Știri din zonă
În zilele de 28 și 29 iulie 2018 va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului ALBA AFRODA – Fiii Pianului
Primăria comunei Pianu, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Asociația ALBA AFRODA, organizează „Festivalul ALBA AFRODA – Fiii Pianului 2018, Ediția a XIV – a”, dedicat Centenarului Marii Uniri.
Festivalul se va desfășura în perioada 28-29 iulie 2018, la Pianu de Jos. Însuflețiți de ideea revederii pe meleagurile natale, organizatorii își cheamă fiii risipiți de valurile vieții la casa părintească.
”Vă invităm acolo unde copilăria și tinerețea noastră s-au îmbălsămat de frumusețea cuvântului strămoșesc rostit cu cinste și dreptate la ceasurile pentru șezători, în cântul duios al doinelor ori în iureșul hațeganelor și învârtitelor simțite și trăite de noi în diferite ocazii. Vă adresăm invitația de a participa la acest eveniment, pentru a sărbători împreună și totodată, de a împlini omagiul și prinosul de recunoștință pe care înțelegem să-l aducem înaintașilor noștri care și-au sincronizat viața cu marile cadențe ale vieții satului românesc”, transmite primarul Marin Petruse.
Festivalul va debuta sâmbătă, 28 iulie 2018, la ora 9.00, cu un campionat de fotbal premiat cu ”Cupa Prieteniei”, pe terenul de fotbal de la Pianu de Jos. O întâlnire cu adevărat emoționantă va avea loc cu începere de la ora 13.00, la Școala Gimnazială ”Augustin Bena” din Pianu de Jos. Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a explicat că la întâlnire vor participa foarte mulți sași, de toate vârstele, care au emigrat de-a lungul timpului din țară. La ora 15.30 vor fi depuse coroane cu flori la Monumentul Eroilor și Cimitirul Săsesc din Pianu de Jos.
Duminică, 29 iulie 2018, între orele 14.00 – 15.00, pe strada principală din comună se va desfășura parada portului popular iar invitații pot vizita standurile cu expoziție culinară tradițională. De la ora 15.00 se va desfășura festivitatea de decernare a Diplomelor de Onoare, Excelență și de Participare. Cu începere de la ora 16.00, pe scena festivalului, se va desfășura un program artistic susținut de ansamblurile folclorice din comunele membre ale Asociației Alba Afroda și de Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia. De la ora 20.00 va cânta NEXXT BAND urmată de trupa Compact, iar apoi va începe o discotecă în aer liber. La ora 20.00 va avea loc un foc de artificii.
Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Știri din zonă
Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI” – tradiția care adună comunitatea din Șugag în sărbătoare și binecuvântare
Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la ȘUGAG o nouă ediție a obiceiului tradițional „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI”, luni, 21 aprilie 2025, cu începere de la ora 11:00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.
Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.
În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.
Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.
Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.
Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este , originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Pe parcursul „Statului la vase”, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special MARIUS CIPRIAN POP vor susține un program artistic de sărbătoare.
Prezentarea evenimentului va fi asigurată de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.
Vă așteptăm cu bucurie!