Știri din zonă
Deşi susţin că au marfă de calitate superioară, fermierii din Şugag sunt nemulţumiţi că nu au unde să-şi vândă produsele
Ca la „porunci”, în localitatea Şugag, oierii şi celelalte categorii de agricultori şi-au format un obicei foarte bun ca în fiecare duminică după slujba de la biserică să se adune în faţa primăriei şi să vorbească cu autorităţile locale despre problemele care-i frământă.
Astfel, nu a fost dificil ca specialistul consultant al Camerei Agricole Judeţene, ing. Frasina Popa, împreună cu preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine “Valea Frumoasei”, Vasile Cernat, să discute cu fermierii din Şugag în prezenţa primarului Constantin Jinar şi a viceprimarului Vasile Ghiorghioiu. S-au prezentat informaţii despre normele pe care producătorii agricoli trebuie să le respecte pentru a evita sancţiunile la plata subvenţiilor, precum şi alte noutăţi din domeniul agricol. Pentru fermierii din zona montană şi nu numai exploatarea raţională a pajiştilor pemanente se face prin asigurarea unui nivel de încărcătură minim de păşunat de 0,3 UVM/ha (unităţi de vită mare/ha) sau prin cosirea o dată pe an şi curăţirea acestora de vegetaţia nedorită. Toţi agricultorii care exploatează pajişti permanente vor ţine evidenţa într-un registru special care trebuie completat la zi. În vederea prevenirii contaminării apelor cu nitraţi, agricultorii trebuie să respecte pe toată suprafaţa exploataţiei cerinţele minime pentru utilizarea îngrăşămintelor şi pesticidelor, păstrând distanţa de fertilizare şi depozitare a îngrăşămintelor faţă de sursele de apă potabilă, iar în apropierea staţiilor de captare a apei potabile nu va fi folosit niciun tip de fertilizant la o distanţă sub 100 m.
O mai veche nemulţumire a crescătorilor de animale din zona Şugag este acea că întâmpină greutăţi în valorificarea producţiei în ceea ce priveşte piaţa de desfacere, dar şi preţurile scăzute, deşi şugăgenii susţin că produsele obţinute de ei sunt de calitate superioară. De asemenea, şi-au prezentat autorităţilor dorinţa de a avea un laborator pentru analiza laptelui, în vederea respectării pentru viitor a cerinţelor de calitate a laptelui. Este necesar ca drumurile de acces al turmelor de animale către păşuni să fie bine stabilite, limitate şi corespunzătoare din punct de vedere al circulaţiei, pentru că acestea sunt utilizate şi pentru traficul utilajelor şi a vehiculelor agricole necesare în fermă. Potrivit calendarului, următoarele întâlniri ale specialiştilor Camerei Agricole Judeţene Alba vor avea loc astfel: lluni, 10 februarie, ora 10.00 – Primăria Unirea, lmarţi, 11 februarie, ora 13.00 – Primăria Pianu de Sus, lmiercuri, 12 februarie: ora 9.30 – Primăria Berghin, ora 10.00 – Primăria Valea Lungă, ljoi, 13 februarie: ora 11.00 – Primăria Aiud, ora 12.00 – Primăria Vinţu de Jos şi Cabana Râmeţ, ora 17.00 – Primăria Cricău, lvineri, 14 februarie: ora 10.00 – Primăria Şona, lduminică, 16 februarie, ora 12.00 – Primăria Daia Română, ne-a declarat Mirela Nemeş, directorul Camerei Agricole Judeţene Alba.
Robert GHERGU

Știri din zonă
Bărbatul de 73 de ani din Săsciori, depistat în timp ce conducea pe DN 67C cu permisul suspendat, reținut de polițiștii din Sebeș
Joi, 3 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În dimineața zilei de 3 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au oprit, pentru control, pe DN 67C, un autoturism condus de un bărbat de 73 de ani, din localitatea Săsciori.
Din verificările efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatului i-a fost retras permisul de conducere din motive medicale.
În cursul zilei de azi, 4 aprilie 2025, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, în vederea dispunerii măsurilor legale.