Știri din zonă
ÎPS Irineu, prezent la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț – protopopiatul Sebeș
Marți, 23 aprilie 2024, în Săptămâna Floriilor, de prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș.
Acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului vechii biserici a acestui așezământ călugăresc. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Rafaela Purda.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ÎPS Irineu a spus: „Iisus Hristos este «Atletul» dumnezeiesc, «Eroul» de pe Golgota, Care a spus: «Slujitorul nu este mai mare decât stăpânul său. Dacă pe Mine M-au prigonit, și pe voi vă vor prigoni». Noi puntem să-L urmăm pe El mergând pe calea îngustă a crucii, a jertfei și a renunțărilor. Așa au făcut Sfântul Gheorghe și martirii creștini care bine s-au nevoit și s-au încununat. Să ne fie clar că nu există odihnă fără osteneală și nici biruință fără luptă. De aceea, Sfântul Apostol Pavel îndeamnă: «Luptă-te lupta cea bună a credinței; cucerește viața veșnică la care tu ai fost chemat»”.
Viața mănăstirească de la Țeț își identifică începutul cu data de 15 august 1952, când monahul Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) de către părintele Arsenie Boca, a ajuns aici şi a ridicat prima biserică. Părăsit din motive politice, așezământul a fost reînființat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Noul locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicat între anii 1994-2002, biserica fiind sfințită la data de 26 iulie 2003. Mănăstirea de la Țeț se află la o distanţă de 60 km de municipiul Sebeş, fiind situată pe cursul Văii Sebeş – Şugag – Tău – Miraj.

Știri din zonă
Bărbat de 73 de ani din Săsciori reținut de polițiștii din Sebeș, după ce a încălcat ordinul de protecție și a condus un autoturism fără a avea permis
Luni, 7 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 73 de ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În după-amiaza zilei de 7 aprilie 2025, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au fost sesizați de către o femeie de 67 de ani, din comuna Săsciori, județul Alba, cu privire la faptul că soțul ei, în vârstă de 73 de ani, s-ar fi deplasat la domiciliu și i-ar fi adresat cuvinte jignitoare, precum și amenințări cu acte de violență, deși, la data de 3 aprilie 2025, instanța de judecată a dispus emiterea unui ordin de protecție, pe o perioadă de 2 luni, prin care bărbatului i s-a interzis apropierea față de soția sa, la o distanță de 50 de metri.
În aceeași zi, polițiștii au oprit, pentru control, autoturismul condus de bărbatul de 73 de ani, pe raza localității Săsciori, iar din verificările efectuate, a reieșit că bărbatului i-a fost retras permisul de conducere din motive medicale.
În cursul zilei de azi, 8 aprilie 2025, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, în vederea dispunerii măsurilor legale.
Cercetările sunt continuate.