Administrație
La Sebeş, bătălia dintre consilierii locali aduce suferinţă bolnavilor
Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local Sebeş s-a aflat un proiect de hotărâre important pentru locuitorii municipiului.
Este vorba despre aprobarea tarifelor percepute de Spitalul Municipal Sebeş, prin Compartimentul de Fizioterapie şi Recuperare Medicală, proiect iniţiat de consilierii Constantin Ispir (PSD) şi Radu Şerbănescu (PDL). Deşi au fost dezbateri îndelungate pe tema tarifelor ce urmau să fie aplicate de spital bolnavilor care se internau în unitatea spitalicească, în afara celor 22 de cazuri/lună, aprobate de CAS Alba, discuţiile nu au dus la nimic concret, adică în beneficiul cetăţenilor municipiului. Prin urmare, bolnavii care au bilet de trimitere şi sunt asiguraţi (dar s-au fost epuizat cele 22 de cazuri aprobate de CAS Alba) pot să mai aştepte o lună, două, trei, cât trebuie, după părerea unor aleşi locali. De ce? Pentru că proiectul de hotărâre nu a obţinut voturile necesare din partea consilierilor. Au votat „pentru”: Ioan Besoiu (PDL), Dan Frăţilă (independent), Constantin Ispir (PSD), Ioan Munteanu (PSD), Radu Cristian (PNL), Gligor Stancu (PNL), Radu Şerbănescu (PDL); a votat „împotrivă” Ionuţ Lupşe (PDL); s-au abţinut 6 consilieri locali: Dorin Albu (PDL), Adrian Bogdan (PDL), Ioan Stanciu (PDL), Paraschiva Nistor (PSD), Dorin Nistor (PDL) şi Mircea Popiuc (PDL). Aşadar, soarta bolnavilor care ar fi avut o şansă rămâne de-acum în grija lui Dumnezeu, pentru că cei care îi reprezintă în Consiliul Local nu prea îşi fac timp pentru cetăţeni, sunt mult prea grăbiţi să plătească poliţe sau au alte priorităţi.
Adriana DURIGĂ

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).