Actualitate
Dorin Pavel, fondatorul hidroenergeticii românești, evocat la Sebeș printr-o incursiune documentară la care au luat parte 50 de elevi
Profesorul Dorin Pavel, membru de onoare post-mortem al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, născut la Sebeş, la 31 mai 1900, este una dintre marile personalități ale acestor locuri.
Era fiul învățătorului Ioan Pavel din Lancrăm și al Letiției, sora mai mare a lui Lucian Blaga. Primii ani de școală i-a urmat la Sebeș, la gimnaziul săsesc, studiile liceale efectuându-le la Orăștie și la Brașov. Paşii l-au purtat apoi spre Politehnica din Zürich – Elveţia, unde a obţinut diploma de inginer electromecanic în anul 1923 şi titlul de doctor în ştiinţe tehnice în 1925.
Pentru a omagia memoria academicianului Dorin Pavel, cel care își doarme somnul de veci în cimitirul din Lancrăm, alături de ilustrul său unchi, Lucian Blaga, Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au propus, și în acest an, o incursiune documentară pe Valea Sebeșului, la care au participat 50 de elevi de la Liceul Tehnologic Sebeș, însoțiți de cadre didactice. Pentru a descoperi „arhitectura apelor”, tinerii au fost ghidați într-o vizită la Centrala Hidroelectrică de la Șugag, dar și la muzeul local, unde au fost primiți cu ospitalitate. Reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” le-au vorbit despre biografia și realizările inginerului Dorin Pavel, dar și despre atașamentul acestuia față de locurile natale și față de frumusețile Văii Sebeșului. Pentru că liceenii au fost și voluntari ai Festivalului Internațional „Lucian Blaga” care s-a desfășurat la Sebeș, în perioada 11-14 mai 2023, au fost recompensați cu diplome de mulțumire pentru implicarea lor în viața culturală a orașului.
La bustul lui Dorin Pavel din municipiul Sebeș, precum și la mormântul acestuia din Lancrăm, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a depus flori, în semn de recunoștință.
Să nu uităm că Dorin Pavel a fost prezent aproape 40 de ani pe şantiere şi peste 50 de ani la catedră. A desfășurat o activitate uriașă, elaborând schemele a 567 uzine hidroelectrice pe toate râurile ţării. A tipărit 22 de manuale şi cursuri, peste 150 de publicaţii, totalizând peste 11.000 de pagini cu numeroase figuri şi planşe. Activitatea teoretică a susţinut-o practic prin dezvoltarea Laboratorului academicianului Vâlcovici, iniţiind un Compartiment de Hidraulică, dar mai ales prin participarea în teren, atât cu studenţii, cât şi cu specialiştii. Cu o formaţie ştiinţifică fundamentală în domeniu, profesorul Dorin Pavel a abordat încă din tinereţe studiul hidroenergeticii în strânsă legătură cu activitatea practică, fiind direct implicat în realizarea unor proiecte care, pentru România de atunci, reprezentau o operă de pionierat. La baza realizărilor sale stă lucrarea „Plan general de amenajare a forțelor hidraulice din România”, întocmită în anul 1933, plan perfecționat și completat prin alte numeroase lucrări teoretice și practice de teren, care au dus la finalizarea obiectivelor hidroenergetice din țara noastră, toate incluzând, sub o formă sau alta și contribuția lui Dorin Pavel ca autor sau coautor al proiectelor și al lucrărilor efective de amenajare hidrotehnică a apelor de pe râurile Bârzava, Nera, Semenic, Timiș, Bistrița, Argeș, Lotru, Someș, Drăgan, Sebeș, Râul Mare, Olt și Dunăre.
În anul 1976, Dorin Pavel a publicat o importantă lucrare, „Arhitectura apelor”, într-un tiraj de doar 1600 de exemplare, care s-a epuizat în scurt timp. Reeditarea acestei cărți, în anul 2015, la Editura Mega din Cluj Napoca, a fost inițiativa de excepție a doamnei dr. Monica Fomino, medic stomatolog în Limburg, Germania, nepoata de suflet a lui Dorin Pavel. Cartea a fost lansată în cadrul celei de-a XV-a Conferințe Internaționale multidisciplinare „Profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii românești”, la Sebeș.
Pentru prestigiul şi demnitatea pe care şi le-a creat printr-o muncă necurmată şi tenace, comparată cu stânca pe care şi-a amplasat barajele, pentru încrederea şi dragostea pe care a purtat-o mereu ştiinţei româneşti pe care a slujit-o cu credinţă, îl putem include pe profesorul Dorin Pavel – fondatorul hidroenergeticii româneşti – în galeria marilor ingineri pe care i-a dat România: George (Gogu) Constantinescu, Anghel Saligny, Ilie Radu, Ion Ionescu, Dimitrie Leonida, Cristea Mateescu, Emil Prager, Dumitru Dumitrescu şi mulţi alţii.
A fost, prin excelență, un priceput tehnician, dar și un mare dascăl, un îndrăgostit de natură, un patriot adevărat, dar și un fin artist, un poet al apelor, nu numai un arhitect al lor – așa cum îl apreciază Dr. Radu Cărpinișianu, fiind recompensat cu numeroase premii, ordine și distincții pentru meritele didactice și contribuțiile tehnico-științifice.
Dorin Pavel este unul dintre puținii nepoți ai lui Lucian Blaga. S-a stins din viață la 6 iulie 1979, la București, dar își doarme somnul de veci în Lancrăm, alături de strămoși, de părinți și ilustrul său unchi, Lucian Blaga.
Post-mortem, în anul 1995, i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Sebeș. De asemenea, memoria profesorului este cinstită prin cele două busturi ridicate în incinta S.C. Electrocentrale S.A. și în centrul municipiului Sebeș; strada care pornește spre Valea Sebeșului îi poartă numele.
Surse bibliografice:
*** Locuri și oameni în Țara Sebeșului, Studii și cercetări din domeniul culturii, Alba Iulia, Editura Altip, 2004.
*** Sebeș – 750 de ani, Omagiu orașului și oamenilor săi, Petrești, Editura Alba Print S.R.L., 1995.
Dorin Pavel, Arhitectura apelor, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2015.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: ISU Alba organizează DEZBATERE PUBLICĂ a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș
ISU Alba a anunțat miercuri, 9 aprilie 2025, organizarea dezbaterii publice a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025.
Documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025, poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8,00 – 16,00. De asemenea, precizăm faptul că și Primăria municipiului Sebeș, a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1026662/13.03.2025.
Dezbaterea publică a documentului mai sus menționat, va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 15.04.2025, începând cu ora 13.00.
Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 15.04.2025 (data dezbaterii publice).