Rămâi conectat

Actualitate

Festivalul de artă dramatică pentru liceeni „Radu Stanca”, un proiect cultural dedicat tinerilor

sebesinfo.ro

Publicat

în

Între 13 și 15 decembrie 2019, Municipiul Sebeș a găzduit cea de-a IX-a ediție a Festivalului Național de Artă Dramatică pentru Liceeni „Radu Stanca” Sebeș, eveniment dedicat memoriei poetului, dramaturgului și regizorului Radu Stanca (1920-1962), născut la Sebeș, în familia preotului cărturar Sebastian Stanca.

Ca în fiecare an, festivalul a cuprins două momente distincte, concursul de interpretare dramatică și spectacolul de gală. Pentru finala ediției din acest an, au fost selectate șase trupe de teatru atât din țară (Trupa de Teatru „Amprente” din Brașov, Trupa de Teatru „Thaliamar” din Mangalia, Trupa de Teatru „Birlic” din Fălticeni și Trupa de Teatru „COLB” din Sebeș), cât și din Republica Moldova (Trupa de Teatru pentru Copii și Tineret „Ghioceii” din Mingir, raionul Hîncești și Studioul Teatral „InVers” din Grătiești, Municipiul Chișinău).

În cadrul spectacolului de gală, pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au evoluat membrii trupei de teatru „COLB” a Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, coordonați de doamna profesor Tereza Cândea, care au transpus în scenă o serie de momente memorabile din istoria cinematografiei românești, reunite sub genericul „Stele de cinci stele”. Din distribuția și serviciul tehnic al piesei, regizate de actrița Bianca Goadă, au făcut parte tinerii elevi Andreea Catelina, Cristina Catelina, George Lăncrănjan, Amalia Fulea Vesa, Mihai Cristian, Luca Vintilă, Lorelei Schiau, Alina Cosma, Alexandru Dreghici, Alexandru Cârcoană, Marius Petrușel, Georgiana Hăprean, Maia Spiridon, Alexandru Marinescu, Daniel Vasinic, Bianca Matei, Alexandru Filimon, Bianca Bardan, Bianca Albu, Denisa Stricatu și Miruna Nuțu.

Momentul prezentat de trupa de teatru „COLB” a fost completat prin reprezentația de teatru „Micul prinț-spectacol pentru oameni mari”, adaptat după un text de Antoine de Saint-Exupery, care a constituit „lecția de actorie” a festivalului. Pusă în scenă de Red Nose Society și Rotari Entertainment București, regizată de Ștefan Ruxanda, piesa „Micul prinț” este un montaj minimalist, pentru oameni mari, prin intermediul căruia au fost aduse la suprafață profunzimile unuia dintre cele mai citite texte din literatura universală, într-o atmosferă sinceră și intimă. Decorul, costumele, scenografia au fost construite de cei mai mari creatori ai lumii teatrului, pe numele lor: spectatorii, laboratorul de creație: imaginația, iar mijloacele: cuvântul, muzica și fantezia. Cei trei actori (Dora Notarescu, Vlad Gălățianu și Ștefan Ruxanda), însoțiți de trei instrumente, i-au purtat pe spectatori prin aglomerația planetelor vizitate de „Micul prinț”, într-o poveste emoționantă presărată cu personaje comice și situații inedite, toate acompaniate de muzică live.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș și s-a înscris în cadrul celei de-a IV-a ediții a Târgului de Crăciun.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.

Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.

Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.

Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).

În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.

Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.

În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes