Rămâi conectat

Actualitate

Joi, 23 ianuarie 2025: „Generația pașoptistă și Unirea”, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Joi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc un eveniment dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, intitulat „Generația pașoptistă și Unirea”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Pregătită ca un program de pedagogie muzeală, activitatea va fi un bun prilej pentru elevii școlilor gimnaziale de a participa la o lecție de istorie altfel, diferită de cea din sala de clasă, în care să afle informații noi referitoare la rolul pe care l-a avut generația pașoptistă în crearea și modernizarea statului român.

În cadrul aceluiași eveniment, va fi prezentată participanților expoziția temporară „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”, în prezența curatorului acesteia, dr. Ioana Rustoiu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Expoziția rememorează și prezintă într-un mod accesibil momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Marea Unire

Expoziția „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Satu Mare și va putea fi vizitată, gratuit, în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în perioada 23 ianuarie-7 februarie 2025.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Joi, 23 ianuarie 2025: Vernisajul expoziției „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

sebesinfo.ro

Publicat

în

Joi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.30, la sediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției temporare „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”, în prezența curatorului acesteia, dr. Ioana Rustoiu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Sărbătoarea, prima celebrare națională dedicată lui Avram Iancu în România de după Marea Unire, s-a desfășurat sub egida ASTREI, în prezența Familiei Regale a României, și a avut un program desfășurat pe trei zile: 31 august – la Baia de Criș, Țebea, Abrud și Câmpeni; 1 septembrie – Muntele Găina, Vidra de Sus, Câmpeni, Turda; 2 septembrie – Cluj. Cu această ocazie, a fost renovat cimitirul din Țebea, s-a așezat o cruce comemorativă pe Muntele Găina și s-a transformat casa natală a lui Avram Iancu în muzeu național, prin construirea unor anexe în curtea acesteia. Un rol important a revenit orașului Câmpeni, acolo constituindu-se un comitet de organizare condus de protopopul ortodox Iosif Gomboș. Actele acestuia s-au păstrat în arhiva Protopopiatului Ortodox Câmpeni, oferind informații detaliate asupra efortului organizatoric al celor implicați în cazarea oaspeților, construirea unei săli pentru desfășurarea unei piese de teatru, a banchetului regal și a meselor populare, asigurarea transportului, a suvenirurilor serbărilor și decorarea orașului. Aceste documente, păstrate la Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, completează alte piese din patrimoniul muzeului albaiulian: fotografiile momentului realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, suvenirurile momentului, articole de presă, care, împreună se vor regăsi în panourile expoziției.

Regina Maria a notat în jurnalul său toate momentele serbărilor, așa cum le-a simțit. Filele jurnalului zilelor de 31 august-2 septembrie 1924, întregesc reconstituirea celebrării eroului național de acum o sută de ani, prin colaborarea la această expoziție a Arhivelor Naționale ale României.

Expoziția „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Satu Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Sebeș cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis, pe strada Pădurenilor

sebesinfo.ro

Publicat

în

În după-amiaza zilei de 16 ianuarie 2025, polițiștii de ordine publică din Sebeș, în timp ce acționau pe strada Pădurenilor din Municipiul Sebeș, au efectuat semnalul regulamentar de oprire unui autoturism.

La volanul acestuia se afla un bărbat care a ignorat semnalul, continuându-și deplasarea.

Polițiștii au urmărit autoturismul și l-au oprit, în condiții de siguranță, pe strada 8 Aprilie din Sebeș, fiind identificat un tânăr de 20 de ani, din Municipiul Sebeș.

Din verificările polițiștilor, a reieșit că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Marți, 14 ianuarie 2025: 80 de ani de la deportarea etnicilor germani din zona Sebeșului în fosta URSS

sebesinfo.ro

Publicat

în

Ziua de marți, 14 ianuarie 2025, a fost o zi cu multe emoții la Sebeș. Cu lacrimi șterse de timp și cu amintiri care dor și care nu trebuie uitate. Comunitatea i-a evocat pe cei care ne transmit un mesaj puternic: să rămânem oameni, să învățăm lecțiile istoriei, să iubim Sebeșul, să fim toleranți cu semenii noști, să respectăm cultura, limba, obiceiurile, viața vecinului nostru.

Sebeșul de astăzi trăiește în armonie și respect cu minoritățile etnice, iar rolul întemeietor al sașilor este respectat și recunoscut. Dezvoltarea economică a urbei, progresul se datorează întregii comunității, care prețuiește multiculturalitatea și diversitatea umană. Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș au comemorat, alături de reprezentanții comunității locale, alături de Biserica Evanghelică Sebeș, 80 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS.

