Sebeșeni
Drumul lui Ioan Oprean, patron al grupului OPREAN, din tina Dealului spre marile artere europene
Drumul lui Ioan Oprean, patron al grupului OPREAN, din tina Dealului spre marile artere europene
Recent s-a dat publicității topul oamenilor de afaceri la nivelul județului Alba și printre primii 10 menționați este și Ioan Oprean din Sebeș, patronul mai multor societăți cu profil auto din Sebeș și Vâlcea, cu o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro. Această clasare între cei mai puternici oameni de afaceri la nivel local, județean și chiar național a dat naștere unui respect și unei recunoașteri din partea comunităților locale și naționale. Astăzi patronul Ioan Oprean este recunoscut și pe plan european prin realizările deosebite.
Rezultatele obținute trezesc admirația și respectul multor concitadini și conjudețeni. Din păcate, nu lipsesc nici cei care îl pizmuiesc și îl bârfesc. Nici unii, nici alții nu știu că până a deveni o afacere puternică în urmă sunt zeci de ani de muncă, de greutăți, de curaj, de inspirație, perioadă în care s-a parcurs un drum lung din tina (noroiul) satului Deal până la succesul de astăzi.
De aceea, ca cetățeni ai orașului Sebeș și cronicari ai istoriei locale, ne-am gândit să facem cunoscut opiniei publice câteva din momentele importante trăite de patronul Ioan Oprean, mai ales că peste câteva zile – la 9 martie a.c., va împlini 58 de ani -, o vârstă frumoasă pentru un bilanț. Sintetizând acest drum, putem așeza la baza lui câteva instituții și adevăruri fundamentale care l-au ajutat de-a lungul vieții: comunitatea sătească din Deal, o comunitate românească în care cele două instituții, Biserica și Școala Românească, de 200 de ani mergând mână în mână, au sădit în sufletul oamenilor, pe lângă credință, respectul față de muncă, curajul în afaceri, speranța în viitor; al doilea factor a fost familia, în frunte cu Ioan Oprean, zis moș Aron, un țăran din satul Deal, dar în același timp un priceput meșter, apreciat în toate satele din jur până departe, în Poiana, Jina, Cut și Daia-Română pentru capacitatea de a ridica case, hăizașuri, șuri. Moș Aron era și un înțelept al satului, cântăreț al stranei și mai ales un bun bunic, care l-a purtat de mic cu el ca să-l învețe să lucreze, să câștige bani și să-i prețuiască. Tot în familie a învățat tainele comerțului, făcând ucenicie la Bolda din sat, unde servea unchiul său, Mitică (Bogdan Dumitru), un comerciant care, în ciuda restricțiilor comerțului socialist, știa să aprovizioneze câteva sate. De la 6-7 ani a început să vândă la Boldă (învățând regulile comerțului, cele oficiale cât și cele neoficiale).
Pentru cumințenia, hărnicia, priceperea, ascultarea de care dădea dovadă, mama sa îl răsfăța „oferindu-i toate jucăriile dorite, începând cu trotinetă, bicicletă, cu care se chinuia pe drumurile și cărările satului”. După absolvirea primelor opt clase la școala din sat, s-a înscris la Liceul nr. 1 din Alba Iulia, nu pentru a învăța o meserie, fiindcă nu îl interesa mecanica și electrotehnica, ci pentru a studia serios științele exacte de care știa că va avea nevoie în viitor.
Gândurile lui zburau spre lumea afacerilor și să-și îndeplinească un vis pe care-l trăia de când era mic: „să aibă un tir mare ca cele care treceau pe șoseaua națională Sebeș-Sibiu”. Acest vis s-a născut în zilele de vară, când mergea la munca câmpului, lângă șosea, și admira TIR-urile turcești „mari, puternice, care treceau cu viteză”. La sfârșitul liceului se aventurează în lumea îngustă a afacerilor din anii ’80 ai epocii ceaușiste. Strângea banii pentru Poșta din Sebeș și apoi a preluat gestiunea unui mic dar cunoscut camping de la Câlnic. Se zbate mereu, își face relații, face în așa fel încât campingul să fie bine aprovizionat pentru câlniceni, deloreni, pentru trecătorii de pe șosea și vara pentru sașii plecați în Germania, care, întorcându-se acasă, preferau o bere străină, un pepsi, țigări străine.
Face pasul următor luând în administrare trei magazine din Petrești și un mic restaurant în Sebeș. Strânge și agonisește fiecare ban pentru mai târziu. La vârsta de 25 de ani, „după ce am terminat armata, lansat în mici afaceri, m-am căsătorit cu Măriuța, fată de la noi din sat, a lu Dumitru Pavelu Culii, cu care, pe lângă faptul că era frumoasă, am crezut că putem face o familie vrednică în care să mă simt împlinit și fericit, să avem copii sănătoși, frumoși și deștepți”. Despre acest moment important Maria-Iuliana Oprean, alias Măriuța, declară „eram o fată tânără de doar 18 ani și îmi era tare drag de el. Ne-am luat din dragoste și cu gânduri mari în care să fim o familie unită, în care eu să-i fiu soție credincioasă, cinstită și să-l urmez mereu și la bine, și la greu”.
