Administrație
Finanțări nerambursabile prin PNRR pentru eficientizarea energetică a trei școli și implementarea unui transport în comun nepoluant, la Sebeș
Primarul Dorin Nistor anunță că în cursul zilei de astăzi, 13 decembrie 2022, a semnat contracte cu finanțări nerambursabile, în valoare de 37,8 milioane lei, pentru eficientizarea energetică a trei școli din Municipiu și implementarea unui transport în comun nepoluant, la Sebeș.
„Încă patru proiecte cu valoare însumată de 37.825.709,68 milioane de lei, finanțare europeană nerambursabilă prin PNRR, au fost semnate astăzi la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
1. Primul proiect este ”DOTAREA CU VEHICULE NEPOLUANTE PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC ÎN MUNICIPIUL SEBEȘ”, în valoare de 21.874.263,59 lei.
Mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.
– Număr de mijloace de transport care vor fi achiziționate: 9 (din gama autobuze nepoluante cu lungimea de 10 metri)
– Număr de stații de încărcare: 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze)
Principalele beneficii aduse de implementarea investiției sunt rezumate mai jos:
– reducerea poluării locale;
– reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transporturi;
– reducerea semnificativă a poluării fonice;
– îmbunătățirea condițiilor de mobilitate urbană;
– sporirea siguranței rutiere în municipiu, prin soluții ecologice de transport.
2. Cel de-al doilea proiect este ”CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRII COLEGIULUI NAȚIONAL „LUCIAN BLAGA” SEBEȘ – CORP A” în valoare de 8.416.761,57 lei.
Prin intermediul investiției se propune realizarea următoarelor tipuri de lucrări de creștere a eficienței energetice:
– termoizolarea exterioară a pereților exterior ai clădirii, cu refacerea elementelor deteriorate atât în urma intervențiilor, cât și datorită impactului vremii;
– se vor executa lucrări de refacere a fațadelor în urma intervențiilor de eficientizare;
– înlocuirea instalației interioare de distribuție a agentului termic pentru încălzire;
– înlocuirea circuitelor electrice aferente sistemului de iluminat;
– înlocuirea corpurilor surselor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri cu tehnologia LED;
– dotarea sălilor de clasă cu sisteme individuale de ventilare mecanică cu comanda locală, cu recuperarea căldurii, dimensionate în funcție de gradul de ocupare al încăperilor;
– instalarea unui sistem de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor solare fotovoltaice;
– instalarea a 2 stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor publice (cu putere peste 22 kW), cu două puncte de încărcare/stație.
Realizarea intervențiilor de creștere a eficienței energetice propuse pentru clădire:
– conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 53,58% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire;
– conduce la reduceri ale consumului consumului de energie primară de 59,05 % și la reduceri ale emisiilor de CO2 de 58,84%.
3. Al treilea contract semnat este cel referitor la proiectul ”CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRII ȘCOLII GIMNAZIALE „SILVIU CĂRPINIȘIANU”, STR. ȘTEFAN CEL MARE, NR. 1, MUNICIPIUL SEBEȘ”, în valoare de 4.494.031,28 lei.
În cadrul proiectului sunt propuse:
– lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, termoizolarea exterioară a pereților exterior ai clădirii,
– lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire: înlocuirea instalației interioare de distribuție a agentului termic pentru încălzire; izolarea termică a conductelor de distribuție a agentului termic;
– lucrări de reabilitare/modernizare a sistemului de iluminat aferent clădirii: înlocuirea corpurilor și surselor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri/surse cu tehnologia LED;
– lucrări de reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior: dotarea sălilor de laborator/clasă cu sisteme individuale de ventilare mecanică cu comandă locală, cu recuperarea căldurii, cu eficiență de minim 75%, dimensionate în funcție de gradul de ocupare al încăperilor;
– instalarea unui sistem de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor solare fotovoltaice;
– instalarea unei stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor publice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
Realizarea intervențiilor de creștere a eficienței energetice propuse pentru clădire:
– conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de cel puțin 54,25% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea cădirii;
– conduce la reducerea consumului de energie primară cu 59,12% și la reducerea emisiilor de CO2 cu 58,83% față de starea inițială.
4. Cel de-al patrulea proiect este ”CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE A CLĂDIRII ȘCOLII GIMNAZIALE PETREȘTI” este 3.040.653,33 lei.
