Învățământ-Cultură
EVALUAREA NATIONALA 2014: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a II-a a IV-a, a VI-a şi a VIII-a | sebesinfo.ro
Evaluarea Naţională 2014. Modele de subiecte şi bareme la evaluarea naţională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a, VI-a şi a VIII-a la română şi matematică | sebesinfo.ro
Examenele de Evaluare Naţională pe care le vor susţine elevii la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a vor incepe în data de 28 mai şi se vor finaliza pe 6 iunie
Evaluarea nationala 2014: Calendarul Evaluărilor Naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a
28 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba romana
29 mai 2014: Clasa a IV-a – Matematica
30 mai 2014: Clasa a IV-a – Limba materna
2 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba romana
3 iunie 2014: Clasa a II-a – Scris-citit Limba materna
4 iunie 2014: Clasa a II-a – Matematica
5 iunie 2014: Clasa a VI-a – Limba si comunicare
6 iunie 2014: Clasa a VI-a – Matematica si Stiinte ale naturii
Evaluarea Naţională 2014. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a constă în administrarea a trei teste vizând evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite, evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise şi evaluarea competenţelor de matematică. Elevii care au urmat cursurile clasei a II-a în limba maternă vor susţine, pe lângă testele la limba română şi matematică, încă două probe în care le vor fi evaluate competenţele de receptare a mesajelor citite şi competenţele de producere a mesajelor scrise (ambele în limba maternă).
În cadrul evaluării la clasa a II-a, testul de evaluare a competenţelor de receptare a mesajelor citite şi testul de evaluare a competenţelor de producere a mesajelor scrise se desfăşoară în aceeaşi zi, cu o pauză de 10 minute între ele.
Evaluare Naţională 2014. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a IV-a presupune un test pentru evaluarea competenţelor de înţelegere a textului scris în limba română şi un test pentru evaluarea competenţelor de matematică. Pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, care studiază după un curriculum în limba maternă, se administrează şi un test de evaluare a înţelegerii textului scris în limba maternă.
Evaluare Naţională 2014. Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a VI-a constă în susţinerea unui test pentru evaluarea unor competenţe specifice ariei curriculare „Limbă şi comunicare”, respectiv a unui test pentru evaluarea unor competenţe specifice ariei curriculare „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.Fiecare test este elaborat pentru a putea fi rezolvat în 25 de minute la clasa a II-a şi în 60 de minute la clasele a IV-a şi a VI-a.
În urma administrării testelor pentru evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, a competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a, respectiv a evaluării elevilor la finalul clasei a VI-a, elevilor nu li se vor acorda note sau calificative, iar rezultatele obţinute nu se înregistrează în catalogul clasei. Acestea sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ, prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde aceasta se impune, precum şi pentru informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
După administrarea testelor la clasa a IV-a se realizează eşantionarea unităţilor de învăţământ din învăţământul de stat şi particular din întreaga ţară, evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a fiind o evaluare standardizată şi având ca scop furnizarea datelor şi a dovezilor necesare pentru diagnoza sistemului de învăţământ la nivel primar.
Citeşte: Modele de subiecte la evaluarea nationala 2014
“Evaluările Naţionale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au rolul de a evalua, pe de o parte nivelul de pregătire al elevilor după câțiva ani de școală, iar, pe de altă parte, de a pregăti elevii cu atmosfera de examen. Nu sunt examene naționale, ci evaluări, iar notele nu vor fi trecute în catalog. Metodele clasice de evaluare nu ne permit o analiză a pregătirii elevilor la nivel național. Modalitatea de evaluare la clasă diferă de la un profesor la altul, ori aceste evaluări naționale transversale au același sistem de redactare a subiectelor, aceleași sistem de măsurare a performanței elevilor. Evaluările, însă, nu vor avea niciun impact, ci doar pregătesc admiterea pentru clasa a IX-a și copiii nu vor fi ierarhizați niciodată în funcție de aceste rezultate”, a declarat Remus Pricopie.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, testele au fost elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în conformitate cu reglementările legale în vigoare. În anul școlar în curs, aceste evaluări se vor desfășura, în două sesiuni, în luna mai.
