Știri din zonă
Grupul de Acţiune Locală „Ţara Secaşelor” a implementat 55 de proiecte pentru modernizarea comunităţilor rurale
Grupul de Acţiune Locală “Ţara Secaşelor” Alba-Sibiu, ce are în componenţa sa 16 localităţi din judeţul nostru şi 6 din Sibiu, cu sediul în comuna Ciugud, este asociaţia cu cea mai bună activitate din ţară, reuşind să atragă investiţii cu bani europeni în mai multe comune din Alba şi Sibiu.
În cadrul GAL „Ţara Secaşelor”, asociaţia al cărei preşedinte este Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, s-au implementat 55 de proiecte, fiind contractată toată suma alocată. S-au derulat proiecte în domeniul infrastructurii, în cămine culturale şi dotarea primăriilor cu utilaje pentru situaţii de urgenţă. Totodată, au fost proiecte şi în domeniul turismului şi au fost amenajate centre de informare turistică. Comuna Sântimbru a beneficiat de aproape 150.000 de euro pentru 3 proiecte – modernizarea sediului primăriei, amenajarea unui drum de ţară şi modernizarea căminului cultural din localitate, precum şi dotarea lui cu mobilier şi aparatură electronică. De asemenea, la Cergău s-au derulat 3 proiecte – reabilitarea şi extinderea centrului cultural din Cergău Mic, amenajarea unui cămin cultural de 150 de locuri la Cergău Mic şi dotarea căminului cultural cu echipamente audio, video-foto şi mobilier – 50 de mese şi 400 de scaune. În comuna Daia Română, cu ajutorul fondurilor europene, a fost dotat căminul cultural din localitate cu echipamente şi mobilier, iar primăria a achiziţionat un utilaj cu aparatura necesară spre a fi utilizat la deszăpezire. De asemenea, comuna a investit şi pentru dezvoltarea sportului, a sprijinit performanţa, astfel că la Daia Română s-a amenajat o bază sportivă modernă. Probabil în luna februarie GAL “Ţara Secaşelor” va putea să acceseze măsuri din noul PNDR 2014 – 2020, cum sunt, spre exemplu, instalarea tinerilor fermieri, înfiinţarea de IMM-uri în mediul rural, IMM-uri non-agricole în mediul rural şi multe altele. Potrivit primarului comunei Ciugud, Gheorghe Damian, deja s-a depus un proiect împreună cu comuna Sântimbru, pe GAL “Ţara Secaşelor”, la care se adaugă un altul pentru o nouă grădiniţă, dar şi un proiect ce vizează construirea unui nou pod peste râul Mureş, care scurtează drumul din Ciugud spre Alba Iulia cu 8 km. „Ca orice gospodar, avem şi noi o strategie, ne dorim să fie finanţate, pe GAL, cât mai multe investiţii de care are nevoie comunitatea. Aşa este, spre exemplu, şi construcţia de capele, ţinând seama de faptul că aproape o jumătate din populaţia ţării e în mediul rural. Ar trebui să nu condamnăm satul românesc, să nu-l ducem la îmbătrânire, să facem totul pentru ca satul românesc să nu dispară. Singurul program dedicat dezvoltării satului românesc este PNDR, dar din păcate suma alocată pe acest program nu e una foarte generoasă. Aici e marea durere a noastră, a primarilor, pentru că satele româneşti au nevoie de investiţii în modernizare – alimentare cu apă, canalizare etc.”, a explicat primarul Gheorghe Damian, preşedintele GAL „Ţara Secaşelor”.

Știri din zonă
Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic
Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.
Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.
Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.
„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.