Actualitate
De luni, 1 mai 2023, începe o nouă stagiune a Fanfarei din Petrești
Și în acest an, Fanfara Petrești își începe stagiunea muzicală și vestește primăvara. Cu acest prilej, luni, 1 mai 2023, la ora 11:00, toți copiii sunt invitați cu bicicleta în fața Căminului Cultural din Petrești, pentru a parcurge tradiționalul marș al fanfarei, așa cum se întâmplă de 144 de ani.
An de an, fără excepție, fanfara colindă străzile localității Petrești, purtând haine de sărbătoare și șepci împodobite cu flori, în timp ce intonează marșul „Der Mai is gekommen”, care anunță venirea primăverii. Este însoțită de copii, cu biciclete frumos împodobite. Acest obicei, respectat ritualic, este cel mai puternic simbol al vremurilor săsești, pentru că în Petrești viața curge altfel, având la fiecare pas amprenta popoarelor săsești care au locuit aici în trecut.
Evenimentul denumit „Fanfara Petrești vestește Primăvara” este dedicat celor care iubesc tradiția și muzica de fanfară. În cadrul evenimentului, copiii vor avea un atelier de împodobit biciclete și vor fi recompensați cu dulciurile pregătite de organizatori. Muzica de fanfară se va împleti cu pașii de dans în ritm săsesc, alături de Trupa de Dansuri Săsești Sebeș pregătită de Anamaria Dahinten.
Organizatorii sunt: Primăriei Municipiului Sebeș, Fanfara Petrești și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
Fanfara Petrești este cea mai longevivă fanfară din România, compusă din 25 de membri pasionați de muzică, care respectă tradiția și duc mai departe notele muzicale săsești, printr-un repertoriu bogat. Fanfara este prezentă la toate momentele marcante din viața omului – nunți, aniversări, înmormântări, dar și la cele mai importante evenimente culturale locale și naționale.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.