Ambii recunosc că în mediul familial primul a adus „dragoste, liniște seriozitate, responsabilitate, speranță”, iar al doilea partener „i-am adus iubirea și dragostea de tinerețe care s-a prelungit până astăzi și sper că vom trăi așa până la bătrânețe… Nu confundăm familia cu munca de la firmă, încercăm fiecare să facem față pe măsura responsabilităților și puterilor”. Pentru Ioan Oprean „familia mea este totul pentru mine, aici găsesc liniștea în zilele grele, echilibru și refugiu în fața responsabilităților și greutăților”.
Pe măsură ce capitalismul de cumetrie din România deschidea porțile afacerilor, Ioan Oprean încearcă să-și lărgească afacerile și cu banii strânși își cumpără un autocamion, apoi trei, care bineînțeles că nu erau noi. Începe să facă comerț în Germania cu de toate (prietenii din copilărie și de la camping îl vor primi și îl vor ajuta). Fire curajoasă, asumându-și mari riscuri, pe lângă capitalul strâns, face împrumuturi, cumpără camioane în leasing și firma prosperă an de an. Cea mai frumoasă afacere însă din toți acești ani este familia, care este binecuvântată cu trei copii: Anamaria, Andreea și Andrei, care pășesc pe urmele părinților, fiind cuminți, ascultând de părinți și de școală, urmează fiecare facultăți de profil economic, încadrându-se din timp în afaceri alături de tatăl lor: Anamaria este administrator la GV&Oprean Logistics, Andreea este director general la Oprean SRL şi fiul Andrei devine „șeful ăl mic”, coordonând cele două firme din domeniul auto. Societate puternică ea singură sau în parteneriat, se dezvoltă foarte mult, ajungând pe locul doi în țară în rândul societăților auto-service.
Dezvoltă și societăți paralele în Sebeș și în Vâlcea, fiind cel mai puternic partener al concernului Mercedez-Benz, prin centrele autorizate de vânzări şi service Mercedes-Benz Casa Auto Sebeș şi Casa Auto Vâlcea, iar în domeniul transporturilor şi logisticii prin Oprean SRL şi GV&Oprean Logistics. Afacerea de suflet rămâne cu siguranță prima companie, Oprean SRL, care putem spune că a atins culmile succesului pe plan național şi internațional, fiind un lider pe piață în transport de haine pe umerașe şi frigorific. Astăzi autocamioanele patronului Ioan Oprean circulă din nordul Europei, din Norvegia și Suedia, până în nordul Africii, în Tunisia și Maroc, este o afacere respectată, căutată spre a încheia parteneriate în țară și străinătate. Ultima mare realizare este noul și modernul sediu așezat la intrarea în Sebeș, pe șoseaua europeană care pornește spre Deva, Arad, Timișoara, Ungaria.
În ciuda pandemiei și crizelor economice care tulbură România și Europa, afacerile familiei Oprean merg mai departe. Ajuns un patron modern, Ioan Oprean și-a extins afacerile atât pe orizontală, cât și pe verticală, dezvoltând activități în domeniul transporturilor cât și în activități de service, mentenanță și în comerțul cu mașini Mercedez-Benz. Înconjurat de cei trei copii implicați în treburile de conducere, având spatele asigurat de soția sa, patronul Ioan Oprean privește în urmă la drumul parcurs de când umbla cu trotineta și bicicleta în tina Dealului, de când își făurea primele visuri să dețină un TIR Mercedes, până astăzi, când conduce o afacere de sute de camioane: „au fost ani grei, cu multă muncă, multe riscuri, dar și frumoși pentru satisfacțiile oferite și afacerile realizate”. Trecutul său, experiența dobândită, capitalul realizat și familia sa împlinită cât și cei peste 400 de angajați îi dau dreptul să privească cu încredere spre viitor.
prof. Nicolae AFRAPT

Sebeșeni
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat Concursul de „Miss Bikini Race 2025”, desfăsurat la Păltiniș
Dariana Mureșan, o tânără de 19 ani din Sebeș, a câștigat sâmbătă, 8 martie 2025, marele premiu al celei de-a X-a ediții a concursului „Miss Bikini Race”, desfășurat în stațiunea Păltiniș.
De ziua lor, 12 fete și-au testat îndemânarea direct pe pârtie. Doar în costum de baie și clăpari, acestea au trebuit să facă față celor 6 probe, printre care cea de coborâre pe schiuri, darts cu baloane și inteligență. Iar cele 10 grade din termometre nici nu s-au simțit.
Dariana Mureșan, câștigătoarea concursului: „Sunt foarte entuziasmată și mă bucur de această reușită.”
Dan Gherman, organizator: „Peste 1000 de euro, atât cash, cât și vouchere sau chiar un sejur la una din zonele Sibiului, unde se poate relaxa un weekend întreg.”
Evenimentul dedicat doamnelor și domnișoarelor, care vor să experimenteze astfel de emoții pe pârtie, a ajuns la cea de-a 10-a ediție.
• Studentă la inginerie
Dariana Mureșan este studentă în anul I la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Anterior a absolvit cursurile Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din Sebeș.
Are și alte pasiuni în afara practicării sporturilor de iarnă. A jucat și fotbal, când era în școala gimnazială. Acum este preocupată să-și perfecționeze abilitățile de programator 3D, pe care și le exercită deja în cadrul firmei familiei.