Actualitate
Gala doamnelor de succes – 8 MARTIE 2021 – EVENIMENT ONLINE, un proiect susținut de Municipiul Sebeș
Începând din anul 2017, în luna martie, Sebeșul celebrează implicarea spiritului feminin în viața comunității și premiază, în mod simbolic, doamnele care s-au remarcat în diverse domenii de activitate.
Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural ”Lucian Blaga” Sebeș, au organizat, anual, gale de excelență sub forma unor spectacole dedicate tuturor femeilor Sebeșului, tradiția fiind însă întreruptă în anul 2020, odată cu pandemia de coronavirus.
Cu prilejul sărbătorii de 8 Martie, avem onoarea de a vă prezenta doamnele de succes pe care am fi dorit să le aplaudăm în anul 2020, urmând ca plachetele aniversare, alături de buchetele de flori, să le fie înmânate, în mod personal, de către primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, în aceste zile de primăvară.
Propunerile pentru acest eveniment rezultă în urma unor sugestii și consultări venind din partea societății civile, a reprezentantelor care activează în domeniul educației, sănătății, asistenței sociale, instituții publice.
Municipiul Sebeș are plăcerea de a transmite un gând de prețuire tuturor doamnelor și domnișoarelor, în luna femeilor: La mulți ani!
• DOMENIUL „EDUCAȚIE”
Doamna Elena Onețiu, învățătoare
Desprinsă, parcă, din povestea „domnului Trandafir”, doamna Elena Onețiu este învățătoare. Absolventă a Liceului Pedagogic din Deva (promoția 1971), învățătoare la școlile din Șeica Mare, Răchita și Sebeș, doamna Elena Onețiu se înscrie cu succes în categoria dascălilor de „școală veche”, preocupați atât de modelarea minților elevilor, cât și de formarea caracterului acestora. De-a lungul unei cariere exemplare, s-a remarcat ca un dascăl performant, mereu conectat cu evoluția metodelor de predare și învățare, cu rezultate notabile, elevii domniei sale fiind admiși la cele mai prestigioase școli și licee. Momentul pensionării nu a însemnat întreruperea activității, aceasta continuând, sub diferite forme, cu pregătirea nepoțelului Alexandru, căruia doamna Elena Onețiu îi dedică tot timpul.
Doamna Mihaela Gatea, învățătoare
Un chip cald de dăscăliță, apreciată de comunitatea Sebeșului, este doamna învățătoare Mihaela Gatea. Absolventă a Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Blaj și a Facultății de Drept și Sociologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, cu un masterat în psihopedagogia învățământului primar și preșcolar, doamna Mihaela Gatea a activat ca învățător la școlile din Teiuș, Ibănești, în prezent desfășurându-și activitatea la Școala Gimnazială nr. 2 din Sebeș. Activitatea didactică a uneia din cele mai îndrăgite învățătoare din Sebeș, este dublată de cea cultural-educativă, fiind responsabilul cercului pedagogic al învățătorilor din zona Sebeșului, participând la sesiunile de comunicări de specialitate, fiind autoarea unor articole de psihopedagogie și didactică și coordonând proiecte educaționale – așa cum este tabăra de vară, organizată de Parohia Greco-Catolică Sebeș.
Doamna Floarea Micu, profesoară de biologie
De numele doamnei Floarea Micu, absolventă a Facultății de Biologie din cadrul Institutului Pedagogic Brașov (promoția 1970), se leagă amenajarea laboratoarelor de biologie din cadrul Școlii Gimnaziale Lancrăm și Școlii Gimnaziale „Silviu Cărpinișianu” Sebeș, inițierea sau coordonarea unor programe educative – concursul „Sanitarii pricepuți” sau concursul „Eno Tree Planting Day”, precum și obținerea unor premii la concursurile și olimpiadele școlare. Doamna Floarea Micu și-a slujit comunitatea și cu pana de scriitor, numărându-se printre redactorii revistei „Floare albastră” și printre autorii volumului „Sebeș – Mühlbach. Geografie și istorie locală”, activitate recunoscută prin conferirea distincției „Gheorghe Lazăr, clasa a II-a.
• DOMENIUL „SĂNĂTATE”
Doamna Steluța Besoiu, medic
Medic primar în radiologie și imagistică medicală, doamna Steluța Besoiu se înscrie în categoria specialiștilor total dedicați meseriei, slujind comunitatea locală de peste 50 de ani. După o perioadă de 12 ani, dedicată sănătății celor mici, în calitate de medic pediatru, doamna Steluța Besoiu s-a specializat în radiologie și imagistică medicală, desfășurându-și activitatea în cadrul Spitalului Municipal Sebeș, unde, aproape zece ani, a fost singurul medic radiolog, iar după pensionare, în cabinetul personal. Consideră că specializarea urmată a fost definitorie pentru parcursul său profesional, imagistica medicală fiind unul dintre cele mai complexe domenii, care se intersectează cu toate specialitățile medicale și chirurgicale.
Doamna Nicoleta Caia, medic
Absolventă a Facultății de Medicină Generală, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, specializată în radiologie imagistică medicală, doamna Nicoleta Caia activează ca medic primar radiolog la Spitalul Municipal Sebeș, activitate dublată de cea desfășurată în cadrul Clinicii Terra Aster Alba-Iulia și cabinetului individual de ecografie-imagistică medicală. Numele doamnei Nicoleta Caia s-a regăsit și se regăsește pe programele manifestărilor de specialitate, conferințe, congrese, sesiuni de comunicare naționale și internaționale, acest lucru contribuind la perfecționarea profesională continuă. Cu o poveste de viață impresionantă, cu forța pe care doar femeile o pot demonstra, doamna Nicoleta Caia este un om și un profesionist desăvârșit.
Doamna Teodora Adam – Bonci, medic
Absolventă a Facultății de Medicină, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, unde a condus, pentru doi ani, Organizația Studenților Mediciniști, doamna Teodora Adam – Bonci activează ca medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, specialitatea pediatrie, și asistent universitar în cadrul departamentului de științe funcționale-fiziopatologie. Alături de alți trei colegi, a înființat „Caravana cu Medici”, un proiect de suflet dedicat persoanelor din zonele izolate, care nu au acces la serviciile sistemului medical. Un gând de mulțumire pentru toate realizările.
Doamna Iulia Cena – Dican, medic
O tânără de succes, doamna Iulia Cena – Dican, care se îngrijește de sănătatea psihică a pacienților. Specializată în psihologie clinică, psihologia personalității, psihodiagnostic, psihocriminalistică și psihologia dezvoltării, Iulia Cena – Dican activează atât în cadrul Clinicii Maze Center din Cluj-Napoca, cât și în cabinetul individual, ca psiholog, clinician, consilier și trainer. În paralel, din anul 2019, activează și în cadrul Asociației Schimbare Pozitivă din București, unde coordonează evenimentele de dezvoltare personală.
Tot în cadrul acestei categorii, doamna Lidia Suciu Horvath, medic primar medicină generală, cu competențe în ecografie generală, este o persoană care s-a remarcat prin implicarea în viața comunității, grija pentru pacienți și pentru persoanele vulnerabile, întrunind numeroase propuneri pentru a fi nominalizată. Din păcate, un eveniment din viața personală, a determinat-o pe doamna Lidia Suciu Horvath să ne transmită rugămintea de a-i îngădui absența din această gală. Un gând cald, de apreciere, unei doamne care s-a făcut recunoscută prin prestația profesională impecabilă și prin profunzimea umană.
• DOMENIUL „BUSINESS”
Doamna Sâmza Goţa, femeie de afaceri
Doamna Sâmza Goţa este născută în satul Răchita, în neamul Călienilor şi Cărpinişenilor. În noiembrie 1973, la vârsta de 21 de ani, lucrătoare la atelierul de creaţie al întreprinderii Căprioara din Sebeş, se căsătorea cu Elisiu Goţa, un tânăr de 27 de ani, extrem de întreprinzător și îndemânatic. Au plecat, cum se spune, „de la blid, lingură şi furculiţă”. Au fost încercaţi de nenumărate greutăţi. În pofida tuturor eforturilor depuse, până în anul 1989, n-au ajuns decât la nivelul de mici meseriaşi prigoniţi de comunism prin taxe şi alte piedici. Ideea care a stat la baza întemeierii companiei ”Elis Pavaje” a apărut în Germania, în 1990, când la invitaţia prietenilor din Germania, s-au dus să vadă cum se lucrează în „lumea liberă”. De acolo s-au întors cu o bucată de pavea care avea sa însemne viitorul familiei. Importanța muncii și respectul pentru semeni sunt valorile transmise mai departe fiilor Emil și Vasile. Dincolo de succes și de împlinirile personale, doamna Sâmza Goța este o lecție de modestie, înțelepciune și sensibilitate.
