Știri din zonă
Investiție de circa 850.000 de lei în modernizarea a două străzi din localitățile Mărtinie și Dobra
Două străzi din localitățile Mărtinie și Dobra vor fi asfaltate și pavate. Investiția de aproximativ 850.000 lei din bugetul local își propune îmbunătățirea suprafeței de rulare și asigurarea scurgerii apelor pluviale.
Strada Luncii din localitatea Mărtinie, cu o lungime de 250 de metri și Strada Primăverii din localitatea Dobra, cu o lungime de 321 de metri, alcătuită din 3 tronsoane, vor fi modernizate.
Conform temei de proiectare, valoarea investită în lucrările de modernizare este de aproximativ 850.000 lei, bani proveniți din bugetul local, iar etapa se va derula pe parcursul a maxim 24 de luni calendaristice de la momentul începerii lucrărilor.
Străzile rurale asigură accesul riveranilor către proprietățile acestora dinspre drumul național DN 67C, care este drum cu îmbrăcăminte asfaltică.
În general, drumurile analizate se desfășoară între limitele de proprietate, fiind învecinate cu gardurile riveranilor sau terenurile agricole (grădinile acestora).
În starea actuală, suprafața de rulare este alcătuită dintr-o pietruire existentă realizată din pietriș contaminat cu pământ, balast sau piatră spartă.
Nu este asigurată scurgerea apelor pluviale prin nici un mijloc de colectare și evacuare a acestora (în zone izolate există șanțuri amenajate de către riverani). Astfel, apa pluvială fie stagnează pe partea carosabilă, fie se scurge în curțile oamenilor.
Suprafața pavată ce va suporta trafic auto și pietonal este de 2774 mp, cu o suprafață totală de amenajat de 3457 mp. Străzile se încadrează cu borduri prefabricate, pentru delimitarea părții carosabile de trotuare, respectiv borduri prefabricate la limita dintre trotuare și proprietățile private. Bordurile vor fi așezate pe o fundație de beton și se vor ridica la nivel toate căminele de pe traseu.
FOTO: ARHIVĂ

Știri din zonă
Centrul de Cultură „Augustin Bena”: „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI” – tradiția care adună comunitatea din Șugag în sărbătoare și binecuvântare
Primăria Comunei Șugag, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la ȘUGAG o nouă ediție a obiceiului tradițional „STATU′ LA VASE ÎN LUNEA PAȘTELUI”, luni, 21 aprilie 2025, cu începere de la ora 11:00.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară, ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului, obiceiul ale cărui origini se pierd în timp și în istoria acestor locuri.
Este un moment cu totul special, celebrându-se însăși starea de bine, de mulțumire, din sânul familiei. Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.
În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna curățeniei caselor, gospodăriilor, trec la purificarea veșmintelor, dar și la purificarea sufletească.
Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.
Fiecare dintre aceste tinere cupluri vin la biserică în Lunea Paștelui îmbrăcați în portul tradițional șugăjan.
În timp ce în biserică are loc slujba religioasă din Lunea Paștelui, tradiția cere ca tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat să se adune în curtea bisericii unde, la finalul slujbei din biserică, preotul le va da binecuvântarea pentru viața de familie în care tocmai au intrat.
Pentru „Statu la vase în Lunea Paștelui”, fiecare tânără familie are rezervată o masă pe care o împodobește cât mai frumos cu putință, respectând cu sfințenie ritualul sărbătorii.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.
Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate, iar slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor, iar tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
Părintele spiritual, nașul simbolic al tinerelor familii, este , originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Pe parcursul „Statului la vase”, Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” și invitatul special MARIUS CIPRIAN POP vor susține un program artistic de sărbătoare.
Prezentarea evenimentului va fi asigurată de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități.
Vă așteptăm cu bucurie!