Rămâi conectat

Știri din zonă

Cultura tradiţională, o adevărată artă: comuna Şpring îşi conservă valorile într-un mic muzeu etnografic

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

springRecent, Biblioteca din Şpring în parteneriat cu primăria comunei au lansat la Căminul Cultural Şpring, volumul „Monografia istorică a comunei Şpring – Şpring, Cunţa, Draşov şi Vingard”, semnat de prof. Viorel Albu.

La eveniment au participat personalităţi ale vieţii culturale din comună, primarul Daniel Rusu, poetul Virgil Todeasă, prof. Ioan Popa (iniţiatorul Festivalului „Datini străbune pe Secaşe”) şi alţi invitaţi. Un amplu capitol din această monografie este dedicat micuţului Muzeu Etnografic din comună, loc în care sunt păstrate obiecte vechi ce au rolul să amintească cetăţenilor despre tradiţia, cultura şi obiceiul vremurilor demult apuse în această localitate.
Atestată documentar pentru prima dată în anul 1290 cu numele de „villa Spreng”, cu frumoase elemente de arhitectură tradiţională, cu impozanta biserică, monument istoric de la Vingard, comunitatea din Şpring îşi păstrează valorile culturii tradiţionale într-o frumoasă expoziţie etnografică. Trăsătura definitorie a mobilierului din interiorul locuinţei ţărăneşti este simplitatea, astfel că aici întâlnim patul cu tăblii, credenţul, masa cu scaune şi coastănul cu sertare. De asemenea, obiectele ornamentate sunt în număr foarte mic, executate de meşteri specializaţi, dulgheri şi tâmplari, în expunere fiind prezente piese specifice tâmplăritului şi dulgheritului. În ceea ce priveşte ţesăturile, de uz şi decorative, se observă în această zonă tendinţa permanentă de introducere a unor ţesături cu caracter industrial: perdele, feţe de masă, covoare etc. Cu toate acestea se păstrează şi unele ţesături executate în gospodărie şi anume: păretarele, covoarele pentru acoperit patul, lepedeele şi pernele cu capete alese, chindeele.
De o rarǎ frumuseţe structuralǎ, dar deopotrivǎ şi decorativǎ, sunt piesele de port popular femeiesc. Femeile bătrâne au purtat, până aproape de zilele noastre, aceleaşi costume: ie, poale (neîncreţite) şi cătrinţă, cusute cu diverse motive în culori vii. În zilele de sărbătoare, pe timp răcoros se purta cojocelul de piele, frumos ornamentat, sau ţundra (sumanul) lungă din lână, ţesută în gospodărie şi împâslită la pivele din Săliştea Sibiului.
Un sector cuprinde seria de unelte utilizate pentru lucrarea pământului: tipuri arhaice de plug cu corman schimbător (executate integral din lemn sau cu nucleu de lemn şi lamă de fier ataşată), grapa, teleguţa, jugul de lemn pentru boi, toate datând din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Muzeul Etnografic a fost deschis la data de 10 decembrie 2006, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi locale, un rol foarte important şi o iniţiativă fermă pentru acest obiectiv fiindu-i atribuite fostei bibliotecare din Şpring, doamnei Maria Paştiu, care s-a implicat în amenajarea, dotarea şi restaurarea acestor obiecte vechi. Expoziţia etnografică, devenită între timp un mic muzeu, a apărut în urma iniţiativei Consiliului Judeţean Alba, şi cu sprijinul Consiliul Local Şpring, care a avut un aport concret la dotarea cu obiecte etnografice a acestui muzeu, sub îndrumarea specialiştilor Asociaţiei Datini Străbune – Alba. Toate obiectele au fost achiziţionate de la cetăţenii comunei, inventariate, păstrate şi conservate cu grijă de către specialişti pentru a fi vizualizate de către cei interesaţi, atât din ţară cât şi din străinătate. Prin această expoziţie s-a dorit crearea unei căi de recuperare a trecutului propriu fiecărei comunităţi săteşti, şi un îndemn spre cunoaşterea, conservarea şi promovarea acestor mărturii, care conferă identitate spirituală şi materială locului. Expoziţia etnografică constituie un punct de atracţie important al comunei, iar cei care deja au vizitat-o afirmă despre aceasta că este “o adevărată operă de artă în care se păstrează cu sfinţenie obiecte vechi ce simbolizează tradiţia. Aceste lucruri sunt martorii existenţei rurale şi exprimă în felul lor cultura tradiţională românească care, prin autenticitate, permite vizitatorilor să se întoarcă în timp, sau celor mai tineri să-şi imagineze măcar viaţa de altă dată”. Primăria comunei Şpring îşi propune prin această expoziţie promovarea vestigiilor etnoistorice şi descoperirea vieţii “de altă dată”, traiul strămoşesc etc. Micuţul muzeu etnografic al comunei oferă un aer istoric şi tradiţional, o haină culturală îmbrăcată de localitatea amplasată la graniţa dintre judeţele Alba şi Sibiu.

