Actualitate
Expoziţii interactive de gastronomie medievală transilvăneană, la Muzeul Municipal Ioan Raica din Sebeș
Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală este proiectul cultural câştigat de Muzeul Municipal Ioan Raica prin Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeş, în urma competiţiei de proiecte lansate de Administraţia Fondului Cultural Naţional în primăvara acestui an.
Valoarea totală a finanţării proiectului este 57.500 lei din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului. Parteneri în cadrul proiectului sunt: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei, cu sediul în Sibiu.
Tema proiectului este una sui-generis, deoarece gastronomia medievală din Transilvania nu a mai fost abordată din acest punct de vedere, în vederea promovării în rândul tradiţiilor culturale şi culinare specifice unei regiuni.
Însăşi perspectiva din care abordăm proiectul, este una inovatoare şi originală. Să oferi publicului vizitator posibilitatea de a se transpune în lumea medievală prin participarea efectivă în procesul de reconstituire istorică şi culinară e ca o „poartă” de trecere în trecut pentru a surprinde şi, de ce nu, pentru a experimenta efectiv viaţa cotidiană a evului mediu transilvănean. Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă într-o atmosfera veridică medievală, să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete specifice epocii, experimentând astfel un „strop de gust” din Evul Mediu, dar si participând într-un mod interactiv la această reconstituire. Ei vor deveni astfel din vizitatori, protagonişti în aceasta reconstituire. Considerăm că gastronomia medievală din Transilvania merită să fie investigată/cercetată şi promovată alături de celelalte forme de manifestare a patrimoniului cultural specific României. Abordarea unei astfel de teme era necesară, dar şi binevenită, într-o perioadă în care turismul cultural şi istoric, a început să capete o tot mai mare amploare si tot mai mare căutare la Sebeş şi Alba Iulia, oraşe cu evoluţie urbană spectaculoasă în perioada Evului Mediu.
Proiectul cultural se va derula în perioada 5 iunie – 15 noiembrie 2017 şi va include două expoziţii interactive adresate publicului din cele două oraşe. În Sebeş pe data de 1 septembrie 2017 la sediul Muzeului Municipal Ioan Raica şi în Alba Iulia pe data 1 octombrie 2017 la Universitatea „1 Decembrie 1918”.
Echipa de proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”- coordonator al proiectului, muzeografii, drd Radu Totoianu şi dr. Călin Anghel (Muzeul Municipal Ioan Raica,), lect.univ.dr. Cosmin Popa Gorjanu, istoric, drd. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect.univ.dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog, (Universitatea”1 Decembrie 1918), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu).
Actualitate
1 Decembrie 2024 – Programul Zilei Naționale a României la Sebeș
Duminică, 1 Decembrie 2024, la ora 18.00, Fanfara din Petrești și tinerii din Ordinul Scutierilor de Muhlbach vor defila pe traseul cuprins între Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – Primăria Municipiului Sebeș – Parcul Tineretului.
În onoarea zilei de 1 Decembrie, Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm și Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeș vor oferi acces gratuit tuturor vizitatorilor. Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” va prezenta o expoziție tematică online.
La mulți ani, dragi români!
PROGRAMUL CASEI MEMORIALE „LUCIAN BLAGA” LANCRĂM
Duminică, 1 Decembrie 2024
Orele 08.00-16.00, acces gratuit tuturor vizitatorilor
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Orele: 08.00-16.00
PROGRAMUL MUZEULUI MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEȘ
Duminică, 1 Decembrie 2024
Orele 10.00-16.00, acces gratuit tuturor vizitatorilor
Sâmbătă, 30 noiembrie 2024
Orele: 10.00-16.00
Actualitate
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară
Pompierii miltari din Sebeș intervin pentru localizarea și stingerea unui incemdiu izbucnit la o autoutilitară.
„Secția de pompieri Sebeș intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară în mun. Sebeș. Forțe alocate: 1 x ASAS si 1 x EPA”, a transmis ISU Alba.
Actualitate
Târg caritabil de turtă dulce, la Sebeș: Căsuțe și figurine, decorate de zeci de voluntari, vândute pentru a aduce bucurie familiilor nevoiașe și copiilor grav bolnavi
Târgul Caritabil de Crăciun se va organiza anul acesta pe data de 7 decembrie 2024, în fața Bisericii Evanghelice din Municipiul Sebeș. De 18 ani, un grup de voluntari aduce bucurie în casele familiilor nevoiașe din oraș și din împrejurimi.
„Turtă dulce pentru fapte bune este sloganul sub care „spridușii” organizează an de an acest eveniment caritabil. Voluntarii muncesc de zor la figurinele din turtă dulce pe care le vor vinde. Fondurile strânse vor fi destinate către două cauze importante, respectiv ajutarea a 30 de familii nevoiașe și pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale din cadrul Hospice Sibiu.
„Vă invităm să fiți alături de noi la Târgul Caritabil din data de 7.12.2024 și să ne ajutați să facem o diferență în viețile acestor oameni. Fie că alegeți să donați, să cumpărați turtă dulce sau vin fiert, sau să ascultați formația Trio Saxones, care ne va încânta cu un recital de colinde, fiecare gest contează și poate aduce bucurie și speranță în inimile celor în nevoie.
Să fim împreună în această perioadă specială a anului și să facem împreună puțin bine. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru și pentru că ne ajutați să aducem zâmbete an de an!
La fel ca în fiecare an, banii pe care îi adunăm din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copiii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreună putem face un bine așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an! Haideți să aducem un zâmbet pe fețele copiilor!” au transmis organizatorii.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024
-
Actualitateacum 2 săptămâni
400 de elevi, prezenți la conferința antidrog susținută la Sebeș de Cătălin Țone, expert antidrog și antidoping
-
Știri din zonăacum 6 zile
Accident rutier grav, cu două victime, pe DN 7 la Vințu de Jos
-
Administrațieacum 2 săptămâni
Se extinde corpul principal de clădire al Spitalului Municipal Sebeș