Știri din zonă
DJ 106F, care leagă comuna Gârbova de limita cu județul Sibiu, reabilitat în proporție de 90%
Un nou drum din județul Alba a fost reabilitat. Este vorba despre DJ 106F, dintrre Gârbova și limita cu județul Sibiu.
„Am efectuat, în acest sfârșit de săptămână, alături de primarul social-democrat Ioan Muntean, o vizită pe șantierul drumului comunal care face legătura între Gârbova și Poiana Sibiului. Acesta este finalizat în proporție de 90% și va fi deschis circulației zilele următoare. Drumul reprezintă o nouă ”poartă de acces”, din județul Alba, în județul Sibiu și scurtează distanța din Gârbova până pe Transalpina cu mulți kilometri.
Acest lucru înseamnă, pe de o parte, că turiștii care merg pe Transalpina pot ajunge mult mai ușor în Gârbova – comună deosebită, locuită odinioară de sași, cu obiceiuri și tradiții interesante, potențial turistic și obiective care merită vizitate. De asemenea, drumul deservește foarte multe terenuri agricole cultivate în fiecare an.
Finanțarea lucrărilor de modernizare a fost asigurată prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), fiind aprobată și susținută de Guvernul Social-Democrat. Lucrările au fost stopate din cauza scumpirilor la materialele de construcții, fiind reluate în urma diligențelor depuse de primarul PSD Muntean Nelutu .
Drumul necesar a fi reabilitat are circa 3 kilometri în județul Alba, pe acesta fiind așternut asfalt. Circa 600 de metri de drum greu accesibil se află în județul vecin. În urma demersurilor primarului PSD Ioan Muntean acest tronson a intrat în planurile de modernizare ale Consiliului Județean Sibiu.
Mă bucur pentru această reușită și pentru locuitorii din Gârbova și împrejurimi! PSD a susținut mereu proiectele importante pentru comunitate, proiectele de infrastructură fiind pe primul plan!”, a scris pe pagina personală de facebook, Corneliu Mureșan, viceprefect al Județului Alba.

Știri din zonă
Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI” – tradiția care adună comunitatea din Șugag în sărbătoare și binecuvântare
Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la ȘUGAG o nouă ediție a obiceiului tradițional „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI”, luni, 21 aprilie 2025, cu începere de la ora 11:00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.
Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.
În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.
Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.
Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.
Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este , originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Pe parcursul „Statului la vase”, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special MARIUS CIPRIAN POP vor susține un program artistic de sărbătoare.
Prezentarea evenimentului va fi asigurată de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.
Vă așteptăm cu bucurie!