Tudor STAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Accident rutier grav, cu două victime, pe DN 7 la Vințu de Jos

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș intervin pe DN 7, la Vințu de Jos, pentru descarcerarea a două persoane, dintre care una în stare de inconștiență.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe DN 7, pe raza loc. Vințu de Jos. Din informatiile preliminare in accident ar fi implicate 1 autocamion și 1 autoplatformă, posibil 2 persoane încarcerate din care una în stare de inconștiență. Forțe alocate: 1 x ASAS, 1 x Descarcerare Grea, 1 x EPA, 1 x SMURD TIM si 1 x ambulanță SAJ”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1:  „Traficul rutier este blocat în zona Gării Vințu de Jos, pe DN 7, din cauza unui accident rutier, în care sunt implicate o autoutilitară și un autocamion. Din primele date, două persoane ar fi suferit leziuni corporale. Cercetarea la fața locului este în desfășurare”, a transmis IPJ Alba.

UPDATE 2: „Persoana încarcerată a fost extrasa de catre pompierii militari si predata echipajului medical pentru evaluare și transportul acesteia la spital”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Un bărbat de 32 de ani din Daia Română a ajuns la spital, după ce un arbore a căzut peste autoturismul cu care acesta se deplasa pe DC 217

sebesinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.30, un autoturism care se deplasa pe un drum forestier, în zona localității Tău Bistra și era condus de către un bărbat de 32 ani, din localitatea Daia Română, județul Alba, a fost surprins de un arbore care a căzut pe plafonul autoturismului, fiind smuls din rădăcini de fenomenele meteorologice care s-au manifestat intens, în acele momente, în zonă.

În urma evenimentului, bărbatul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Intervenție a pompierilor din Sebeș și a SVSU Șugag pe DC 217, după ce un copac a căzut peste un autoturism

sebesinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș, în cooperare cu SVSU Sugag, intervin pe DC 217, în zona Tău Bistra, pentru degajarea unui copac care a căzut peste un autoturism.

„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru acordarea primului ajutor medical și degajare de arbori pe DC 217, in zona Tău Bistra. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un arbore cazut pe un autoturism, posibil o persoană surprinsa în interior. Forțe alocate: 1 x APIC cu unelte descarcerare, 1 x EPA și SVSU SUGAG”, a transmis ISU Alba.

UPDATE 1: „Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii evenimentului. În interiorul autoturismului se află o persoană de sex masculin, aproximativ 45 ani, conștientă, incarcerată, cu multiple traumatisme. Se intervine pentru descarcerare persoanei. La locul intervenției se deplasează si un echipaj SMURD TIM cu medic”, a mai transmis ISU Alba.

UPDATE 2: „Persoana a fost extrasă din mașină de către pompierii militari. Aceasta a fost predată echipajului medical, conștientă, cooperantă, în vederea acordării primului ajutor medical și transportul la spital”, transmite ISU Alba.

UPDATE 3: „La data de 22 noiembrie 2024, în jurul orei 12.30, un autoturism care se deplasa pe un drum forestier, în zona localității Tău Bistra și era condus de către un bărbat de 32 ani, din localitatea Daia Română, județul Alba, a fost surprins de un arbore care a căzut pe plafonul autoturismului, fiind smuls din rădăcini de fenomenele meteorologice care s-au manifestat intens, în acele momente, în zonă. În urma evenimentului, bărbatul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a transmis IPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes