Învățământ-Cultură
Liceul German din Sebeș și Școala gimnazială „Dr. Wilhelm Polthier” din Wittstock (Landul Brandenburg) au semnat un parteneriat școlar
Din 5 până în 9 iulie 2017, o delegație a liceului din Wittstock/Dosse a vizitat județul Alba în Regiunea Centru / Transilvania. Această delegație, formată din trei cadre didactice și cinci elevi, a fost condusă de directoarea liceului german, doamna Dr. Eva-Maria Vonino.
Toți reprezentanții liceului din Brandenburg s-au aflat pentru prima dată în România. De aceea, ei s-au întâlnit cu o deosebită curiozitate cu reprezentanții Liceului German din Sebeș, cu echipa condusă de doamna director, prof. Verona Maria Onofrei, cu profesoara de limba germană, doamna Delia Cristina Răulea și cu coordonatoarea Bibliotecii ”Lucian Blaga”, doamna Erika Guta, precum și cu șase elevi din Sebeș.
Delegația germană a fost primită chiar în prima zi de primarul municipiului Sebeș, domnul Dorin Gheorghe Nistor, iar în cadrul discuțiilor s-a precizat faptul că atât administrația din Sebeș, cât și omologul său, primarul din Wittstock, Jörg Gehrmann, doresc să sprijine în mod activ acest parteneriat între școli.
Ulterior au fost organizate două ateliere de lucru separate – unul pentru elevi și unul pentru profesori – pentru a discuta despre felul în care cele două școli pot colabora în viitor. Foarte repede participanții au conștientizat că există mai multe puncte de vedere comune decât se credea anterior. Profesorii au constatat că opiniile lor cu privire la predare, la sistemul de valori al tinerilor, la orientarea acestora în viață și la dezvoltarea conștiinței lor civice sunt comune. Pe de altă parte, elevii români și germani au dat dovadă de deschidere, respect și înțelegere reciprocă, dar și dragoste de țară și toleranță față de persoanele de diverse origini etnice. Practic, deși s-au văzut abia joi dimineața, elevii au devenit foarte repede, ”ca frații”!
În aceste condiții au apărut repede și câteva propuneri: în Wittstock se va înființa un grup de lucru mic pentru predarea unui curs de limba română, iar un schimb educațional între profesori va aborda problemele referitoare la minorități, la incluziunea socială și egalitatea de șanse. Împreună, cele două licee vor colabora cu bibliotecile municipale din Wittstock și Sebeș, care, la rândul lor, vor reflecta aspecte ale cooperării româno-germane și vor căuta să achiziționeze materiale didactice și de lectură în limba germană, pentru Sebeș și în limba română, pentru Wittstock. Pe de altă parte, reprezentanții celor două unități de învățământ au decis să pregătească noi proiecte comune care urmează să fie dezvoltate, în special, în cadrul programului Erasmus Plus.
Primele activități vor fi continuate în luna septembrie 2017, când doi elevi din Sebeș vor efectua o vizită în orașele Wittstock și Bad Freienwalde, în acesta din urmă alături de echipa ADR Centru și a Consiliului Județean Alba, iar la începutul lunii februarie 2018 va avea loc un atelier de teatru în Wittstock, la care va participa un grup mai mare de elevi din Regiunea Centru. Evenimente sportive, schimburi de informații prin Internet și social-media, precum și organizarea de tabere de vară, inclusiv concursuri tematice sunt câteva dintre temele pe care elevii și le-au stabilit ca obiective pe termen scurt și mediu.
”În cadrul mai larg al parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, oficializat în urmă cu aproape un deceniu, precum și în urma vizitei doamnei Secretar de Stat Anne Quart, responsabilă pentru domeniul Afacerilor Europene în cadrul Ministerului pentru Justiție, Europa și Protecția Consumatorului, Regiunea Centru și județul Alba au primit vizita acestui grup de tineri din Landul Brandenburg, pentru a crea o punte peste generații, printr-un schimb educațional cu elevii din Sebeș. Acest proiect este coordonat de Reprezentanța din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, în cooperare cu ADR Centru. Acțiunea noastră comună este și un prim pas în cadrul activităților pe care intenționăm să le organizăm începând cu anul următor, în Regiunea noastră, în cooperare cu tinerii din landul german, prin intermediul Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru, ținând cont de aplicația pe care am depus-o spre finanțare la Reprezentanța Comisiei Europene în România. Considerăm că astfel facem un foarte bun schimb de idei și de informații și implicăm cu adevărat elevii și tinerii, în general, în activități comune, cu tematică europeană, în special în privința vieții sociale a comunităților din care fac parte”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la acest prin acord de colaborare dintre o școală din Regiunea Centru și una din Landul Brandenburg.
