Actualitate
Expoziţii interactive de gastronomie medievală transilvăneană, la Muzeul Municipal Ioan Raica din Sebeș
Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal Ioan Raica prin Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeş, în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an.
Valoarea totală a finanţării proiectului este 57.500 lei din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului. Parteneri în cadrul proiectului sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei, cu sediul în Sibiu.
Tema proiectului este una sui-generis, deoarece gastronomia medievală din Transilvania nu a mai fost abordată din acest punct de vedere, în vederea promovării în rândul tradiţiilor culturale şi culinare specifice unei regiuni.
Însăşi perspectiva din care abordăm proiectul, este una inovatoare şi originală. Să oferi publicului vizitator posibilitatea de a se transpune în lumea medievală prin participarea efectivă în procesul de reconstituire istorică şi culinară e ca o „poartă” de trecere în trecut pentru a surprinde şi, de ce nu, pentru a experimenta efectiv viaţa cotidiană a evului mediu transilvănean. Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă într-o atmosfera veridică medievală, să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete specifice epocii, experimentând astfel un „strop de gust” din Evul Mediu, dar si participând într-un mod interactiv la această reconstituire. Ei vor deveni astfel din vizitatori, protagonişti în aceasta reconstituire. Considerăm că gastronomia medievală din Transilvania merită să fie investigată/cercetată şi promovată alături de celelalte forme de manifestare a patrimoniului cultural specific României. Abordarea unei astfel de teme era necesară, dar şi binevenită, într-o perioadă în care turismul cultural şi istoric, a început să capete o tot mai mare amploare si tot mai mare căutare la Sebeş şi Alba Iulia, oraşe cu evoluţie urbană spectaculoasă în perioada Evului Mediu.
Proiectul cultural se va derula în perioada 5 iunie – 15 noiembrie 2017 şi va include două expoziţii interactive adresate publicului din cele două oraşe. În Sebeş pe data de 1 septembrie 2017 la sediul Muzeului Municipal Ioan Raica şi în Alba Iulia pe data 1 octombrie 2017 la Universitatea „1 Decembrie 1918”.
Echipa de proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”- coordonator al proiectului, muzeografii, drd Radu Totoianu şi dr. Călin Anghel (Muzeul Municipal Ioan Raica,), lect.univ.dr. Cosmin Popa Gorjanu, istoric, drd. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect.univ.dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog, (Universitatea”1 Decembrie 1918), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu).

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.