Știri din zonă
Duminică, 21 septembrie, etnografia şi folclorul vor fi reînviate la Cut
Este vorba despre evenimentul ce va avea loc „Etnografia şi folclorul la ele acasă” , în cadrul căruia vor fi organizate evenimente culturale, folclorice, dar şi surprize rezervate fiilor satului.
Sărbătoarea va debuta la ora 9.00, cu o slujbă religioasă oficiată la Biserica cu hramul „Bunavestire” din Cut. La ora 13.00, oaspeţii şi localnicii vor vizita expoziţia etnografică de la Centrul catehetic, iar la ora 13.30, la Căminul Cultural, va fi lansată cartea „Pagini monografice ale Cutului”, de Ilie Moise. Manifestarea va continua cu o paradă a portului popular şi vernisajul unei expoziţii documentare de fotografii „Cutul de altădată”.
Totodată, invitaţii au ocazia să urmărească o expunere cu diapozitive – „Cutul şi oamenii săi”, retrăind momente de altădată. La ora 15.30 este programat un spectacol de muzică şi dansuri populare cu Ansamblul Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia şi Ansamblurile folclorice ale comunelor Stremţ, Ciugud şi Cut.
Potrivit primarului Vasile Mutu, sărbătoarea fiilor satului se va încheia cu o seară de dans la care sunt invitaţi tinerii comunei, dar şi cei ce poartă în suflet pentru totdeauna clipe fericite ale tinereţii.
• Vă prezentăm programul manifestării:
Ora 9.00 – Slujba religioasă la Biserica cu hramul Bunavestire din Cut
Ora 13.00 – Vizitarea Expoziţiei etnografice la Centrul Catehetic
Ora 13.30 – Lansare de carte:-Ilie Moise: “Pagini monografice ale Cutului”, la Căminul cultural
Ora 14.30 – Parada portului popular
– Vizitarea Expoziţiei documentare de fotografii: Cutul de altădată …
– Expunerea de diapozitive : Cutul și oamenii săi.
Ora 15.30 – Spectacol de muzică şi dansuri populare cu: Ansamblul Centrului de cultură Augustin Bena din Alba Iulia, ansamblurile folclorice ale comunelor Stremț , Ciugud și Cut.
Ora 19.00 – Dans
Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Cut, împreună cu Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.