Actualitate
La Biserica Evanghlică de Confesiune Augustană Petrești, tradițiile de Crăciun sunt încă vii. Nașterea Domnului în Petersdorf face ca ochii copiilor să se lumineze
La Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană Petrești, biserică ce îi cuprinde pe credincioșii luterani de limbă germană, în marea lor majoritate sași transilvăneni, tradițiile de Crăciun vechi de secole sunt încă vii.
Aici, copiii joacă în ajunul Crăciunului povestea Nașterii lui Iisus. La rândul lor, bătrânii își amintesc că și ei, în copilărie, au portretizat-o pe Maria sau pe Iosif, un păstor sau un înger. Spectacolul Nașterii Domnului în Europa are o tradiție de aproape o mie de ani, iar această tradiție este continuată în Biserica Evanghelică Petrești, susținută de o bună colaborare cu Liceul German Sebeș. Educatoarelei și Invățătoarele de școală primară de la Liceul German Sebeș colaborează îndeaproape cu Biserica Evanghlică Petrești pe tot parcursul anului. De marea sărbătoare a Crăciunului, Violeta Bota (învățătoare) și Britta Wünsch (soția părintelui evanghelic și profesoară de religie evanghelică) pregătesc anual, în ajunul Crăciunului, „Nașterea Domnului” cu copiii din Petrești, eveniment susținut cu sprijinul conducerii școlii (director Verona Onofrei).
În ajunul Crăciunului, o altă comoară istorică rămâne vie la Petrești: Cântecul „Puer Natus” de la ora 20.00. Este o colindă cântată în mod tradițional fără acompaniament instrumental, cu o melodie veche de secole și multe strofe în care se cântă și se laudă acțiunea plină de har a Dumnezeului Treimic prin nașterea Mântuitorului.
„Când am venit la Petrești, acum mai bine de 20 de ani, „Puer Natus” era cântat doar de bărbați în vârful turnului bisericii. Acum, femeilor li se permite să li se alăture acestora, iar cântecul este cântat jos în turn”, spune Britta.
Wünsch Potrivit relatărilor părintelui Dr. Wolfgang Wünsch, „acest cântec este o comoară istorică ce se auzea în multe parohii săsești”. În urma emigrării masive a sașilor după Revoluția din Decembrie 1989 „Puer Natus” se mai cântă acum doar în două sau trei parohii săsești din Transilvania, una dintre ele fiind cea din Petrești.
„Sperăm ca această comoară istorico-culturală să devină cunoscută în cercuri tot mai largi”, adaugă cuplul parohiei evanghelice. Conform surselor, „Puer Natus” este cu multe secole mai vechi decât, de exemplu, binecunoscutul colind german de Crăciun „Silent Night„, care a fost interpretat pentru prima dată în Oberndorf, lângă Salzburg, abia în 1818.
Dar asta nu este tot: În ziua de Crăciun, la ora 07.00 dimineața, în Biserica Evanghelică Petrești se aude „Hoch erschalle”, în timpul așa-numitului „Leuchtersingen”. Aceasta este, de asemenea, o veche tradiție care mai este încă vie în doar două sau trei alte parohii săsești. Patru sfeșnice mari, cu un total de peste 50 de lumânări, sunt legate în mod tradițional și așezate în biserică. În trecut, copiii din parohia cântau apoi colindul de Crăciun „Hoch erschalle Lobgesang” în patru grupuri. Astăzi, toți credincioșii se aranjează în patru grupuri în naos și în galerie și se bucură de colindele vechi de secole într-u lauda Domnului.
Constantin PREDESCU

Actualitate
Marți, 8 aprilie 2025, Sebeșul găzduiește cea de-a II-a ediție a Festivalului Județean „Amare Rroma”
Tinerii etnici rromi, coordonați de prof. Petre Căian, au pregătit pentru această ocazie o serie de momente artistice, care includ o scenetă amuzantă, muzică și dans, precum și o paradă a portului țigănesc. Invitați speciali vor fi tinerii de la Cugir, care activează în Fanfara „Transilvania Junior”.
Culoarea evenimentului va fi dată de o expoziție de artă fotografică ilustrând tradițiile și istoria rromilor și o expoziție de costume. Organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toți cei 60 de elevi și tineri care si-au anunțat participarea la acest festival inedit.
Vă invităm, și în acest an, să le fim alături și să ne bucurăm de frumusețea tradițiilor comunității rrome din Sebeș!