Doamna Paraschiva Istrate, femeie de afaceri
Născută într-o frumoasă zi de toamnă, pe plaiurile de poveste ale Mărginimii Sibiului, doamna Paraschiva Istrate s-a deprins încă din anii copilăriei cu hărnicia și spiritul antreprenorial. În condițiile liberalizării și deschiderii piețelor, de după anii ’90, alături de soțul său, a dezvoltat o mică afacere locală, iar înghețata pe care o produc a devenit astăzi un brand național. Doamna Paraschiva Istrate consideră că succesul acestei afaceri, care a evoluat de la trei angajați, la peste 500 în prezent, se datorează capacității de a evolua și de a găsi potențialul fiecărui angajat. Implicarea totală și reorientarea în domeniul business, i-au permis să se implice și în industria alimentară, mai apoi în domeniul investițiilor și imobiliarelor, încununând deviza familiei: „Nu a fost ușor și nu este, dar datorită implicării întregii familii și a echipei am reușit”. O afacere de succes, o doamnă de succes.
Doamna Anca Fărcașiu, femeie de afaceri
Credem că nu există sebeșean care să nu fi auzit de „Ograda cu Struți”, un concept de fermă, născut din nebunia frumoasă a unui cuplu de întreprinzători: familia Fărcașiu… Partea feminină a afacerii, doamna Anca Fărcașiu, spune că proiectul a demarat în anul 2009; la început modest, acesta a crescut de la 3 struți, la 300 de struți și peste 600 de pui în prezent, la care se adaugă propriul abator, un procent de 90% din producția acestuia fiind exportată. Pentru Anca Fărcașiu, succesul nu se poate exprima în cifre de afaceri sau valori de profit, ci prin calitatea persoanelor de care ești înconjurat, mărturisind că: „Succesul meu se datorează, în primul rând, soțului meu optimist în fața oricărei provocări, echipei minunate de la fermă, familiei și bunicilor care ne-au ajutat enorm cu creșterea copiilor. Și nu în ultimul rând, succesul meu se datorează fiicelor mele, cele patru la număr, sursa mea de energie și veselie”.
Doamna Daniela Popa Dreghici, femeie de afaceri
Promotor al brandului „Lavanda Domniței”, doamna Daniela Dreghici Popa ne demonstrează că o idee bună și puțină creativitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri. „Lavanda Domniței” s-a născut din dorința de a pune în valoare locurile minunate din jurul Sebeșului, Valea Janului (Drumul Dăii), unde a moștenit un teren de la bunici, într-o poziție favorabilă culturii de lavandă. Profesia de medic, căreia doamna Daniela Popa Dreghici îi este devotată, a ajutat-o la dezvoltarea unei game de produse naturale, pornind de la floarea de lavandă, distilarea uleiului, apa de lavandă, săpunuri și lumânări cu aromă de lavandă. Din veniturile obținute prin comercializarea produselor s-au făcut mici bucurii, cadouri, excursii, tinerilor cu nevoi speciale din cadrul Asociației Diakoniewerk International.
Domnișoara Diana Eleș, femeie de afaceri
Domnișoara Diana Eleș este o tânără femeie de afaceri, inițiatoarea unui proiect ambițios, destinat doamnelor preocupate de imaginea lor, care vor să se simtă împlinite atunci când poartă haine de calitate. Brand-ul „Eles.ro”, creat de Diana Eleș, absolventă a Facultății de Brand și Management din cadrul Accademia del Lusso din Milano, conține o colecție de haine exclusiviste, create în Italia și comercializate exclusiv online. Ideea și direcțiile acestui concept de business au fost sintetizate de Diana: „Am vrut să creez un brand pentru femeile care se simt mereu tinere și libere, care sunt îndrăgostite de personalitatea lor puternică. Am adus din Milano, capitala mondială a modei, haine, genți și încălțăminte care să reflecte puterea stilului personal, noile trend-uri în materie de modă, dar și mesajul că femeia poate să fie cool, fericită și cu o atitudine pozitivă”.
