Rămâi conectat

Actualitate

Exponatul lunii ianuarie 2025, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș – VASUL DE TIP SITULA DE LA LANCRĂM, SEC. I Î. CHR

sebesinfo.ro

Publicat

în

Cercetarea arheologică de la Lancrăm – „Glod”, sit arheologic situat în imediata apropiere a municipiului Sebeş, realizată în anii 1999-2000, a avut ca rezultat descoperiri din diverse epoci care atestă o  succesiune a locuirii în zonă, din preistorie şi până în perioada medieval timpurie.

În unul dintre complexele investigate (groapa nr. 4), care aparținea civilizației dacice, s-a descoperit un vas de tip situla, confecționat din ceramică semifină de culoare neagră, modelat cu mâna. Vasul are buza îngroșată şi rotunjită şi, în zona mediană, este prevăzut cu patru butoni circulari, specifici olăriei dacice. Partea de la gât în jos este ornamentată cu incizii executate în val, iar  jumătatea inferioară este decorată cu pieptenul (Kammstrich), la fel ca şi în cazul majorității covârșitoare a vaselor de tip situla cunoscute din mediul dacic.

Caracterul interesant al vasului ales exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş nu constă doar în prezența celor patru butoni, ci şi în lustruirea cu grafit a buzei exterioare a acestuia. Ceramică ornamentată prin lustruire cu grafit apare începând cu faza a III-a a ceramicii scordisce, perioadă ulterioară anului 84  î. Chr.

Scordiscii au fost un vechi trib celtic așezat la confluența râurilor Sava şi Drava cu Dunărea  în Serbia de astăzi. Din anul 141 î.Chr., triburile scordiscilor au fost implicate în luptele împotriva romanilor din Macedonia, iar între 56 și 50 î.Chr., scordiscii au fost învinși de dacii lui Burebista (82 î.Chr. – 44 î.Chr) și au devenit supușii regelui dac. Ei au fost zdrobiți ulterior de către împăratul Tiberius (14 – 37 d. Chr),  devenind mercenari supușii romanilor.

O orientare spre lumea celtică este sugerată, pe de altă parte, de imitarea în manieră locală a unui vas de tip situla, lucrat cu mâna, care, spre deosebire de exemplarele cele mai numeroase, nu conține grafit în pastă (în schimb este lustruit cu grafit). Decorul dispus pe partea inferioară a vasului, constând din linii trase cu un pieptene, amintește de lumea scordiscă, unde vasul de la Lancrăm își are cele mai bune analogii, probabil nu întâmplătoare sunt şi corespondențele unor alte vase din groapa 4 cu descoperirile din mediul scordisc.

Teritoriul dacilor se învecina cu trei mari regate celtice, cel al boilor, tauriscilor şi scordiscilor. Celții locuiau în vestul şi în nordul teritoriilor dacice, unii dintre ei trăind inclusiv printre triburile dacice. Influența lor a fost resimțită îndeosebi în domeniul metalurgiei, însă nu numai, după cum o dovedește şi vasul desemnat exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, realizat în secolul I î. Chr. de un meșter local, care încearcă să imite un vas tipic celților, al cărui arhetip era realizat inițial din bronz, adăugând formei de inspirație celtică, butonii specifici olăriei dacice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânărul decedat în accidentul rutier petrecut pe DN 1, în zona localității Cut, avea 23 de ani și era din Petrești

sebesinfo.ro

Publicat

în

La data de 26 ianuarie 2025, în jurul orei 18,00, pe DN 1, la kilometrul 360+500 de metri, pe direcția de mers Sibiu-Sebeș, un tânăr de 23 de ani, din localitatea Petrești, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, intrând în coliziune cu o autoutilitară condusă de un tânăr de 25 de ani, din județul Sibiu.

