Administrație
La Spitalul Municipal din Sebeș a fost pus în funcțiune cel mai performant Computer Tomograf din județul Alba
Ieri, 7 decembrie 2016, la Spitalul Municipal Sebeş, a avut loc punerea în funcţiune a celui mai performant computer tomograf din judeţul Alba.
Au fost prezenţi: primarul Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, domnul Dumitru Alexandru Sinea, managerul Spitalului Municipal Sebeş, doamna Anca Franchini, directorul medical al Spitalului Sebeş, doamna Cristina Şandru, doamna Ofelia Popa şi domnul Nicolaie Muntean, medici primari, care vor lucra în mod direct cu aparatul în calitate de specialişti în radiologie şi imagistică generală, alături de un colectiv numeros din cadrul unităţii spitaliceşti.
Computerul tomograf aflat în dotarea Spitalului Sebeş a costat 1.600.000 lei, din care 1.224.000 lei au fost alocaţi printr-o finanţare nerambursabilă obţinută de la Ministerul Sănătăţii (în urma solicitării depuse de Primăria Municipiului Sebeş în cursul lunii august), cu susţinerea Direcţiei de Sănătate Publică Alba, diferenţa reprezentând contribuţia bugetului local. Tomograful este un model Somatom Perspective 64, remarcându-se prin reducerea cu 60% a radiaţiilor şi printr-o serie de beneficii vizând o gamă largă de investigaţii, atât de necesare în medicina de urgenţă şi în investigaţiile recomandate de medicii specialişti.
De acest aparat de înaltă performanţă pot beneficia, începând de astăzi, pacienţii internaţi în cadrul Spitalului Municipal Sebeş, urmând ca de la data de 1 ianuarie 2017 să intre în vigoare contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin care se va lărgi sfera beneficiarilor către pacienţii trimişi de medicii de familie, de medicii specialişti, posesori ai cardului de sănătate sau persoane care solicită evaluare imagistică contra-cost. Programul de funcţionare al tomografului este de luni până vineri, între orele 8.00-14.00, cu o capacitate de a explora imagistic circa 12 pacienţi zilnic. Costul probabil al investigaţiei va fi de circa 250 de lei, la care se adaugă circa 200 de lei costul substanţei de contrast, aceasta în cazul pacienţilor care nu sunt asiguraţi în sistemul public şi care nu se prezintă cu trimitere medicală, restul consultaţiilor fiind decontate. Pentru programări de investigaţii radiologice, pacienţii au la dispoziţie numărul de telefon: 0258-731712.
Medicii care vor oferi consultaţii şi vor opera cu aparatura performantă au o experienţă importantă în specialitate. Este vorba de doamna Ofelia Popa, care de 11 ani îşi desfăşoară activitatea constant ca medic radiolog la Sebeş, fiind specializată pe ecografie generală, senologie (mamografie), ecografii mamare, computer tomograf şi rezonanţă magnetică şi de medicul primar Nicolaie Muntean, cu o experienţă profesională în spitale din Franţa, atestat de Colegiul Medicilor din Hexagon.
Trebuie să mai precizăm faptul că Spitalul Sebeş beneficiază de un mamograf performant de ultimă generaţie parţial digitizat, poate oferi pacienţilor radiologie digitalizată şi examinări ecografice de toate tipurile.
Laboratorul de analize care deserveşte Spitalul Municipal Sebeş a făcut obiectul unor lucrări de reparaţii curente, fiind de asemenea dotat cu echipamente performante. Totalul investiţilor în aparatură medicală destinată Spitalului Municipal Sebeş, în cursul anului 2016, se ridică la circa 2.730.000 lei. La începutul lunii noiembrie, Direcţia de Sănătate Publică Alba a autorizat Unitatea de Transfuzie Sanguină care funcţionează actualmente în cadrul Spitalului Sebeş.
Primarul Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor susţine, conform programului său de suport pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate publică, necesitatea unor investiţii majore în infrastructura de sănătate locală, în special nevoia construirii unui corp nou de spital, care să găzduiască, în primul rând un compartiment de Primiri Urgenţe, precum şi un Ambulatoriu integrat.
Compartimentul Relaţii Publice şi Comunicare,
Primăria Municipiului Sebeş

Administrație
Dotări din fonduri europene pentru ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Sebeș
Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană, în valoare de 14.583.059,67 lei, pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.
Obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice de sănătate, prin dotarea cabinetelor ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă și de digitalizare, în vederea creșterii calității serviciilor publice de sănătate în regim ambulatoriu.
Prin proiect se vor dota cu echipamente noi și moderne cabinetele în care se desfășoară activitatea ambulatorie: cabinetul de medicină internă, cabinetul de cardiologie, cabinetul de chirurgie – ortopedie și traumatologie, cabinetul de dermatovenerologie, cabinetul de endocrinologie, cabinetul de alergologie, cabinetul de obstetrică – ginecologie, cabinetul de oftalmologie și ORL, cabinetul de psihiatrie și neurologie, cabinetul de diabet și boli de nutriție, cabinetul de pneumologie, cabinetul de gastroenterologie, cabinetul de reumatologie, cabinetul ambulatoriu pediatrie și cabinetul ambulatoriu recuperare.
Se vor achiziționa echipamente medicale pentru activitatea ambulatorie pentru îmbunătățirea și creșterea calității serviciilor publice de sănătate prestate și se vor achiziționa echipamente IT și software pentru digitalizarea activităților ambulatoriului care conduc la modernizarea serviciului public de sănătate.
Totodată, se va realiza dotarea laboratoarelor care deservesc ambulatoriului integrat al spitalului cu aparatură de specialitate performantă.
Prin proiect se va dota laboratorul care deservește ambulatoriul integrat al spitalului – laboratorul de radiologie și imagistică medicală.
Printre cele mai importante echipamente medicale care vor intra în patrimoniul Spitalului Municipal Sebeș se află:
– computer tomograf 128 slices;
– sistem mamografic digital cu tomosinteză;
– linie completă pentru intervenții arteroscopice în ambulator;
– ecocardiograf;
– ecograf cu elastografie;
– EMG neurologie – 3 canale;
– ecograf 2D dedicat OG cu sondă convexă;
– dispozitiv pentru detectarea precoce și monitorizarea neuropatiei autonome periferice;
– ecograf cu sondă liniară și vestibulară;
– aparat de radiologie digital cu un post de grafie / scopie;
– analizor hematologie (hemoleucogramă).