Actualitate
Între 1 și 3 noiembrie 2019 are loc la Sebeș cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”. Vezi programul
În perioada 1 – 3 noiembrie 2019, Sebeşul va găzdui cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu” – Concurs de interpretare a cântecului popular românesc.
Devenit deja o tradiţie, evenimentul aduce pe scena Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş, locaţia de desfăşurare a evenimentului, cei mai îndrăgiţi interpreţi de folclor, dar şi tineri artişti dornici să se afirme şi să ducă mai departe moştenirea marelui culegător de folclor românesc, Felician Fărcaşiu.
Festivalul este structurat în două secţiuni: prima secţiune vizează concursul de interpretare dedicat soliştilor vocali de muzică populară – amatori din întreaga ţară, având vârsta cuprinsă între 16-35 ani, iar cea de-a două secţiune vizează recitalurile artiştilor consacraţi.
Programul Festivalului Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”
Vineri, 1 noiembrie 2019:
- ora 12.00, Parcul Tineretului: „Atelierele toamnei de poveste. Povestea lui Felician Fărcașiu”. Participă copii de la școlile din oraș, Clubul Copiilor Sebeș, Trupa de Dansuri Săsești;
- ora 13.00, platoul din fața Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: “Târg de meșteșuguri și tradiții”;
- ora 14.00, sala „Gheorghe Maniu” din incinta Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Primirea oficiala a concurenţilor de către Primarul Municipiului Sebeş, Dorin Nistor;
- ora 15.30: Preselecţia concurenţilor înscrişi; înregistrarea audio-video a preselecţiei; comunicarea rezultatelor preselecţiei urmată de tragerea la sorţi a intrării în concurs;
Sâmbătă, 2 noiembrie 2019:
- ora 10.00, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş: repetiţiile concurenţilor cu orchestra condusă de Alexandru Pal;
- ora 11.00, sala „Gheorghe Maniu” din incinta Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: lansarea unui compact disc cuprinzând cântece pe versurile poetei Jeni Voina;
- ora 18.00, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş:
Concurs de interpretare a cântecului popular românesc;
Recitaluri artişti consacraţi:
Grigore Leșe
Niculina Stoican
Valeria și Traian Ilea
Mariana Anghel
Alexandru Pugna
Cristian Țăran
Duminica, 3 noiembrie 2019:
- ora 11.00, sala „Gheorghe Maniu” din incinta Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Deliberarea juriului;
- ora 18.00, sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş:
Gala laureaților
Recitaluri artişti consacraţi:
Aurel Tămaș
Laura Lavric
Floarea Calotă
Sebastian Stan
Adina Hada
Mihai Teacă
Roxana Reche
Grupul Vocal „Felician Fărcașiu”
Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.
Acompaniază: Orchestra “Augustin Bena” a Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.
Concurenții vor interpreta două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin: prima melodie – fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis) și cea de-a doua melodie – cu acompaniament, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans.
Înscrierile pentru concurs au loc până la data de 25 octombrie 2019, detalii în regulamentul concursului disponibil pe site-ul www.cclbsebes.ro.
Aprecierea concurenţilor va fi făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical, etnografie, etc. Componența juriului: președinte – domnul Grigore Leșe; membri juriului: doamna Elise Stan, doamna Gabriela Rusu Păsărin, doamna Doina Işfanoni, doamna Niculina Stoican, doamna Adriana Comșa Haber și domnul Alexandru Pal.
Organizatorii acordă următoarele premii, pe baza clasamentului stabilit de juriu:
- Marele premiul al festivalului: 5.000 lei
- Premiul I: 2.500 lei
- Premiul II: 1.500 lei
- Premiul III: 1.200 lei
- Un premiu special pentru interpretarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcaşiu: 1.000 lei
- Premiul de popularitate: 1.000 lei
Festivalul Naţional de Folclor „Felician Fărcaşiu”, ediţia a XVII – a, Sebeş, va fi televizat și difuzat pe unde radio prin intermediul Radiodifuziunii Române.
Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu” sunt: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.
Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Cluj, TVR3, TVR Târgu-Mureș, Etno TV.
Accesul la cele două seri de spectacol se face pe baza biletelor puse în vânzare prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş. Costul unui bilet este de 25 lei.

Actualitate
Marți, 15 aprilie 2025: Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș
Marți, 15 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, în spațiul expozițional al Primăriei Municipiului Sebeș, va avea loc vernisajul expoziției „Trepte spre lumină”, a iconarului Florin Nicolae Poenariu.
Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în case ale credincioșilor din localități de pe Valea Sebeșului sau din alte zone ale Transilvaniei.
Florin Nicolae Poenariu duce mai departe arta predecesorilor săi, compozițiile sale fiind redate pe sticlă manufacturată, folosind o cromatică caldă pe fundaluri în care, adesea, se regăsește foița de aur. Valoarea lucrărilor sale este dată nu numai de pictura executată meșteșugit, ci și de ramele pe care iconarul le cioplește cu măiestrie, în decorația cărora se regăsesc numeroase motive tradiționale românești.
Absolvent al Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, Florin Nicolae Poenariu a deprins meșteșugul de la mătușa sa Maria Deac Poenariu, iar din 2007 lucrează în atelierul său de pictură amenajat în casa din Laz în care locuiește. În 2008 a expus în cadrul Salonului național de icoane de la Aiud, pentru ca în anii care au urmat să fie prezent cu icoane și la alte expoziții de grup, precum cele organizate la Alba Iulia (2010, 2014), Sebeș (2014, 2015), București (2017, 2018). Au urmat numeroase expoziții personale: Alba Iulia (2015, 2016, 2017, 2018, 2022), Sebeș (2015), Câlnic (2016), Orăștie (2016), Cluj-Napoca (2016), Sibiu (2017, 2018, 2019), Galați (2022), Timișoara (2024) și Potsdam – Germania (2024).
În anul 2017, a câștigat premiul al II-lea la concursul național „Icoana ortodoxă – Lumina credinței”, organizat la Patriarhia română, iar un an mai târziu a fost răsplătit cu premiul I la expoziția națională de icoane „Icoana – credință și tradiție”, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. În 2019, Patriarhia română i-a recunoscut meritele în ducerea mai departe a artei icoanei, acordându-i medalia „Omagiu Satului Românesc”.
Din anul 2020, este „Tezaur uman viu”, titlu acordat de Ministerul Culturii (în cadrul unui program inițiat de UNESCO) ca recunoaștere a meritelor sale în păstrarea și transmiterea în rândul comunității din care face parte, dar și în afara ei, a artei creării icoanei.
În deschiderea vernisajului, va avea loc un recital de cântece pascale susținut de Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Alexandra Pamfilie.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 15-30 aprilie 2025, putând fi vizitată gratuit de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00.