Știri din zonă
Dănuț Hălălai, prefectul județului Alba: „Drumul ce duce spre zona turistică Munții Șureanu ar putea fi asfaltat”
Drumul care face legătura între Șugag și zona turistică, ar putea fi asfaltat. Prefectuljudețului Alba, Dănuț Hălălai, a declarat la Radio Unirea FM că se așteaptă ca acest drum să fie transferat de la Ministerul Pădurilor către primăria Șugag.
Prefectul Dănuț Emil Hălălai: „Acolo era o problemă mai complicată. Drumul avea doi proprietari. Ce era sub drum era al Consiliului Județean Alba iar drumul efectiv, ca și lucrare de construcții, era al celor de la păduri. Am organizat o întâlnire cu reprezentanții CJ alba, cei de la păduri, reprezentanții celor care au pensiuni în zonă, primarul localității, iar rezultatul a fost acela că instituția Consiliului Județean a fost de acord să doneze drumul celor de la păduri. Deja fiind un singur proprietar, se putea face lucrare pe acest drum. După discuțiile pe care le-am avut la Ministerul Apelor și Pădurilor, există posibilitatea ca acest drum să fie transferat, de data asta, de la păduri la UAT Șugag, iar primăria să poată să îl asfalteze, printr-un proiect. Sper ca în scurt timp să mergem către Luncile Prigoanei, de la baraj în sus, să mergem pe șosea, așa cum e bine într-o zonă turistică frumoasă din Alba.”
Este una dintre problemele în curs de rezolvare, a declarat prefectul de Alba, Dănuț Emil Hălălai, la Unirea FM, care a precizat că acest transfer se va putea face în scurt timp.
Drumul județean DJ 704, ce duce spre zona turistică Munții Șureanu, începând de la barajul Oașa, Luncile Prigoanei și până la Poarta Raiului, reprezintă un adevărat calvar pentru cei care ajung în zonă, nu numai pe timp de iarnă, ci și pe timp de vară.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.