Administrație
La Sebeș, atmosfera de sărbătoare în Parcul Tineretului, asigurată pe toată perioada verii de Fanfara Petrești
Primăria Sebeș, prin Centrul Cultural ”Lucian Blaga”, s-a asigurat că pe toată perioada verii va întreține o atmosferă de sărbătoare pentru cetățenii care aleg, la sfârșit de săptămână, să se plimbe prin parcul municipiului, și a cumpărat, cu 17.500 de lei, serviciile oferite de Asociația ”Fanfara Petrești”, respectiv 14 spectacole susținute în aer liber, plătite, fiecare cu câte 1.250 de lei.
Chiar dacă, în comparație cu alte cheltuieli făcute în trecut de administrația locală pentru diferite concerte suma este modică, demersul este de apreciat, pentru că de această dată banii publici sunt folosiți pentru susținerea unui grup local a cărui faimă a depășit demult granițele județului.
Reamintim, cântecul Fanfarei Petrești, cea mai longevivă fanfară din România, răsună în zona Sebeșului de peste 140 de ani. Înfiinţată în anul 1879, prin eforturile preotului luteran Michael Thut, Fanfara din Petreşti este cea care a însoţit populaţia acestor meleaguri în toate momentele importante ale vieţii, fie că vorbim despre marile sărbători, despre căsătorii şi botezuri, fie despre conducerea pe ultimul drum a celor plecaţi dintre noi. Dacă începuturile acestei veritabile ,,instituţii” a Sebeşului au fost modeste, iniţiatorul acestui proiect fiind, în acelaşi timp, instructor şi dirijor, din aproape în aproape activitatea acesteia a devenit vizibilă, între cele două războaie mondiale cunoscând perioada de apogeu, prin cooptarea unor profesionişti, precum Simion Hann, Simion Sommer sau Michael Binder. Aceştia, sprijiniţi de diverşii întreprinzători locali de etnie germană, au fost cei care au diversificat şi extins activitatea Fanfarei din Petreşti, aceasta înfiinţând alte două formaţiuni şi anume: fanfara fabricii de hârtie, iar mai târziu fanfara copiilor.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Fanfara din Petreşti, îmbogăţită cu foste cadre militare din fanfarele armatei, a început seria turneelor în ţară, participând la diversele competiţii de profil şi obţinând performanţe notabile: locul II al Festivalului Artelor de Amatori (1951), locul I al Festivalului Fanfarelor de Amatori (1969-1970). Din nefericire, pe fondul numeroaselor emigrări înspre Republica Federală Germania, activitatea Fanfarei din Petreşti a fost mult restrânsă, limitată doar la marşurile funebre sau paradele de 1 Mai.
După anul 2008, activitatea acesteia a fost revigorată, prin refacerea formaţiei. Grupul de muzicieni talentați și entuziaști, format din peste 20 de persoane, s-a organizat în anul 2010 în Asociația Fanfara Petrești, având astfel posibilitatea să primească susținere financiară din partea primăriei și consiliului local. Potrivit președintelui ONG-ului, Voicu Cioară și administratorului Ioan Jurju (Chirion), toți membrii sunt puternic motivați de pasiunea pentru muzică, făcând posibilă continuitatea tradiției și culturii. ”Până în prezent, Fanfara Petrești a fost prezentă la zeci de activități culturale, marșuri oficiale precum și evenimente speciale, generând de fiecare dată o atmosferă perfectă, în ton cu emoțiile momentului”, spun reprezentanții asociației, lucru confirmat de fiecare dată și de publicul spectator.

Administrație
Finanțări din bugetul local al Municipiului Sebeș, în valoare de 475.000 de lei, pentru activităţi nonprofit de interes general, în anul 2025
Primăria Municipiului Sebeș anunță că, în acest an, din bugetul local se vor oferi finanțări nerambrursabile în valoare de 475.000 de lei pentru activităţi nonprofit de interes general.
1. Autoritatea contractantă: Municipiul Sebeş, cu sediul în Municipiul Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, cod fiscal 4331201, telefon 0258/731004, fax 0258/734187, e-mail: sebespri@yahoo.com.
2. Reglementări legale privind acordarea de finanţare nerambursabilă
Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.
3. Suma totală alocată de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi aprobată pentru anul 2025 este de 475.000 lei, repartizarea acesteia pe programe fiind următoarea:
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul culturii” – 225.000 lei
– Programul „Educaţie şi formare continuă” – 100.000 lei
– Programul „Sprijinirea persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial la nivel local în domeniul sportului” – 100.000 lei
– Programul „Atitudine şi implicare în probleme de mediu” – 50.000 lei.
În cazul în care, pentru unul sau mai multe programe nu se depun proiecte eligibile sau valoarea acestora nu acoperă sumele alocate, Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a redistribui aceste fonduri programelor pentru care exista proiecte eligibile.
4. Durata de implementare a proiectelor: anul 2025
5. Solicitanții – persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii.
6. Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş şi documentaţia de solicitare a finanţării nerambursabile, se pot obţine de la sediul Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba, telefon 0258/731004 şi de pe site-ul instituţiei www.primariasebes.ro.
7. Informaţii suplimentare despre programul de finanţare, procedura de completare şi depunere a documentelor pot fi solicitate în scris pe adresa de e-mail: sebespri@yahoo.com şi fax: 0258/734187, cu cel puţin 6 zile înainte de data limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
8. În conformitate cu prevederile art. 20, alin (1) din legea 350/2005, data limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 07.05.2025, ora 16:00.
9. Propunerile de proiecte cu documentaţiile prevăzute în Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local al Municipiului Sebeş se depun la registratura Municipiului Sebeş, Str. Piaţa Primăriei, nr. 1, 515800, judeţul Alba.
10. Selecţia şi evaluarea proiectelor în vederea obţinerii finanţării nerambursabile se va face de către Comisia de evaluare şi selecţionare în perioada 08.05.2025 – 12.06.2025.
11. Anunțul de participare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, nr. 55 din data de 28.03.2025.