Ştirea ta
În ultimii 5 ani, apa de ploaie a crescut în facturile consumatorilor cu 99,6 la sută!
Scrisoare adresată SC Apa CTTA SA
Nemulţumirea utilizatorilor privind taxarea serviciilor dumneavoastră nu se datorează atât de mult inadvertenţelor apărute cu privire la suprafeţele declarate în contract, ci creşterii aberante a tarifului la apa de ploaie, zisă meteorică. Dacă în anul 2008 tariful contractat era de 0,28 lei/mc apă de ploaie, astăzi a ajuns la 2,79 lei/mc, ceea ce înseamnă o creştere aberantă de 99,6 la sută, o creştere de 10 ori în cei 5 ani de aplicare. Creşterea preţului la apa de ploaie poate fi motivată numai de aplicarea la tariful contractat a indexării cu coeficientul de inflaţie de 5 la sută pe an, ca şi la indexarea pensiilor. Prin acest calcul, creşterea tarifului ar trebui să fie: în 2009 – 0,28 x 105 la sută = 0,29 lei/mc; în 2010 – 0,29 x 105 la sută = 0,31 lei/mc; 2011 – 0,31 x 105 la sută = 0,32 lei/mc; în 2012 – 0,32 x 105 la sută = 0,34 lei/mc; în 2013 – 0,34 x 105 la sută = 0,36 lei/mc. În total, procentul de majorare cuvenit, pe 5 ani, se ridică la 28,6 la sută. Operatorul a făcut majorările de preţ în mod unilateral, fără acordul utilizatorului şi atunci ne punem întrebarea firească: ce fel de contract este acela în care modificările nu se fac prin acordul părţilor? Astfel, sumele care se calculează peste tariful de 0,36 lei/mc la apa de ploaie sunt necuvenite şi se încasează pe nedrept.
Operatorul nu are o canalizare separată pentru apa de ploaie, care să necesite cheltuieli suplimentare. Apa se scurge de la utilizatori în singurul canal al oraşului, spălând scurgerile de la WC-uri şi fac un serviciu operatorului care ar trebui să ne mulţumească, nu să ne taxeze. Operatorul nu are instrumentele necesare pentru a măsura apa de ploaie la gura canalului. Apa care se deversează pe străzi, din jgheaburi şi burlane, ajunge în mare parte în pământ. Nu se ştie câtă apă mai ajunge la prima gură de canal. Operatorul taxează abuziv şi zăpada căzută în timpul iernii, pretinzând că trece prin canalizare. Ca urmare a celor arătate mai sus, factura mea de la SC Apa CTTA SA Alba Iulia, pe luna aprilie 2013 cuprinde la plată: 1 mc de apă potabilă şi canal = 6,92 de lei; 9 mc apă de ploaie = 31,17 lei; în total, factura este de 38,09 lei. În acest context se pune întrebarea: ce serviciu mi-a făcut SC Apa CTTA SA Alba Iulia pentru încasarea acestei sume aberante pentru apa de ploaie? Cu cât plouă mai mult, cu atât factura este mai mare, ca valoare. Mai spun că ploaia este un fenomen natural care nu poate fi influenţat de voinţa omului. Apa de ploaie curge la vale de când e lumea, cu şi fără taxă, fenomen al naturii de care nu pot fi făcut răspunzător, pentru care nu trebuie să plătesc taxă. În concluzie, mai arăt că reanalizarea suprafeţelor declarate la plata apei de ploaie este inoportună dacă nu se reanalizează concomitent şi tariful exagerat de mare al apei de ploaie.
Francisc PLATT

Ştirea ta
Sebeș – un oraș sufocat de gunoaie, fum toxic și nepăsare!
Aer irespirabil!… Mormane de gunoaie!… Putoare înecăcioasǎ!… Focuri ce ard și învelesc orașul într-un nor dens de fum toxic!… Sebeșul a devenit o zonă sufocată de deșeuri și nepăsare!
Televizoare aruncate la întâmplare, haine sfâșiate, sticle sparte, resturi menajere împrăștiate haotic. Printre acestea, vacile pasc nestingherite, câinii vagabonzi patrulează amenințător, iar șobolanii aleargă în voie, într-un peisaj care pare desprins dintr-un scenariu apocaliptic!
Construcțiile se înalță haotic, fără reguli, fără autorizații, fără speranță. Casele improvizate din tablă ruginită și scânduri fragile se ridică la întâmplare. Apa curentă, gazul și electricitatea sunt doar mituri moderne.
Adevărata lumină vine din flăcările gunoaielor care ard. Iar seara o ceață groasă de fum negru, dens și toxic, îți învăluie plămânii cu o îmbrățișare rece și sufocantă. Cauciucuri vechi și resturi metalice se transformǎ în cenușă şi fum, ce pătrunde în fiecare colț al Sebeșului. Totul devine o masă vâscoasă de smog și cenușă!
Viitorul? Unde este viitorul acestui oraș? Cum să visezi la un loc curat și sigur când fiecare noapte aduce un nou val de fum și cenușă? Sebeșul moare încet, sufocat de propria indiferență. Cine va opri acest dezastru?
Iosif GLIGOR
Torquemada
30.06.2013 la 11:39
Apa de ploaie, Francis Platt. Articolul tau e părecum apa de ploaie.
Ai demonstrat ce era de demonstrat. Bun, si? Care e reactia unui oras intreg care se vede cu mana escrocilor de la APA CTTA in buzunar pana la cot?
Iti spu eu: nici una! Ca de obicei. Fiecare tace si ori plateste ori sapa o fantana in curte.
OK! Mormolocii sunt mormoloci. Nu se pot organiza si nu pot riposta si basta. Asa am fost dintotdeauna. Mamaligari cum ne spunea Stoicicov. Bulgarii au dat cu un guvern de pamant cand le-au marit pretul la energie.
Noi, pe plan local ar trebui sa dam cu CJ Alba de pamant. Acolo e buba. Noi suntem proprietarii CJ Alba si de acolo a CTTA. Nu Dumitrel, nu Hava nici alti gugustiuci.
Dar ce fac consilierii care ne reprezinta pe toti in CL Sebes? Liniste… asta fac. Iau indemnizatia de sedinta si Doamne-ajuta.
Asta e rezultatul votului. IMPOTENTA!