Programul a început la ora 15.30, pe strada Bistrei, la memorialul victimelor regimului comunist din oraşul Sebeş. După momentul de reculegere și de rugăciune, participanții s-au îndreptat spre Primăria Municipiului Sebeş, acolo unde a fost proiectat filmului documentar „Călătorie de coşmar” / „Die Alptraumreise”, regizat de sebeșanul Florin Besoiu. Au urmat discuții cu publicul, în prezența primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a părintelui Alfred Dahinten, a regizorului Florin Besoiu și a prof. Nicolae Afrapt. Doamna Adriana Dahinten a avut o intervenție emoționantă, evocând dificultățile prin care au trecut familiile celor deportați, copiii copleșiți de sărăcie, de greutăți și de răni sufletești profunde. Poeta Ana Borcea a recitat, în amintirea sașilor, una din poeziile sale inspirate de evenimentele evocate.

În urmă cu 80 de ani, Sebeşul, ca și celelalte localităţi din Transilvania cu cetățeni de etnie germană, a fost scena unor abuzuri şi atrocităţi gândite şi puse în practică de armata de ocupaţie sovietică, în ciuda protestelor autorităţilor române. După „schimbarea taberelor” petrecută la 23 august 1944 şi până la deportarea în masă a etnicilor germani din România în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică nu a mai trecut mult timp.

Începând din luna septembrie, la presiunile ruşilor, autorităţile locale au organizat lagăre de detenţie pentru populaţia germană, care, după sute de ani nu mai era privită cu ochi buni acasă, în Transilvania. Nici Sebeşul nu a făcut excepţie, devenind un lagăr temporar pentru saşii din oraş şi din localitățile din jur. În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 1945 a început pregătirea pentru punerea în aplicare a ordinului de ridicare a saşilor din Sebeş. Comisia pentru ridicarea acestora era formată din cinci ofiţeri sovietici, conduşi de locotenentul NKWD Andrei Trifunovici Evleev şi trei ofiţeri români. Pentru arestarea saşilor au fost mobilizaţi 20 de soldaţi de la unitatea de Cavalerie din oraş. La Sebeş, ridicarea efectivă a început în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 1945 şi a fost coordonată de poliţia locală asistată de soldaţi români şi sovietici.

Ridicările au continuat şi în cursul nopţii, până în 16 ianuarie după-amiază fiind adunaţi toţi saşii care figurau pe listele întocmite de comisie, cu excepţia puţinilor care au reuşit să se ascundă. În total, din Sebeş au fost ridicate 177 persoane (106 femei şi 71 bărbaţi), iar din localităţile limitrofe: Petreşti – 298 persoane; Vinţu de Jos – 5 persoane; Vingard – 82 persoane; Pianu de Jos – 96 persoane; Câlnic – 137 persoane.

Şcolile din oraş şi clădirea „Leul de Aur” au fost transformate în centre de detenţie, unde au fost deţinuţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 17 şi 45 de ani şi femeile între 18 şi 30 de ani, cu excepţia acelora care aveau copii cu vârsta sub un an sau a celor cu infirmităţi fizice, care nu puteau munci.

Duminică, 20 ianuarie 1945, la ora 15.00, un număr de 795 de etnici saşi adunaţi din toată zona, printre care şi 177 de sebeșeni, au traversat oraşul încolonaţi şi escortaţi de soldaţii ruşi până la gară, unde au fost înghesuiți în 7 vagoane de marfă. De acolo, au luat drumul Uniunii Sovietice, care pentru mulţi dintre ei a fost fără întoarcere. Drumul a durat 4-5 săptămâni, în gerul iernii, înghesuiţi ca animalele în celebrele „bou-vagon”, în condiţii insalubre şi improprii, astfel încât unii dintre ei au murit încă din timpul drumului. Destinaţiile au fost lagărele de muncă din Voroșilovgrad (astăzi Lugansk în Ucraina), Donbas, Krasnodon (astăzi Sorokyne în Ucraina), Krivoi Rog și, chiar mai departe, ca cele din zona munţilor Urali de la Kungur, Krasnokamsk, Perm şi Celiabinsk.

Au urmat cinci ani grei, plini de lipsuri, cu muncă grea și umilinţe fizice şi psihice. Dintre sebeşeni, Katharina Ludwig, Katharina Mai, Gerda Wahl, Gerhardt Braich, Walter Dahinten, Wolfgang Heitz, Günter Krasser, Bruno Mühsam, Karl Adolf Spech şi Michael Wagner au murit în timpul deportării. Cei care au supravieţuit au revenit la Sebeş, după cinci ani, în luna decembrie 1949. La întoarcere, au fost marginalizaţi şi-au găsit proprietăţile confiscate, iar atelierele şi întreprinderile pe care le deţineau familiile lor naționalizate, fiind constrânși să se adapteze la o viaţă grea, plină de umilinţe.

Evenimentul a avut o puternică încărcătură emoțională, iar mesajele sale cele mai importante vor fi purtate mai departe atât de elevii prezenți, cât și de fiecare participant în parte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes