Actualitate
Festivalul naţional de folclor “Felician Fărcaşiu” 2015 reanimă Sebeșul
Primăria şi Consiliul Local Sebeş, împreună cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” din localitate organizează cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului naţional de folclor „Felician Fărcaşiu”, în perioada 14-15 noiembrie a.c.
Devenit deja o tradiţie, festivalul reuneşte, pe scena Casei de Cultură din Sebeş, în fiecare toamnă, valoroşi interpreţi ai folclorului românesc. În programul concursului de interpretare a cântecului popular românesc se regăsesc: Sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 11.00, va avea loc preselecţia concurenţilor; la ora 18.00 este programat concursul de interpretare şi un spectacol susţinut de Alina Secăşan, care îl va avea ca invitat special pe renumitul interpret al cântecului popular Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de Orchestra „Crai Nou”. lDuminică, 15 noiembrie, la ora 18.00, va avea loc decernarea premiilor şi gala laureaţilor. De asemenea, este programat un spectacol susţinut de Grupul folcloric „Felician Fărcaşiu” Sebeş, Ionela Cristina Bugnar, Adina Hada Groza, Liliana Laichici, iar invitată specială a evenimentului va fi Irina Loghin. Acompaniamentul va fi asigurat de Ansamblul folcloric al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, iar spectacolul va fi prezentat de Sergiu Vitalian Vaida.
• Un maestru al cântecului popular
Felician Fărcaşiu s-a născut în anul 1920, la Sebeş, fiind una dintre personalităţile cu care municipiul se mândreşte. A urmat anii de şcoală la Sebeş şi la Orăştie, apoi Institutul Teologic din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1943. Fiind înzestrat cu un talent deosebit şi o voce amplă de bas profund, după o scurtă carieră de preot slujitor al Catedralei Ortodoxe din Deva, s-a dedicat activităţii culturale, fiind interpret al cântecului popular românesc, dar şi culegător de folclor, textier şi compozitor. Timp de 7 ani, între 1948-1954, ca fondator, instructor şi solist vocal, a fost animatorul formaţiilor artistice de amatori de la Clubul Sindicatelor din Deva, perioadă în care a atras aprecierile profesorului etnolog Hary Brauner şi ale compozitorului Laurenţiu Profeta, care l-au recomandat Radiodifuziunii Române. În programele acesteia, a cântat şi i s-au înregistrat 30 de piese folclorice – doine, cântece de joc şi de petrecere, în cursul anului 1951. A fost asociat al unor formaţii profesioniste alături de N. Stroe, Al. Grozuţă, Rodica Bujor, Zizi Şerban şi alţii, apoi a cântat cu orchestrele de muzică populară ale filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu ansambluri artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş, a întreprins numeroase turnee şi a participat la concursuri în ţară şi străinătate – Polonia, Iugoslavia, Ucraina, Italia etc, fiind de multe ori cap de afiş şi laureat al acelor manifestări. I s-au imprimat 7 discuri, cuprinzând doar o parte din cele 260 de piese din repertoriul său. Felician Fărcaşiu a avut răbdarea de a avea alături şi a îndruma, în lumea cântecului popular tineri interpreţi printre care s-au aflat Dumitru Fărcaş – de la Baia Mare, Maria Marcu – la Cluj, Sonia Vlaicovici – la Caransebeş, Elena Jurjescu, Mariana Drăghicescu, Dumitru Botoşan şi Filofteia Moldovan – la Timişoara. Şi-a dorit mereu să lupte pentru cunoaşterea şi nemurirea folclorului naţional, dar s-a stins din viaţă prea devreme, din prea mare dragoste pentru cântecele populare româneşti. Era un om deosebit, jovial, cu suflet mare, cuprins mereu de bună dispoziţie. Cei care l-au cunoscut îşi amintesc cu emoţie de strălucitele sale concerte. În vara anului 1977, după ce s-a pensionat, reîntors în ţară dintr-un obositor turneu în străinătate, şi-a dorit un răgaz pentru odihnă, măcar de câteva zile. Însă pasiunea sa arzătoare pentru cântecul popular nu i-a îngăduit să refuze rugămintea celor de la Ansamblul „Cindrelul” din Sibiu, de a-l însoţi într-un turneu de 11 zile. În timpul acestuia, când îşi încheia unul dintre cântecele incluse în program la Curtea de Argeş, a mai avut putere doar pentru a face semn tehnicianului să coboare cortina, în spatele căreia
s-a prăbuşit, pe scenă. S-a stins din viaţă pe scenă, aşa cum îşi doreşte orice artist, alături de cei pentru care a cântat în fiecare zi, spectatorii săi. Trebuia să împlinească 57 de ani. Felician, sau Fili, aşa cum îi spuneau cei apropiaţi, înseamnă „fericitul”. Felician Fărcaşiu a presărat fericire în sufletele celor ce au avut privilegiul să-i fie în preajmă şi să-l asculte, iar muzica sa a rămas peste ani să încânte alţi spectatori.
Adriana DURIGĂ

Actualitate
Marți, 8 aprilie 2025, Sebeșul găzduiește cea de-a II-a ediție a Festivalului Județean „Amare Rroma”
Tinerii etnici rromi, coordonați de prof. Petre Căian, au pregătit pentru această ocazie o serie de momente artistice, care includ o scenetă amuzantă, muzică și dans, precum și o paradă a portului țigănesc. Invitați speciali vor fi tinerii de la Cugir, care activează în Fanfara „Transilvania Junior”.
Culoarea evenimentului va fi dată de o expoziție de artă fotografică ilustrând tradițiile și istoria rromilor și o expoziție de costume. Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toți cei 60 de elevi și tineri care si-au anunțat participarea la acest festival inedit.
Vă invităm, și în acest an, să le fim alături și să ne bucurăm de frumusețea tradițiilor comunității rrome din Sebeș!