Știri din zonă
ÎPS Irineu, vizită pastorală la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia – protopopiatul Sebeș
Marți, 11 februarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș.
ÎPS Irineu l-a vizitat pe părintele protosinghel Ioan Paven, starețul așezământului, a cărui stare de sănătate este precară. De asemenea, Arhiepiscopul Alba Iuliei s-a întâlnit cu viețuitorii obștii monahale, adresându-le cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia este ridicată pe locul unei vechi așezări monahale a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră călugărească de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea a fost reactivată în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926.
![](https://www.sebesinfo.ro/wp-content/uploads/2021/03/sebes-info.jpg)
Știri din zonă
Între 12 și 16 februarie 2025, Mănăstirea Oașa va găzdui Tabăra Națională ASCOR „Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț”
În perioada 12-16 februarie 2025, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” de la Oașa (județul Alba), va avea loc Tabăra Națională ASCOR „Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț”.
Evenimentul marchează împlinirea a 30 de ani de la înființarea Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia, fiind organizat la inițiativa și prin implicarea directă a organizației studențești din Cetatea Marii Uniri. Manifestarea va evoca personalitatea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț și va reuni 200 de tineri din toate filialele ASCOR. În cadrul aceluiași eveniment va fi organizat Consiliul Național ASCOR, prilej cu care vor fi dezbătute planurile de viitor ale asociației.
Programul Taberei Naționale ASCOR va include participarea la slujbele mănăstirii și la activitățile zilnice ale așezământului monahal. De asemenea, pe parcursul zilelor vor avea loc conferințe duhovnicești și ateliere de lucru, în acord cu tematica Taberei Naționale. Joi, 13 februarie, de la ora 14.00, protos. Serafim Bădilă, duhovnicul Mănăstirii Cășiel (județul Cluj), va susține conferința intitulată „Duhovnici și mărturisitori pe care i-am cunoscut”. În aceeași zi, de la ora 19.00, este programată proiecția filmului documentar „Părintele Dometie Manolache – monah mărturisitor și darnic”, o producție Trinitas TV realizată de domnul Răzvan Clipici, consilier patriarhal în cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare al Patriarhiei Române.
Un moment cu totul special va avea loc vineri, 14 februarie. Începând cu ora 11.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, va fi prezent în mijlocul tinerilor participanți și a membrilor Consiliului Național ASCOR, în cadrul unei întâlniri de suflet. Apoi, de la ora 14.00, domnul dr. Ioan-Daniel Manolache va susține conferința cu titlul „Receptarea Sfântului Dometie Manolache în Ortodoxia Românească – între fapte istorice și relatări populare”. Seara, începând cu ora 19.00, va avea loc atelierul „Arena întrebărilor”, susținut de doamna psihotraumatolog Bianca Elena Matei, director al Young Life Romania, în cadrul programului internațional Young Life University.
Sâmbătă, 15 februarie, după Sfânta Liturghie și participarea la activitățile specifice mănăstirii, tinerii vor efectua o drumeție pe vârful Fetița, la paraclisul Mănăstirii Oașa, ocazie cu care vor lua parte la slujba Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Mai apoi, ascoriștii se vor întâlni cu monahii așezământului, în cadrul unei sinaxe duhovnicești. Programul zilei se va încheia cu oficierea slujbei privegherii, începând cu ora 19.00, la biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” de la Mănăstirea Oașa. Ultima zi a taberei, duminică, 16 februarie 2025, va include participarea la programul liturgic, de la ora 8.45, și organizarea unei sesiuni de încheiere, începând cu ora 13.00.
Știri din zonă
Un bărbat din Vințu de Jos crește găini din rasa Australorp, veritabile campioane la ouat
A doua ediție a Cupei Ardealului în localitatea Vințu de Jos, județul Alba, a reunit în luna ianuarie 2025, 80 de membrii participanți și peste 600 de exponate, fiind un eveniment de succes, care deja a devenit un reper pentru foarte mulți crescători de iepuri, păsări și porumbei din România, în special din zona Transilvaniei.
![](https://www.sebesinfo.ro/wp-content/uploads/2025/02/ciprian-horhat-si-gaina-austrolorp-ian-2025.jpg)
Printre zecile de expozanți s-a numărat și Ciprian Horhat din Vințu de Jos care a fost prezent la expoziție cu găini din rasa Australorp și curci. Bărbatul este originar din Jidvei, iar soția sa din Pianu de Jos, au doi copii, o fată și un băiat și lucrează amândoi la Medicină legală, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba.
După 35 de ani petrecuți la bloc, în Alba Iulia, familia Horhat a decis să se mute la casă, în comuna Vințu de Jos. În prezent, în gospodăria lor trăiesc găini, curci, bibilici, păuni, porumbei voiajori, dar și oi, porci și vaci.
La expoziția de la Vințu de Jos, Ciprian Horhat a ieșit în evidență cu găinile Australorp, care le lângă frumusețea penajului, mai au un atu important, prea puțin cunoscut: este rasa de găini campioană la ouat- 364 de ouă în 365 zile, mai exact ziua și oul: ”Și la expoziție, chiar dacă la Vințu de Jos a fost foarte frig zilele acestea, am găsit câte un ou de la fiecare găină”, a mărturisit pentru ziarulunirea.ro bărbatul.
