Rămâi conectat

Actualitate

Incendiu de vegetație uscată la Răhău, în apropiere de autostrada A1, lichidat de pompierii din Sebes

sebesinfo.ro

Publicat

în

incendiu-vegetatie-uscata-mar-2014Garda de intervenție Sebeș a intervenit ieri, pe raza loc. Răhău, în apropiere de autostrada A1 km 300, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Pompieri militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii.

Reamintim cetățenilor regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale:

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie;

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului.

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina  fitosanitară,  pentru  prevenirea  răspândirii  unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  3. c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  4. d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  5. e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  6. f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  7. g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  3. c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  4. d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  5. e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  6. f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  7. g) supravegherea permanentă a arderii;
  8. h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  9. i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 – 2500 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Marți, 15 aprilie 2025: ISU Alba organizează DEZBATERE PUBLICĂ a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

ISU Alba a anunțat miercuri, 9 aprilie 2025, organizarea dezbaterii publice a Planului de urgență externă pentru amplasamentul SC Kronospan Trading Sebeș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba anunță publicul interesat asupra faptului că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase, precum și prevederile art. 18 și 19 din OMAI nr. 156/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind elaborarea și testarea planurilor de urgență în caz de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, a fost elaborat documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025.

Documentul: Planul de urgență externă pentru amplasamentul SC KRONOSPAN TRADING SRL SEBEȘ, ediția 2025, poate fi consultat la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situat în municipiul Alba Iulia, strada Alexandru Ioan Cuza nr. 10, în zilele de luni-vineri, între orele 8,00 – 16,00. De asemenea, precizăm faptul că și Primăria municipiului Sebeș, a fost informată asupra posibilității consultării documentului de către publicul interesat, prin adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba nr. 1026662/13.03.2025.

Dezbaterea publică a documentului mai sus menționat, va avea loc la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, în data de 15.04.2025, începând cu ora 13.00.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentul menționat, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, până la data de 15.04.2025 (data dezbaterii publice).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes