Din Județ
Instituţia Prefectului face ultimele pregătiri pentru alegerile din 9 decembrie
Instituţia Prefectului-Judeţul Alba a dus la bun sfârşit , până acum, acţiunile de pregătire a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 9 decembrie, respectând cu stricteţe programul calendaristic stabilit la nivel naţional de către Guvernul României.
În baza contractului încheiat cu Instituţia Prefectului, SC Unirea Pres SRL Alba Iulia a tipărit la termen buletinele de vot pentru judeţul Alba. Cele 704.000 buletine de vot au fost recepţionate de către Instituţia Prefectului în data de 27 noiembrie 2012, în prezenţa unui reprezentant al Biroului Electoral Judeţean, şi sunt depozitate sub pază militară, asigurată de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Pentru Senat, au fost tipărite 211.600 buletine pentru Colegiul nr. 1 şi 140.400 pentru Colegiul nr. 2. Pentru Camera Deputaţilor, s-au tipărit 75.800 buletine pentru Colegiul nr. 1 71.600 pentru Colegiul nr. 2, 65.800 de buletine pentru Colegiul nr. 3, 68.800 pentru Colegiul nr. 4 şi 70.000 buletine pentru Colegiul nr. 5.
De asemenea, în cadrul campaniei Ministerului Administraţiei şi Internelor, “Tu decizi! Votează legal!”, Instituţia Prefectului-Judeţul Alba distribuie către primării afişele de campanie, contribuind în acest fel la difuzarea pe întreg teritoriul judeţului a informaţiilor legate de votul ilegal.
*În perioada 3-6 decembrie, are loc instruirea preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare
Toate instituţiile implicate în organizarea alegerilor parlamentare au fost informate cu privire la programul instruirilor persoanelor desemnate în funcţiile de preşedinţi şi locţiitori la secţiile de votare. A fost comunicat şi programul privind distribuirea buletinelor de vot din 7 decembrie, precum şi programul privind preluarea şi centralizarea proceselor verbale care conţin rezultatul alegerilor.
În 3 decembrie, sunt programaţi la instruire preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Alba Iulia, Berghin, Ciugud, Daia Română şi Ohaba. În 4 decembrie, vor fi instruiţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din Blaj, Bucerdea Grînoasă, Cenade, Cergău, Crăciunelu de Jos, Mihalţ, Valea Lungă, Sebeş, Roşia de Secaş, Cîlnic, Cut, Doştat, Gîrbova, Şpring. În 5 decembrie, sunt programate localităţile Cugir, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Săliştea, Pianu, Zlatna, Almaşu Mare, Cricău, Meteş, Galda de jos, Ighiu, Săsciori, Şibot, Şugag şi Vinţu de Jos. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din localităţile Aiud, Ocna Mureş, Lunca Mureşului, Fărău, Hopîrta, Lopadea Nouă, Miraslău, Noşlac, Unirea, Rădeşti, Cetatea de Baltă şi Jidvei sunt programaţi la instruire în 6 decembrie.
Procesele verbale care conţin rezultatul alegerilor vor fi predate la Instituţia Prefectului – Judeţul Alba în 10 decembrie, începând cu ora 24.00.
*Organizarea referendumului local parţial cu privire la mineritul din Apuseni urmează cursul legal
Referendumul local parţial privind activitatea de minerit din Apuseni se organizează în baza Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare şi în urma Hotărârii nr.183/2012 a Consiliului Judeţean Alba.
Cetăţenii cu drept de vot din cele 35 de localităţi din zona Apuseni îşi vor putea exprima punctul de vedere cu privire la tema referendumului în cele 148 de secţii de votare, la care sunt arondaţi 72.877 alegători.
Prin tragere la sorţi de către preşedintele Tribunalului Alba, a fost desemnat judecătorul cu funcţia de preşedinte al Biroului Electoral Judeţean, în persoana Silviei Iosa, iar biroul a fost completat cu 4 reprezentanţi ai partidelor politice reprezentate în CJ Alba: PDL, PNL, PSD şi PPDD.
Instruirea primarilor şi a secretarilor din cele 35 de unităţi administrativ-teritoriale a avut loc în 21 noiembrie. Listele electorale permanente au fost predate primarilor de către Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date, iar secţiile de votare au fost delimitate şi numerotate. Cele 148 de secţii de votare pregătite pentru referendumul local parţial vor funcţiona în aceleaşi clădiri unde se desfăşoară alegerile parlamentare, dar în săli diferite.
Desemnarea, prin tragere la sorţi de către preşedintele Tribunalului Alba, a preşedinţilor secţiilor de votare are loc în 29 noiembrie 2012, iar până în 9 decembrie, toate pregătirile pentru referendum – tipărirea buletinelor de vot, achiziţionarea materialelor necesare votării, instruirea preşedinţilor din secţiile de votare, predarea buletinelor de vot- vor fi finalizate, în aşa fel încât cele două procese electorale să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Din Județ
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL manifestărilor | sebesinfo.ro
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia | sebesinfo.ro
Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele.
Programul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României
MIERCURI, 20 noiembrie 2024
JOI, 21 noiembrie 2024
VINERI, 22 noiembrie 2024
SÂMBĂTĂ, 23 noiembrie 2024
DUMINICĂ, 24 noiembrie 2024
LUNI, 25 noiembrie 2024
MIERCURI, 27 noiembrie 2024
JOI, 28 noiembrie 2024
VINERI, 29 noiembrie 2024
SÂMBĂTĂ, 30 noiembrie 2024
DUMINICĂ, 1 Decembrie 2024
Din Județ
FOTO | Accident MORTAL pe autostrada A1: O persoană a DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion, pe sensul Sebeș-Deva
FOTO | Accident MORTAL pe autostrada A1: O persoană a DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion, pe sensul Sebeș-Deva
Un accident rutier grav a avut loc miercuri seara, în jurul orei 20.00, pe autostrada A1, pe sensul Sebeș-Deva. O persoană ar fi inconștientă după impactul dintre o mașină și un camion.
Secția de pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o descarcerare și o EPA pentru asigurarea măsurilor specifice si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe autostrada A1, km325, sens Sebeș-Deva.
Din primele informații ar fi vorba despre un accident rutier produs între un autoturism și un camion. O persoană e posibil să fie inconștientă.
UPDATE: Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii accidentului.
Din nefericire victima (barbat) prezintă leziuni incompatibile cu viata, fiind declarat decesul acestuia de către echipajul medical.
Din Județ
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025, dar și în următorii ani | sebesinfo.ro
Calendar creștin: Când cade Pastele ortodox 2025 și Paștele catolic 2025. • Pastele 2025 | sebesinfo.ro
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
Când este Paștele ortodox și Paștele catolic în următorii ani: 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030
CÂND SE VA SĂRBĂTORII PASTELE 2025 și în următorii ani:
Când pică Paştele Ortodox în anii 2020-2030
Paștele Ortodox 2020 – 19 aprilie
Paștele Ortodox 2021 – 2 mai
Paștele Ortodox 2022 – 24 aprilie
Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
Când cade Paştele Catolic între anii 2020-2030
Paștele Catolic 2020 – 12 aprilie
Paștele Catolic 2021 – 4 aprilie
Paștele Catolic 2022 – 17 aprilie
Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
Paștele Catolic 2024 – 31 martie
Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”
POSTUL PAŞTELUI, adică postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. De aceea, în popor, este numit, în general, Postul Mare şi aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice.
Citește și: Mesaje de Paște. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor
În general, preoţii şi scriitorii bisericeşti privesc acest post ca pe o instituţie de origine apostolică. În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau însă uniforme peste tot. Astfel, după mai multe mărturii, unii posteau numai o zi, în Vinerea Patimilor, alţii două zile, adică în vinerea şi sâmbăta de dinainte de Paşti, alţii trei, o săptămână sau chiar până la şase săptămâni. La Ierusalim, în secolul IV, se postea opt săptămâni înainte de Paşti, pe când în Apus, în aceeaşi vreme, postul dura doar 40 de zile.
De la sfârşitul secolului al III-lea, postul cel mare a fost împărţit în două perioade distincte, cu denumiri diferite: Postul Păresimilor (Patruzecimii), sau postul prepascal, care ţinea până la Duminica Floriilor şi avea o durată variabilă, şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, din Duminica Floriilor până la cea a Învierii şi era foarte aspru. Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit (Constantinopol) a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi, cu toate că deosebirile dintre bisericile locale asupra duratei şi modului postirii au persistat după acel moment.
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 4 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 29 octombrie 2024