Actualitate
Duminică, 11 ianuarie: Miting împotriva poluarii cu formaldehidă la Sebeș
Peste 500 de persoane sunt așteptate să participe duminică, 11 ianuarie 2015, la un miting organizat împotriva poluării orașului Sebeș cu formaldehidă.
Protestul a fost anunțat încă de luna trecută pe o rețea de socializare, iar numărul utilizatorilor care au anunțat că vor participa la manifestație este de aproape 3 ori mai mare decât cel pentru care administrația locală eliberase autorizație.
Potrivit grupului de inițiativă obștească, demonstranții se vor aduna la ora 14.00 în parcul din fața Primăriei Sebeș și vor mărșălui apoi pe principalele artere de circulație din localitate până în cartierul Mihail Kogălniceanu, la ieșirea spre Alba Iulia, în parcarea unei companii care folosește formaldehida în procesul de fabricație a plăcilor lemnoase.
Organizatorii protestului cer autorităților să ia măsuri urgente pentru stoparea poluării în Sebeș, după ce se pare că societatea de prelucrare a lemnului primise din partea factorilor abilitați avize favorabile pentru extinderea capacității de producție cu o nouă instalație de formaldehidă de 60.000 de tone pe an.
FOTO: ARHIVĂ

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.
Calin
07.01.2015 la 21:45
Poluare este cea mai mica problema acolo. Mai grav este ca monstrul acela de la Sebes inghite padurile tarii. Este ca intr-n SF pesimist si sinistru, doar ca e pura realitate, spre tragedia noastra. Coruptia gigantica din domeniul mediului cand va fi deranjata macar cu o intrebare. Reteaua de coruptie formata din agentiile de mediu, factorii de decizie din minister si majoritatea firmelor acreditate de minister sa faca studii de impact este cea mai cristalizata si fara griji retea de coruptie din tara.
@Calin
11.01.2015 la 18:10
Vezi ca monstrul care „inghite” padurile tarii este Holzindustrie Schweighofer. Problema cu Kronospan este fabrica noua de formaldehida cu o capacitate mult mai mare nu lemnul pe care-l toaca.