• DOMENIUL „CULTURĂ”
Doamna Ana I. Borcea, scriitoare
Personalitate multivalentă, doamna Ana Borcea a activat ca artist plastic, dirijor de cor, dar și ca profesor al școlilor din Cugir și Sebeș, unele pasiuni, precum cea pentru scris, fiind desăvârșite după momentul pensionării. Membru activ al Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, doamna Ana Borcea a publicat, cu începere din anul 2001, mai multe volume de versuri, prin intermediul cărora a cântat satul copilăriei, natura, frumosul, dorul de părinți, de tradițiile și obiceiurile de mult apuse, dar și de copilul plecat în țări străine în căutarea unui trai mai bun… Doamna Ana Borcea aduce în jurul său căldură și optimism, condusă fiind de convingerea că Dumnezeu este în tot și în toate, mai ales în sufletul omului bun.
Doamna Mariana Moga, scriitoare
Poetă și scriitoare, îndrăgostită de frumusețea meleagurilor natale și de lumea satului românesc, doamna Mariana Moga poartă spiritul Sebeșului în toate colțurile țării și Europei. Conectată cu spațiul cultural național și european, Mariana Moga este un nume în mișcarea literară contemporană, recunoscută prin afilierile la Liga Scriitorilor din România, Societatea Culturală „Solteris” Mangalia, Societatea Culturală „Anton Pann” Râmnicu-Vâlcea și Uniunea Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (Canada). Este autoarea a 13 volume de versuri, volume de proză, romane sau antologii, colaboratoare a unor publicații literare din România, Austria, Republica Moldova, Ucraina, Albania, Statele Unite ale Americii, inițiatoare a proiectului „Tabăra Prieteniei Literare De Amicitiae” și coordonator al „Dicționarului de reliefuri literare românești”.
• DOMENIUL „SPORT”
Doamna Mia Popescu, profesoară de sport
Doamna profesoară Maria (Mia) Popescu este unul dintre dascălii care au promovat sportul de masă la Sebeș și în împrejurimi. Absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Timișoara, cadru didactic al școlilor din Poiana Sibiului, Căpâlna, Răchita, Sebeșel, Săsciori, Răhău și Sebeș, doamna Popescu a urmărit pe parcursul carierei dezvoltarea fizică armonioasă a elevilor și stimularea interesului pentru practicarea unui sport. Sub influența profesorilor Ștefan Morariu și Emilian Truță, doamna Mia Popescu a participat, alături de elevii săi, la competiții județene și naționale de atletism, handbal și șah, activitate dublată de antrenarea echipei de volei masculin „Căprioara” și a echipei de handbal feminin „Unirea”. O viață dăruită școlii, o viață personală împlinită.
Domnișoara Flavia Sentea, gimnastă
Născută la Sebeș, absolventă a Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva, supranumit „școala campionilor”, în prezent studentă a Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, Flavia Sentea este o tânără speranță a gimnasticii aerobice românești. Multiplă campioană națională – medaliată cu argint la Concursul Național de Gimnastică Aerobică de la Iași, și mondială – medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Gimnastică Aerobică din Portugalia, Flavia Sentea promite să devină următoarea Nadia Comăneci a României. Pentru Flavia, gimnastica aerobică este unul din cele mai complexe sporturi, modelator al corpului și al spiritului, dat fiind faptul că implică un singur aparat – solul, o anumită ținută vestimentară și morală. Flavia Sentea este o persoană delicată, asemeni ghioceilor primăvara, o luptătoare și o învingătoare. Sebeșul este mândru de această campioană!
• DOMENIUL „IMPLICARE SOCIALĂ”
Doamna Margareta Iancu, mediator școlar
Doamna Margareta Iancu este unul dintre mediatorii școlari locali, care asigură legătura dintre comunitatea rromă și școală. Extrem de implicată în viața comunității, colaboratoare activă a manifestărilor dedicate elevilor Sebeșului, doamna Margareta Iancu activează în cadrul unor organizații și societăți care urmăresc combaterea abandonului școlar sau integrarea socio-educativă a tinerilor din comunitatea rromă, precum Organizația „Trebuie” Sebeș sau Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi Cluj-Napoca. În paralel, a organizat acțiuni de integrare a tinerilor rromi în societate, de însușire a elementelor privind drepturile omului, protecția copilului, educație, sănătate, evitarea căsătoriilor timpurii etc. Aceste valori și principii au fost transmise și celor patru fiice și șapte nepoți, care îi calcă pe urme.
Doamna Lidia Ursu, profesoară de limba și literatura rromani
Doamna Lidia Ursu, cadru didactic la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș, este implicată în viața comunității rrome și în procesul de identificare și gestionare a problemelor acesteia. Este persoana care asigură medierea conflictelor dascăl-elev, elev-dascăl și comunitate-școală, identificarea, consilierea și sprijinirea absolvenților rromi pentru înscrierea la licee, școli profesionale și facultăți, derulând și o serie de proiecte de mentorat în cadrul unor organizații și asociații locale și județene, precum: Asociația Partida Rromilor Pro-Europa-filiala Alba sau Asociația Montana Moților Alba-Iulia. De asemenea, doamna Lidia Ursu promovează istoria și cultura tradițională rromani, mai ales în rândul tinerilor.
Domnișoara Cristina Claudia Șuteu, șefă de echipaj Eurowings
Lucian Blaga spunea că „cine crede-n zbor, e stăpân peste zare”… În zbor, crede și Cristina Claudia Șuteu, o tânără șefă de echipaj în cadrul companiei Eurowings, parte a Lufthansa Group. Îndrăgostită de zbor, după absolvirea studiilor universitare la Cluj-Napoca și două job-uri care nu i-au adus satisfacții profesionale, a fost cooptată în echipa Eurowings, la începutul anului 2020, fiind promovată șefă de echipaj. Pentru Cristina Șuteu, acest job înseamnă bucuria de a merge la muncă, de a cunoaște noi culturi, de a experimenta noi trăiri și sentimente și de a acumula cunoștințe. Iubește să zboare, iubește să fie aproape de cer în fiecare zi, să privească natura de la înălțime și să poată admira cât de minunat se văd lucrurile „de sus”.
Actualitate
Târg caritabil de turtă dulce, la Sebeș: Căsuțe și figurine, decorate de zeci de voluntari, vândute pentru a aduce bucurie familiilor nevoiașe și copiilor grav bolnavi
Târgul Caritabil de Crăciun se va organiza anul acesta pe data de 7 decembrie 2024, în fața Bisericii Evanghelice din Municipiul Sebeș. De 18 ani, un grup de voluntari aduce bucurie în casele familiilor nevoiașe din oraș și din împrejurimi.
„Turtă dulce pentru fapte bune este sloganul sub care „spridușii” organizează an de an acest eveniment caritabil. Voluntarii muncesc de zor la figurinele din turtă dulce pe care le vor vinde. Fondurile strânse vor fi destinate către două cauze importante, respectiv ajutarea a 30 de familii nevoiașe și pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale din cadrul Hospice Sibiu.
„Vă invităm să fiți alături de noi la Târgul Caritabil din data de 7.12.2024 și să ne ajutați să facem o diferență în viețile acestor oameni. Fie că alegeți să donați, să cumpărați turtă dulce sau vin fiert, sau să ascultați formația Trio Saxones, care ne va încânta cu un recital de colinde, fiecare gest contează și poate aduce bucurie și speranță în inimile celor în nevoie.
Să fim împreună în această perioadă specială a anului și să facem împreună puțin bine. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru și pentru că ne ajutați să aducem zâmbete an de an!
La fel ca în fiecare an, banii pe care îi adunăm din urma vânzării de turtă dulce vor fi redirecționați pentru două cauze, o parte vor fi folosiți pentru a cumpăra alimente pentru copiii nevoiași, iar restul vor merge la Hospice Sibiu, un centru de îngrijiri paliative pentru copiii ce suferă de boli cronice sau se află în stadii terminale. Împreună putem face un bine așa că vă așteptăm să ne fiți alături și în acest an! Haideți să aducem un zâmbet pe fețele copiilor!” au transmis organizatorii.
Actualitate
Bărbat din Sebeș condamnat la închisoare cu executare, după ce și-a bătut soția până a băgat-o în spital, pe fondul infidelității
Un bărbat din Sebeș a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, după ce în luna iunie 2024 și-a bătut cu bestialitate soția până a băgat-o în spital. Victima a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.
Inculpatul a susținut că a auzit diverse zvonuri privind pe soția sa, în sensul că aceasta ar fi avut relații intime cu alți bărbați. Conform declarației inculpatului, acesta i-a propus soției să iasă în natură, iar aceasta a acceptat, astfel că cei doi după ce au făcut anumite cumpărături, iar ulterior s-au deplasat la râul Secaș, în zona Râpei Roșii.
Cei doi soți au ajuns într-un loc izolat de pe malul râului Secaș, în jurul orelor 11.00 – 11.30, apoi au intrat în râu unde au făcut baie. Conform declarațiilor ambelor părți, la un moment dat inculpatul i-a propus soției sale să întrețină raportul sexuale, aceasta fiind de acord. După consumarea actului intim, inculpatul i-a adresat întrebări soției sale despre relațiile extraconjugale, în perioada în care acesta se afla în străinătate, iar victima i-ar fi recunoscut că într-adevăr a avut relații cu alți bărbați. Pe fondul geloziei, inculpatul a început să-i aplice lovituri soției sale, inițial a lovit-o de câteva ori cu palma peste față, iar ulterior i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în gură, victimei începând să-i curgă sânge din zona feței.
În continuare, conform declarației persoanei vătămate coroborate cu declarația suspectului și a procesului-verbal cercetare la fața locului, inculpatul a luat un lemn care era pregătit pentru grătar și a lovit-o de mai multe ori în zona feței și a capului, aceasta rămânând în poziție ghemuită și scuipând sânge. Din pricina loviturilor primite, persoana vătămată și-a pierdut cunoștința, aproximativ în jurul orei 14:00, fără a putea preciza cât a durat până când și-a revenit. Victima a mai declarat că în timpul loviturilor inculpatul îi reproșa diverse fapte din trecutul lor, pentru a motiva actele de agresiune.
Cele relatate de persoana vătămată și inculpat se coroborează cu procesul-verbal de cercetare la fața locului, unde s-a identificat o bucată de lemn, care prezenta urme proaspete de rupere și urme de substanță de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, obiect care a fost ridicat și sigilat. Totodată, au fost identificate și diverse obiecte și articole de îmbrăcăminte care prezentau urme de culoare brun roșcată cu aspect de sânge, ridicate și depuse la I.P.J Alba – Camera de corpuri delicte
Copii inculpatului, martori au încercat în nenumărate rânduri să-și sune părinții, pentru a verifica unde se află, însă inculpatul nu a răspuns la telefon. La un moment dat, în jurul orei 18:00, martora l-a contactat telefonic pe tatăl său, prin apel video, iar acesta a răspuns, ocazie cu care martora a întrebat unde este mama acesteia și a insistat să o vadă.
Conform relatărilor unuia dintre copii, inculpatul i-a spus că persoana vătămată doarme și că nu poate vorbi acum, spunându-i fiicei sale că o va bate „numa un pic” și se va răzbuna pentru ceea ce i-a făcut. Conversația a fost auzită și de ceilalți doi copii ai părților, martorii , iar la insistențele acestora, inculpatul le-a arătat-o pe numita, prin apel video.
Potrivit unuia dintre copii, acesta a observat că victima era întinsă la pământ, fără a mișca și au sunat la SNAU 112 pentru a solicita sprijinul organelor de poliție, aceștia fiind primii care au anunțat evenimentul la ora 17:54, conform evidențelor S.T.S.
Unul dintre martori, plecat în căutarea victimei, a declarat că înainte de a alerta organele de poliție, inculpatul nu a oferit detalii cu privire la locația sa, rezumându-se să le spună că se află „la apă” motiv pentru care inițial aceștia au căutat victima în mai multe zone ale municipiului Sebeș. Martorul a relatat că inculpatul nu a vrut să le spună nici organelor de poliție unde se află, dar la insistențele acestora le-a relatat că se află la Râpa Roșie, lângă râu.