Evaluare Naţională 2014. Potrivit reprezentanților MEN, după administrarea testelor la clasa a IV-a se realizează eșantionarea unităților de învățământ din învățământul de stat și particular din întreaga țară, evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a fiind o evaluare standardizată și având ca scop furnizarea datelor și a dovezilor necesare pentru diagnoza sistemului de învățământ la nivel primar.
Evaluare Naţională 2014: Modele de subiecte şi bareme pentru Evaluarea Naţională 2014, la clasa a VIII-a. Modelele de subiecte şi baremele aferente pentru examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2014 au fost publicate de către Ministerul Educaţiei.
Examenul va fi supravegheat video şi anul acesta, iar camerele vor fi instalate şi în sălile în care se descarcă subiectele, precum şi în sălile in care se evaluează lucrările scrise.
Calendar Evaluarea Naţională 2014 pentru clasa a VIII-a
13 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 – 18 iunie Înscrierea la Evaluarea Naţională
23 iunie Limba şi literatura română – proba scrisa
24 iunie Limba şi literatura maternă – proba scrisa
25 iunie Matematică – proba scrisa
27 iunie Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00)
27 iunie Depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
28 iunie – 30 iunie Rezolvarea contestaţiilor
1 iulie Afişarea rezultatelor finale după contestaţii
Modificare importantă anul acesta şcolar: Evaluarea Naţională va avea o pondere crescuta, de 75%, in media de admitere la liceu
Se schimbă formula de calcul a mediei de admitere la liceu, a anunţat în septembrie anul trecut ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Începând din acest an, în admiterea la liceu – media de la Evaluarea Naţionala va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%.

Învățământ-Cultură
Între 22 și 25 aprilie 2025, Liceul German Sebeș va găzdui etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă
Sebeșul și Liceul German Sebeș găzduiesc, în perioada 22-25 aprilie 2025, etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă, înscrisă în calendarul competițiilor de nivel internațional, național și regional ce urmează a se desfășura pe parcursul anului școlar 2024/2025.
Evenimentul este organizat de Liceul German Sebeș, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, Departamentul pentru Relații Interetnice, Inspectoratul Școlar Județean Alba și cu sprijinul generos al unor agenți economici locali și regionali.
Sunt așteptați, la Sebeș, peste 130 de elevi participanți provenind din școlile cu predare în limba germană sau școlile cu secții de predare în limba germană ale Bucureștiului și județelor Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Ilfov, Maramureș, Mureș, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Timiș. Județul Alba va fi reprezentat la această competiție de un lot format din șase elevi, după cum urmează: Tirza Hoster (clasa a VII-a, Liceul German Sebeș), Fabian-Dennis Mucsi-Amariței (clasa a VIII-a, Liceul German Sebeș), Caleb Dumitrean (clasa a IX-a, Liceul German Sebeș), Nadine Kellinger (clasa a X-a, Liceul German Sebeș), Daniel Aron Nan (clasa a X-a, Liceul German Sebeș) și Sara Stricat (clasa a XI-a, Liceul German Sebeș), coordonați de doamnele profesoare Ioana Neagu, Ileana Dănilă, Verona Maria Onofrei și Delia Cristina Răulea.
Etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă (Sebeș, 22-25 aprilie 2025) urmează să se desfășoare după următorul program:
MARȚI, 22 APRILIE 2025
- Până la ora 15:00-sosirea, primirea și cazarea participanților (elevi și profesori însoțitori)-Hotel „Leul de Aur” Sebeș;
- Ora 16:00: Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Germană Maternă-Biserica Evanghelică Sebeș;
- Ora 19:30-Cină (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
MIERCURI, 23 APRILIE 2025
- Ora 07:00-08:00-Mic dejun (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
- Ora 08:00-08:15-Deplasarea participanților la centrul de concurs (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 08:15-08:30-Intrarea elevilor în săli;
- Ora 09:00-12:00-Desfășurarea probei scrise-Liceul German Sebeș (strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 09:00-09:30-Completarea documentelor de deplasare a loturilor județene participante la olimpiadă-Liceul German Sebeș-sala profesorală (strada Dorin Pavel, nr. 2);
- 10:00-11:45-Formare cadre didactice de către Centrul Cultural German Sibiu/Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt (Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, nr. 45);
- Ora 13:00-14:00-Masa de prânz (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
Activități cultural-educative participanți gimnaziu:
- Ora 15:00-Vizită documentară centrul istoric al Municipiului Sebeș (Biserica Evanghelică, Primăria Municipiului Sebeș, fostul Gimnaziu Evanghelic Sebeș, Casa Carl Filtsch, Hotelul „Leul de Aur”, Casa Franz Binder, Casa Călăului/Trompetistului, Biserica „Sfântul Bartolomeu”, Casa Zápolya/Casa Regelui, Turnul Studentului);
- 17:00-19:00-Activități interactive derulate în cadrul proiectului „Chimia, super-puterea mea” (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
Activități cultural-educative participanți liceu:
- Ora 15:00-Activități interactive derulate în cadrul proiectului „Chimia, super-puterea mea” (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 17:00-19:00-Vizită documentară centrul istoric al Municipiului Sebeș (Biserica Evanghelică, Primăria Municipiului Sebeș, fostul Gimnaziu Evanghelic Sebeș, Casa Carl Filtsch, Hotelul „Leul de Aur”, Casa Franz Binder, Casa Călăului/Trompetistului, Biserica „Sfântul Bartolomeu”, Casa Zápolya/Casa Regelui, Turnul Studentului);
- Ora 19:00-Cină (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
JOI, 24 APRILIE 2025
- Ora 07:00-08:00-Mic dejun (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
- Ora 09:00-09:30-Vizită documentară Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm;
- Ora 10:00-12:00-Vizită documentară centrul istoric Municipiul Alba-Iulia (cetatea Alba Carolina, catedrala romano-catolică, catedrala ortodoxă, Sala Unirii, Muzeul Principia, Palatul Principilor);
- Ora 12:00-13:00-Vizită documentară Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia;
- Ora 13:00-14:30-Masa de prânz (cantina Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, strada Gabriel Bethlen, nr. 5);
- Ora 15:00-17:45-Workshop-activitate de proiect-Liceul German Sebeș („780 de ani de atestare documentară a orașului Sebeș: oameni, locuri, povești”) (corp clădire Lancrăm, strada Veche, nr. 121);
- Ora 18:00-Afișarea rezultatelor inițiale (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 18:00-19:30-Discutarea, la cerere, a lucrării scrise/depunerea contestațiilor/ (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 20:00-Prezentare expoziție „Andreanum 800 de ani-lege și constituție la sașii transilvăneni” (prezintă subsecretar de stat Thomas Șindilariu); cină și seară interculturală surpriză (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
VINERI, 25 APRILIE 2025
- Ora 07:00-08:00-Mic dejun (Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
- Ora 08:30-10:30-Finalizarea lucrărilor de proiect (sala de evenimente, Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
- Ora 10:30-12:00-Prezentarea și evaluarea produselor realizate în cadrul proiectelor/atelierelor de lucru (sala de evenimente, Hotel „Leul de Aur” Sebeș);
- Ora 12:00-Afișarea rezultatelor finale (Liceul German Sebeș, strada Dorin Pavel, nr. 2);
- Ora 13:00-14:30-Festivitatea de premiere (sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, nr. 45).
„Le adresăm felicitări elevilor pentru reușita calificării la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă, competiție școlară găzduită de Liceul German Sebeș într-unul din cele mai vechi burguri săsești ale Transilvaniei, regăsit printre cele șapte cetăți care au dat numele german al provinciei: „Siebenbürgen”. Suntem onorați să-i găzduim la Sebeș pentru un eveniment care sperăm că va fi de neuitat, pe parcursul căruia vor da măsura valorii lor, vor lua contact cu ceea ce înseamnă istoria și tradiția germană a orașului nostru și de la care vor pleca mult mai bogați din punct de vedere intelectual și spiritual. Le dorim succes elevilor participanți și rezultate pe măsura efortului depus, să aibă parte de o ședere plăcută la Sebeș, pe parcursul căreia să realizeze conexiuni și legături care vor dăinui de-a lungul timpului”, a transmis doamna profesor Verona Maria Onofrei, directorul Liceului German Sebeș și organizatorul etapei naționale a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă.