ridicarea în mod repetat a unor sume de bani din casierie sub pretextul că va achita personal beneficiarilor ajutoarele de urgență și indemnizațiile de handicap, sume de bani pe care și le-a însușit”, se afirmă în acordul de recunoaștere a vionovăției.

Procurorii susțin că aceasta a conceput și completat/redactat anchete sociale, referate și procese-verbale de acordare a ajutorului de urgență (documente necesare pentru a se dispune acordarea prestațiilor sociale), semnându-le pe seama funcționarilor publici și a beneficiarilor, fără drept şi fără consimţământul acestora, și a falsificat prin contrafacerea subscrierii state de plată, atestând în mod nereal predarea sumelor de bani destinatarilor.

În final, femeia (C. A.) a fost de acord, prin documentul semnat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, să fie condamnată la pedeapsa de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Pe lângă alte obligații, aceasta va trebui să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.

Anchetatorii au constatat că, în noiembrie 2022, a achitat la bugetul municipiului Sebeș suma de 104.376 de lei. Administrația locală s-a constituit parte civilă în dosar cu un rest de 30.856 de lei. Ulterior, în 25 noiembrie 2022, femeia a mai restituit suma de 12.500 de lei, iar 500 de lei i-a plătit personal unei beneficiare care a fost păgubită.

Acordul de recunoaștere a vionovăției a fost admis de Judecătoria Sebeș printr-o hotărâre pronunțată în 30 octombrie 2024. Instanța a desființat mai multe înscrisuri folosite în activitatea infracțională, respectiv anchete sociale, referate și state de plată. Ancheta datează din septembrie 2022, când polițiștii și procurorii au efectuat percheziții la Sebeș, femeia fiind reținută pentru 24 de ore.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes