Administrație
În timp ce primăria ”sparge” zeci de miliarde de lei vechi, pe achiziții de la ”firmele de partid”, la colonia din Petreşti, canalizarea a refulat şi apa cu dejecţii se scurge în râul Sebeş!
În timp ce primăria ”sparge” zeci de miliarde de lei vechi, pe achiziții de la ”firmele de partid”, la colonia din Petreşti, canalizarea a refulat şi apa cu dejecţii se scurge în râul Sebeş!
În localitatea Petrești, care aparține de municipiul Sebeș, peste 200 de cetățeni care locuiesc în colonia din zonă se plâng că de mai bine de o săptămână sunt nevoiți să suporte mirosul groaznic al canalizării.
După ce s-a înfundat rețeaua de scurgere a locuințelor din colonie, toată apa murdară din canalizare (și cea de la WC) se scurge prin rigolele din Petrești, mirosul devenind tot mai greu de suportat de localnici. Așa cum spun cetățenii, apa murdară, dejecțiile și viermii ce s-au format în rigole se varsă în râul Sebeș.
Cei ce locuiesc în zonă se tem că dacă administrația locală din Sebeș nu va lua nicio măsură se vor îmbolnăvi unul câte unul. Oamenii au semnalat această problemă celor de la Apa CTTA Alba și au fost anunțați că dacă plătesc în plus, pe lângă apa și canalizarea achitate lună de lună, va veni în zonă o mașină și va fi desfundată canalizarea.
Cetățenii sunt disperați, nu mai știu ce să facă pentru a scăpa de acest calvar: primăria îi respinge, la fel și cei de la Apa CTTA Alba. Necazul este că rețeaua de canalizare este veche, de pe vremea șantierului, când la Colonia din Petrești locuiau cei care munceau la construcțiile hidrotehnice de pe Valea Sebeșului.
”Nu a venit nimeni de la primărie să ne întrebe cum o ducem. Avem aici, cu noi, aproape 60 de copii, iar pentru ca toți să ajungă la școală microbuzul trebuie să vină de mai multe ori. Noi plătim apa și canalizarea și avem rugămintea să nu ne mai lase să trăim în mizerie! Am votat, la alegeri, să fie bine pentru popor, dar pentru noi nu e bine deloc! Avem aici un focar de infecție, mai ales că în colonie locuiesc și copii mici, de câteva luni sau un an, care sunt în pericol să se îmbolnăvească.
Noi, aici, nu avem primar, nici consilieri, nimeni nu ne bagă în seamă, ca și când nu am exista! S-a mai întâmplat să se înfunde canalizarea, dar au venit și au desfundat-o! Acum ne cer să plătim ca să desfunde rețeaua, iar noi nu avem cu ce! Poate ar trebui să plătim numai apa pe care o primim și să nu ne mai ia bani pe canalizare.
Plătim lună de lună 7 lei metrul cub de apă și canalizare, pentru că dacă nu facem asta vin și ne taie apa. Problema cu canalizarea nu e la noi în locuințe, ci afară din bloc, la rețea, de-aia cerem să intervină cei de la Apa CTTA. Mizeria este la câțiva metri de ușa blocului și se scurge prin rigole!
Avem și magazin alimentar în zonă, mâncarea fiind aproape de rigola cu apa murdară din canalizare. Nu putem să mai trăim așa!”, ne-a spus Viorica H., care locuiește în Blocul 6, ap. 7. La colonia din Petrești, oamenii nu cer nici mușcate curgătoare în ghivece, pe marginea străzii, nici gazon și rondouri de flori, ei vor să trăiască în condiții decente, ca orice cetățean al municipiului Sebeș. Mai cer ca un consilier local să-i ajute, să îi reprezinte cu adevărat, să nu trăiască uitați de lume! Își face cineva timp și pentru ei?

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).