În urma impactului frontal dintre cele două autoturisme, tânărul de 23 de ani a suferit leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul acestuia. Tânărul de 25 de ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

 

FOTO: ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

ÎPS Irineu a liturghisit la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Sebeș II

sebesinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 26 ianuarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din Municipiul Sebeș. Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Sebeș II.

Comunitatea de aici se află sub păstorirea părintelui Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Adresându-se celor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, Ierarhul Alba Iuliei a spus: „Ca să poată crește duhovnicește, omul trebuie să se detașeze de duhul lumii trecătoare și de toate răutățile ei. Astfel, sufletul său se predă lui Hristos și se îmbracă în mantia luminoasă a virtuților morale. Pentru cel născut din nou, Mântuitorul nostru devine inima și atmosfera spirituală a existenței sale. Acum, făptura cea nouă poate să spună cu Sfântul Apostol Pavel: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine»”.

Construită în anul 1778, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș este cel mai vechi locaș de cult ortodox din municipiu, fiind ridicată în apropierea unei biserici de zid din secolul al XVI-lea. Înconjurată de cimitirul ortodox al orașului, biserica a fost edificată în timpul păstoririi protopopului Avram Moga (1774-1805), din daniile bunilor credincioși. În decursul anului 1900, au avut loc ample lucrări de renovare în interiorul locașului de închinare. Biserica a fost dotată cu un nou iconostas, iar bolta altarului a fost împodobită cu pictură, lucrarea fiind executată de către Sava Henția. Între anii 1957-1969, au fost efectuate noi lucrări de restaurare a locașului de închinare, sub coordonarea preotului Iacob Bologa. De asemenea, în acest interval de timp, a fost pictat și restul bisericii, lucrarea fiind realizată de către pictorul Ioan Căzilă din Sibiu.

Fiind afectată de igrasie, pictura a fost curățată în anul 1993 de către același pictor, urmând să fie reînnoită de către Ioan Botiș din Cluj-Napoca, în decursul anului 2012. Anterior, în anul 2008, o echipă de specialiști din cadrul Departamentului de conservare-restaurare a Muzeului ,,ASTRA” din Sibiu au executat lucrări de consolidare şi completare a structurii şi a decoraţiunilor sculptate, precum și de restaurare a icoanelor și vernisare a picturilor. De asemenea, în anul 2015, pictura a fost înfrumusețată din nou, fiind totodată executate și alte lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii. Toate acestea au culminat cu slujba de târnosire a locașului de cult, oficiată de Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, la data de 2 septembrie 2018, cu prilejul împlinirii a 240 de ani de atestare documentară a bisericii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Generația pașoptistă și Unirea”: O lecție de istorie altfel oferită de Centrul Cultural „Lucian Blaga” elevilor din Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ieri, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a avut loc un eveniment dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, intitulat „Generația pașoptistă și Unirea”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

„Alături de elevii care sunt tot mai apropiați de evenimentele Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, am avut plăcerea de a ne bucura de un program de pedagogie muzeală, o veritabilă lecție de istorie diferită de cea din sala de clasă, în care am aflat împreună informații noi referitoare la rolul pe care l-a avut generația pașoptistă în crearea și modernizarea statului român, în prezentarea colegului nostru Călin Anghel, lect. univ. dr. la Universitatea «1 Decembrie 1918» Alba Iulia și muzeograf la Muzeul Municipal «Ioan Raica» Sebeș. De asemenea, ne-a însuflețit explorarea expoziției temporare «Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)», în prezența curatorului acesteia, dr. Ioana Rustoiu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Astfel, am rememorat momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Marea Unire” transmit reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

La finalul evenimentului, conform tradiției, toți participanții au participat la Hora Unirii, alături de primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Partenerii implicați în organizarea evenimentului dedicat Unirii Mici de la Sebeș au fost: Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș (alături de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș – instituții componente), Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Satu Mare.

Menționăm faptul că expoziția temporară „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)” se află în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și poate fi vizitată până la data de 6 februarie 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes