Învățământ-Cultură
Elevii de pe Valea Sebeșului vor face școală sâmbăta și duminica
Mai bine de 300 de elevi care domiciliază pe Valea Șebeșului vor fi nevoiți să vină la școală sâmbăta și duminica.
Ei vor termina anul școlar 2014-2015 mai repede cu trei săptămâni, deoarece vor trebui să își ajute părinții la creșterea oilor și vor fi plecați în transhumanță. Potrivit inspectorului școlar general adjunct, Marcela Dărămuș, este vorba despre Școlile Primare Purcăreți și Strungari din comuna Pianu de Sus, care au peste 80 de elevi și Școlile Tonea, Pleși și Loman, din comuna Săsciori, unde învață peste 250 de copii. Acești elevi au început școala pe 15 septembrie, însă își vor finaliza studiile în data de 23 mai, cu aproape o lună mai devreme decât restul elevilor. Conform sursei citate, toate orele pierdute vor fi recuperate în timpul anului școlar, în cel de-al doilea semestru. În aceste localități există foarte multe familii de ciobani, iar în timpul fiecărei veri, copiii împreună cu părinții duc turmele de oi în zonele muntoase și nu coboară decât toamna.
FOTO: ARHIVĂ

Învățământ-Cultură
Performanță remarcabilă reușită de profesoara Elena Damian, de la Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș: Patru elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Istorie
Patru elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș îndrumați de doamna profesoară Damian Elena, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Istorie, câte unul din fiecare clasă de liceu la care predă.
Astfel, Hațegan Lucian-Cosmin (clasa a IX-a F), Cioca Cristiana (clasa a X-a F), David Luoana (clasa a XI-F) și Vasinc Damaris (clasa a XII F).
Profesionalismul și dedicarea au adus și în acest an rezultate deosebite. Doamna profesor va însoți lotul olimpic la Olimpiada Națională de Istorie, care va avea loc în perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț.
Mult succes tuturor!