„Am fost foarte încântat de rasa aceasta de găini, foarte bune, ouătoare și au randament bun și de carne. Creșterea lor nu e foarte costisitoare, dar necesită un pic de atenție, hrana, grăunțele trebuie să fie mai diversificate. Sunt găini foarte productive de ouă, dar au nevoie de hrană mai sofisticată, cereale diversificate, printre care și făină. Nu le ajut cu chimicale, le țin în mediul natural, stau afară, în grădină, le place foarte mult iarba, le place să răcâie”, spune crescătorul.
• Originea rasei Australorp
Numele acestei rase a fost dat de denumirea organizației de unde provine rasa Orpington – Austral Orpington Club – şi este cea mai căutată rasă de găini din lume. Este o rasă de găini specializată în producția de ouă, fiind considerată o veritabilă campioană, obținându-se de la ea, 364 de ouă în 365 zile. Rasa Australorp se găsește pe piață în trei varietăți de culori: albastră, albă și neagră.
Găinile din rasa Australorp sunt foarte active, având un ritm de creștere rapid, începând ouatul de la vârsta de 5 luni. Este o rasă de găini ouătoare care se pretează la creșterea în adapost închis, însă dă randament foarte bun dacă poate să se plimbe nestingherită prin curte. Găinile din această rasă sunt destul de rezistente, trecând cu ușurință peste iernile geroase de la noi, fără a le fi afectat ritmul de ouat.
Rasa a devenit curând foarte populară datorită producției mari, a calității înalte a cărnii și pentru temperamentul blând, potrivit pentru creșterea în gospodăriile amatorilor. Australorp este recunoscută în întreaga lume pentru caracterele menționate, este frecvent prezentă la expozițiile avicole și se recunoaște drept una din cele mai prolifice rase de găini după producția de ouă, depășind multe alte rase.
• Descrierea rasei Australorp
Găinile Australorp fac parte din tipul morfoproductiv carne-ouă, cu exterior corespunzător: corp de dimensiuni medii și penaj bogat. Culoarea penajului este negru profund, cu luciu verzui, iar temperamentul găinilor este domol, echilibrat.
Nutriția găinilor Australorp (și a găinilor în general) este esențială pentru a asigura sănătatea lor și pentru a mări productivitatea, mai ales dacă creșteți aceste păsări pentru producția de ouă. Rasa nu este pretențioasă și nu necesită condiții speciale. Se va ține cont că sunt niște păsări active și s-ar simți cu mult mai bine într-un spațiu deschis, sau într-un coteț spațios, cu loc pentru plimbare. În același timp, se consideră că rasa este predispusă la obezitate, așa că se recomandă mișcare îndeajuns.
• Productivitatea rasei Australorp
Găinile rasei Australorp se consideră rasă cu producție medie de carne și înaltă de ouă. Producția medie de ouă este de 180-250 de ouă pe an, cu recordul mai mare de 300.
Greutatea medie a ouălor este de 58-60 g, având culoarea maro deschis. Producția de ouă se menține relativ constantă pe parcursul anului, vârsta medie de începere a ouatului fiind la 135-140 zile.
• Avantajele rasei Australorp
Principalul avantaj al creșterii găinilor Australorp este producția mare de ouă (printre cele mai productive rase), ouăle fiind mari, cu coaja rezistentă, dar și calitate bună a cărnii.
Găinile Australorp prezintă adaptabilitate mare la condiții diverse de mediu, rezistență înaltă la boli și au un temperament docil și prietenos.
Australorpii sunt calmi și prietenoși, pot fi crescuți împreună cu alte păsări.
Știri din zonă
Incendiu de litieră de pădure, pe Valea Vințului. Intervin pompierii militari din Sebeș și SVSU Vințu de Jos
Pompierii miltari din Seveș și SVSU Vințu de Jos intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la litiera de pădure, pe Valea Vințului.
„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la litiera de pădure în loc. Vintu de Jos, pe Valea Vințului. Forțe alocate: 1 x ASAS. La stingerea incendiului participă și SVSU Vintu de Jos”, a transmis ISU Alba.
- Actualitateacum 2 săptămâni
Tânărul decedat în accidentul rutier petrecut pe DN 1, în zona localității Cut, avea 23 de ani și era din Petrești
- Știri din zonăacum 2 săptămâni
O persoană a decedat iar alte două au fost rănite, în urma unui accident rutier petrecut pe DN 1, în zona localității Cut
- Învățământ-Culturăacum 3 săptămâni
Recunoaștere academică pentru Prof. Dr. Mihai Octavian Groza, de la Liceul German Sebeș
- Știri din zonăacum 3 săptămâni
Cupa Ardealului – 2025, la Vințu de Jos: Expoziție inedită de iepuri, păsări și porumbei
- Știri din zonăacum 3 săptămâni
Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier petrecut pe DN 1, între Răhău și Cut
- Actualitateacum 4 săptămâni
Tânăr de 20 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis, pe strada Pădurenilor
- Actualitateacum 2 săptămâni
Mesaje de condoleanțe pentru Sergiu, tânărul de 23 de ani din Petrești care și-a pierdut viața în accidentul mortal de pe DN 1
- Actualitateacum 2 săptămâni
ÎPS Irineu a liturghisit la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei Sebeș II