Rămâi conectat

Știri din zonă

La Cut, Primăria închiriază cetăţenilor peste 430 de hectare pentru păşunat

redacția sebesinfo.ro

Publicat

în

vaciConsiliul Local al comunei Cut a votat în şedinţa ordinară de săptămâna trecută un proiect de hotărâre care prevede închirierea pajiştilor pemanente de pe raza comunei Cut, în suprafaţă totală de 4.323.900 mp, aflate în domeniul privat al comunei, prin licitaţie publică.

Proiectul este unul foarte interesant, având în vedere că în urma închirierii acestor păşuni, atât Primăria Cut, cât şi locuitorii comunei vor avea de câştigat. Edilul localităţii, Vasile Mutu, ne-a declarat că în următoarea perioadă va fi întrunită în cadrul primăriei o comisie specială care se va ocupa de înscrierea doritorilor la licitaţia publică. Pajiştile permanente, în suprafaţă totală de 432,399 ha, vor putea fi închiriate pe o perioadă de 5 ani, urmând ca locuitorii comunei Cut să plătească pentru un hectar de pământ suma de 162 de lei pe an. Având în vedere cele relatate de primarul Vasile Mutu, întreaga suprafaţă de pajişti va fi închiriată locuitorilor comunei Cut. În conturile Primăriei Cut vor intra în cei 5 ani în care pajiştile vor fi date spre folosinţă, aproximativ 352.000 de lei.

Chiriaşii vor fi obligaţi să întreţină suprafeţele de păşune închiriate prin lucrări de distrugere a muşuroaielor, curăţarea de pietre, mărăcini şi de vegetaţie nevaloroasă. De asemenea, locatarul este obligat să îşi înceapă activitatea pe pajiştea închiriată imediat după ce a semnat contractul de închiriere. Potrivit datelor cuprinse în Caietul de sarcini emis de către Primăria comunei Cut, locuitorii interesaţi de închirierea păşunii sunt nevoiţi să plătească o taxă de înscriere la licitaţie în valoare de 10 lei, şi o garanţie de participare în valoare de 16,2 lei pe hectar. Pentru a fi declaraţi eligili, ofertanţii sunt obligaţi să cuprindă în dosar copie după certificatul de înregistrare fiscală sau copie după buletinul de identitate, copie statut sau act de înfiinţare (pentru asociaţii), certificat care să ateste că nu au datorii către bugetul local, respectiv ofertanţii nu trebuie să se afle în litigiu cu Primăria Cut. Păşunatul animalelor în zona Cut reprezintă o sursă importantă de venit, ceea ce face ca proiectul primăriei locale, care prevede închirierea unei suprafeţe de peste 430 de hectare locuitorilor comunei, să devină benefic pentru întreaga comunitate cuteană.

Tudor STAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri din zonă

Consiliul Județean Alba înfințează un adăport pentru câinii fără stăpân, la Câlnic

sebesinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Județean Alba vine în ajutorul primăriilor din județ, prin înființarea, la Câlnic, a primului adăpost de câini fără stăpân, care va deservi Unitățile Administrativ Teritoriale din Alba.

Un prim pas a fost făcut luni, 7 aprilie 2025, în ședința Consiliului Județean Alba, prin aprobarea încuviințării cererii adresate Consiliului Local al Comunei Câlnic pentru transmiterea imobilului – teren (5000mp), din domeniul public al Comunei Câlnic și din administrarea Consiliului Local al Comunei Câlnic, în domeniul public al Județului Alba și în administrarea Consiliului Județean Alba, în vederea construirii adăpostului de câini fără stăpân.

Adăpostul de câini, cu o capacitate maximă de 200 de locuri, va fi construit din bugetul local al Consiliului Județean Alba. Adițional, se vor crea spații pentru preluarea animalelor de talie mare, medie și mică, care au fost supuse la rele tratamente și au fost confiscate de către Poliția Animalelor, obligația de găzduire a acestor animale revenind Consiliului Județean Alba.

Pentru operaționalizarea adăpostului de animale se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), iar până în acest moment 69 de UAT-uri de pe raza județului Alba și-au exprimat acordul de principiu. Urmează constituirea legala a ADI-ului, prin Hotărâri ale Consiliului Județan și UAT-urilor membre, elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și execuția propriu zisă a adăpostului de câini de la Câlnic.

„Deși Consiliul Județean Alba nu are obligatii legale în gestionarea câinilor fără stăpân, acestea fiind în sarcina UAT-urilor, am înțeles nevoia și necesitatea creării acestui adăpost. Este un nou pas spre creșterea calității vieții în județ, prin asigurarea siguranței locuitorilor din Alba, dar și a animalelor fără stăpân sau celor supuse unor rele tratamente”, a precizat George Rotar, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Sebeș Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

sebesinfo, stiri sebes, informatii sebes