Organele de poliție și martorii au reușit să găsească persoana vătămate la aproximativ 1 oră de la apelul prin SNAU 112. La fața locului au fost găsiți inculpatul și persoana vătămată care avea leziuni și multiple vătămări la nivelul feței și a capului, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Alba pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate, iar de acolo a fost transferată la unitate medicală din Târgu-Mureș. Martorul a confirmat că în momentul sosirii la locul faptei, persoana vătămată era căzută la pământ, că era desfigurată și plină de urme de sânge pe față și pe corp, iar inculpatul se afla lângă ea, în poziția șezut.
Din constatările preliminare ale medicilor legiști din cadrul S.J.M.L Alba și ulterior I.M.L. Târgu-Mureș a rezultat că persoana vătămată prezenta leziuni traumatice (hematoame, plăgi contuze faciale, echimoze, hematoame și excoriații în regiunea cervicală, toracică anterioară și la nivelul membrelor superioare precum și fractură dublă mandibulare și o fractură ) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure și care necesită pentru vindecare un număr de 45-50 de zile de îngrijire medicală, dacă nu survin complicații. S-a mai concluzionat că leziunile constatate la nivelul antebrațului drept au caracteristicile unor leziuni de auto apărare. De asemenea, s-a constatat că leziunile nu au pus în primejdie viața victimei.
Audiat fiind, inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunii de violență în familie.
În baza art. 396 alin. 2 şi 10 Cod procedură penală, raportat la art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violență în familie prev. de art. 199 alin. (1) Cod penal rap. la art. 193 alin. (2) și alin. (2 ind.1) lit. c) Cod penal în dauna persoanei vătămate (faptă din 19.06.2024). Pedeapsa urmează a fi executată efectiv în regim de detenţie.
În temeiul art. 404 alin. (4) lit. a) Cod procedură penală raportat la art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata măsurii preventive a reţinerii şi durata arestării preventive începând cu data de 20.06.2024 la zi.
Actualitate
Fosta șefă a DAS Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vionivăției
Fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba pentru infracțiuni de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.
Femeia, angajată în instituție în 2005 și care a deținut funcția de director general interimar în perioada mai 2020 – august 2022, a fost acuzată că a provocat un prejuduciu de 135.828 de lei prin însușirea din casierie a unor sume de bani provenind din ajutoarele de urgență, indemnizații pentru persoanele cu handicap grav, servicii de îngrijire la domiciliu și suplimente pentru căldură.
„În perioada iunie 2020-august 2022, perioadă de timp în care a preluat temporar sau a exercitat atribuțiile funcției de director executiv/director general și a avut calitatea de ordonator terțiar de credite, folosindu-se de ascendentul profesional pe care îl avea supra casierului unității, inculpata a procedat la ridicarea în mod repetat a unor sume de bani din casierie sub pretextul că va achita personal beneficiarilor ajutoarele de urgență și indemnizațiile de handicap, sume de bani pe care și le-a însușit”, se afirmă în acordul de recunoaștere a vionovăției.
Procurorii susțin că aceasta a conceput și completat/redactat anchete sociale, referate și procese-verbale de acordare a ajutorului de urgență (documente necesare pentru a se dispune acordarea prestațiilor sociale), semnându-le pe seama funcționarilor publici și a beneficiarilor, fără drept şi fără consimţământul acestora, și a falsificat prin contrafacerea subscrierii state de plată, atestând în mod nereal predarea sumelor de bani destinatarilor.
În final, femeia (C. A.) a fost de acord, prin documentul semnat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, să fie condamnată la pedeapsa de 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 3 ani. Pe lângă alte obligații, aceasta va trebui să presteze muncă în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
Anchetatorii au constatat că, în noiembrie 2022, a achitat la bugetul municipiului Sebeș suma de 104.376 de lei. Administrația locală s-a constituit parte civilă în dosar cu un rest de 30.856 de lei. Ulterior, în 25 noiembrie 2022, femeia a mai restituit suma de 12.500 de lei, iar 500 de lei i-a plătit personal unei beneficiare care a fost păgubită.
Acordul de recunoaștere a vionovăției a fost admis de Judecătoria Sebeș printr-o hotărâre pronunțată în 30 octombrie 2024. Instanța a desființat mai multe înscrisuri folosite în activitatea infracțională, respectiv anchete sociale, referate și state de plată. Ancheta datează din septembrie 2022, când polițiștii și procurorii au efectuat percheziții la Sebeș, femeia fiind reținută pentru 24 de ore.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 4 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 29 octombrie 2024