Se propun următoarele soluții pentru reducerea costurilor prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirii :
– lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
– lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de încălzire;
– lucrările de reabilitare/modernizare a sistemului de iluminat aferent clădirii;
– înlocuirea corpurilor și a surselor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri/surse cu tehnologia LED;
– lucrări de reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
– instalarea unui sistem de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor solare fotovoltaice;
– sisteme de management energetic integrat pentru clădiri care conduc la realizarea scopului proiectului;
– instalarea unei stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor publice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
Realizarea intervențiilor de creștere a eficienței energetice propuse pentru clădire:
– conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de 52,29% față de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii;
– conduce la reducerea consumului de energie primară de 59,81% și la reducerea emisiilor de CO2 de 53,45% în comparație cu starea de pre-renovare.”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș, prin intermediul paginii personale de facebook.
Administrație
Au început lucrările de reabilitate a străzii Școlii, din localitatea Răhău
Primarul Dorin Nistor anunță că miercuri, 20 noiembrie 2024, au început lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea Răhău. Se vor efectua intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor
„Miercuri, 20 noiembrie 2024, am demarat lucrările de reabilitare a străzii Școlii din localitatea aparținătoare Răhău. Vor fi efectuate intervenții pentru consolidarea drumului, turnarea unui strat de asfalt, precum și aducerea la cote a căminelor. Această lucrare face parte din seria de asfaltări începute în ultima perioadă prin care se dorește eliminarea disconfortului generat de praf și noroi, programul urmând a continua pe mai multe străzi nemodernizate de pe raza Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Străzile Doinei și Moților din Sebeș, modernizate cu finanțare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”
Primarul Dorin Nistor a transmis că în acesate zile s-au demarat lucrări de modernizare a străzilor Doinei și Moților. Finanțarea acestor lucrări a fost obținută de Primăria Sebeș prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
„În această perioadă derulăm lucrări de modernizare a mai multor străzi, printre care străzile Doinei și Moților. Intervențiile includ: partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, accesat cu succes de Primăria Municipiului Sebeș”, a transmis Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș.
Administrație
Se extinde corpul principal de clădire al Spitalului Municipal Sebeș
Administrația Spitalului Municipal Sebeș a solicitat avizul de mediu din partea APM Alba pentru proiectul care prevede construirea unui corp pentru extinderea clădirii spitalului.
Terenul este situat în intravilanul municipiului Sebeș, în zona centrală a municipiului, în cadrul ansamblului Spitalului Municipal Sebeș. Accesul pe parcelă se face dinspre strad Șurianu.
Tema proiectului cere realizarea unui corp nou de clădire ce va funcționa ca o extensie a corpului de clădire principal, acesta completând practic lipsurile existente în prezent în cadrul spitalului dând soluții următoarele funcțiuni și necesități:
– bloc operator centralizat
– diferite secții de spiatlizare
– rețele și sisteme tehnico-utilitare
– rețele și sisteme tehnico-medicale
Prin implementarea investiției propuse se va realiza un ansamblu unitar care să poată exprima un program architectural specific petru o clădire cu funcțiunea de spital. Totodată, prin realizarea acestei investiții va apărea o influență benefică asupra comunității locale prin creșterea nivelului de sănătate.
BILANȚ TERITORIAL:
– Regim de înălțime- D+P+4E – DEMISOL+PARTER+4 ETAJE
– Suprafața parcelei este de: ST = 19.586 mp
– Aria construită la sol existentă: 3.079 mp
– Aria construită desfășurată existentă: 6.736 mp
– Aria construită la sol propusă:2.427 mp
– Aria construită desfășurată propusă:12.238 mp
– Spații verzi amenajare: 8.180 mp
– Platforme betonate, parcări, alei: 5.900 mp
Obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investiției publice în condițiile prezentate mai sus:
-acordarea celor mai bune servicii medicale prin îmbunătățirea stării de sănătate a populației și realizarea unui sistem de sănătate modern și eficient bazat pe servicii medicale de înaltă clasă;
-creșterea dotării tehnico-medicală;
-îmbunătățirea condițiilor de munca a cadrului medical și a personalului spitalului;
-creare de locuri de muncă
-minimalizarea bolilor nosocomiale și intraspitalicești
-optimizarea raportului cost — eficiență în administrația spitalului;
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024