Administrație
Dorin Nistor, primar Sebeș: „Modernizarea infrastructurii municipiului este prioritară”
Cu toate că municipiul Sebeş e cunoscut că a încheiat permanent anul cu excedent, se confruntă totuşi cu lipsuri în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură.
Modernizarea infrastructurii este prioritară dintr-un motiv de bun-simţ, o infrastructură bună îţi dă şansa dezvoltării economice, sociale, culturale, aceasta contribuind în final la creşterea nivelului de trai.
Peste 100 de străzi din municipiu sunt lipsite de utilităţi sau neasfaltate. Încă de anul trecut au început anumite demersuri pentru găsirea unei soluţii la această problemă şi anume s-a rezolvat partea documentară, urmând ca în 2017 să se treacă la încheierea propriu-zisă de contracte de lucrări pentru minim 17 străzi din Sebeş, Petreşti şi Lancrăm.
Pentru aceste străzi faza de documentare e într-o stare avansată, putând fi scoase la licitaţie lucrările de execuţie, care cel mai probabil se vor termina în anul 2018. Totodată, în 2017 se vor pregăti documentaţiile pentru anul următor.
În ceea ce priveşte Răhăul, Primarul Dorin Nistor a declarat pentru Radio Unirea FM că “acolo am dat drumul la apă, încă suntem în perioada în care oamenii îşi fac branşamente, am depus un proiect cu finanţare nerambursabilă la Ministerul Dezvoltării pentru o staţie de epurare şi canalizare în Răhău. Până nu facem acestă lucrare nu putem discuta de partea de asfaltare şi trotuare, rigole, o lucrare care spun eu trebuie făcută după canalizare. (…) Indiferent că ne va fi sau nu aprobat proiectul, noi oricum lucrările vrem să le începem şi sperăm ca în acest mandate să ajungem să finalizare cu canalizarea şi în Răhău. Tot aici am reuşit să obţinem o finanţare pentru şcoală şi grădiniţă, vom reabilita clădirea şcolii (…) şi facem o extindere şi pentru grădiniţă.”

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).