Cel mai important moment în cadrul schimbului educațional româno-german a fost semnarea, de către directorii celor două instituții de învățământ, a unui acord de colaborare – numit de partea română, în stil tradiționalist, ”Hrisov de bună înțelegere”. Acesta include, printre obiective, „întâlniri personale ale studenților și cadrelor didactice, precum și proiecte comune ale școlilor noastre, care vor ajuta comunitățile să se cunoască mai bine și să crească gradul de înțelegere a problemelor socio-economice din fiecare țară și regiune, pentru a partaja informații cu privire la experiența tehnică și educațională și pentru a realiza proiecte comune. Astfel, cele două părți vor contribui la pacea și stabilitatea europeană, inclusiv prin a asigura înțelegerea internațională într-o Europă unită”.
Activitățile profesionale și turistice au fost pregătite de Reprezentanții oficiali ai Parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, dl. Klaus-Peter Krüger și d-na Dr. Birgit Schliewenz. După încheierea vizitei delegației germane, dr. Schliewenz a declarat: ”În cel de-al 10-lea an de existență a acestui parteneriat regional am realizat acest act de colaborare între două școli care și-au propus să deruleze mai multe activități concrete în folosul tinerilor. Acesta este un rezultat important și sperăm să deschidă o nouă cale de cooperare între școlile din ambele regiuni, susținând astfel, prin contacte și programe dedicate tinerilor, durabilitatea cooperării regionale”.
Învățământ-Cultură
138 cadre didactice și 523 elevi din Sebeș premiați de autoritățile locale, pentru rezultatele obținute în anul școlar 2023-2024 la olimpiadele și concursurile școlare
În cursul zilei de luni, 7 octombrie 2024, un unumăre de 138 cadre didactice și 523 elevi din Sebeș au fost premiați de autoritățile locale pentru rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele școlare desfășurare în cursul anului școlar 2023-2024.
„Astăzi am avut plăcerea de a participa la două din cele trei festivități de premiere pe care le-am organizat în acest an pentru a premia cadrele didactice și elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele desfășurate în anul școlar 2023/2024. Municipiul Sebeș se mândrește cu 19 olimpici naționali, elevi ai claselor gimnaziale și liceale. Alături de ei au fost premiați alți 146 de elevi și 93 de profesori care i-au îndrumat cu succes spre fazele superioare ale olimpiadelor județene. O surpriză a reprezentat-o numărul mare de elevi din clasele primare care, îndrumați de doamnele învățătoare, s-au remarcat la cele mai importante concursuri de matematică și de limba română: astfel, am premiat 195 de elevi din ciclul primar și 34 de cadre didactice.
Mâine va avea loc o nouă festivitate de premiere dedicată sportivilor care au obținut cele mai importante performanțe pentru școlile la care studiază. Vor participa 11 profesori și 173 de elevi.
Elevii și cadrele didactice au primit diplome și premii în bani, suma totală alocată fiind de 140.000 lei.
Sincere felicitări tuturor și mult succes în viitor!
Mulțumim pentru sprijinul financiar oferit de compania Star Assembly. Evenimentele au fost organizate de Primăria Municipiului Sebeș și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu instituțiile de învățământ. Mulțumim pentru momentele muzicale oferite de Fanfara din Petrești, Alexandra Pamfilie, Lusia și Matei. Premianților le-au fost pregătite o serie de produse culinare pe care le preferă și le-au fost servite la finalul festivităților, pentru a-i sărbători așa cum se cuvine”, a transmis primarul Sebeșului, Dorin Nistor.
Învățământ-Cultură
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Liceul Tehnologic Sebeș
Început de an școlar plin de emoție la Liceul Tehnologoc din Sebeș, unde festivitatea de deschidere a fost onorată de prezența președintelui PNL, fost premier al României, Nicolae Ciucă.
Astăzi, 1000 de elevi din Sebeș și din împrejurimi vor începe școala în cel mai nou și mai modern liceul din România, Liceul Tehnologic. Proiectul a devenit realitate grație unei finanțări nerambursabile de peste 27 milioane de lei, pe care primăria Sebeș accesat-o, prin POR 2014-2020, dublate de susținerea de la bugetul local. Valoare totală a obiectivului este de 60.923.051,23 lei.
Arhitectura clădirii este una impresionantă, lumina intră generos prin pereții înalți din sticlă accesorizați cu elemente decorative în culori armonioase. Instalații speciale filtrează aerul în fiecare încăpere, senzorii gestionează eficient consumul energetic, tablele interactive rulează softuri educaționale, iar acoperișul oferă o panoramă unică a orașului și găzduiește un sistem generos de panouri solare.Clădirea modernă este dotată cu tehnologii de ultimă generație, lumini senzor și lift. Sălile de clasă au mobilier nou, de cea mai bună calitate pentru a îmbunătăți actul educațional. Pe lângă toate acestea, liceul are o curte interioară amenajată special pentru recreere, unde există o zonă verde cu locuri de relaxare și socializare, de care elevii se pot bucura în pauze.
Atmosfera festivă a fost marcată de discursurile reprezentanților școlii a autorităților locale și a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, dar și de emoțiile elevilor care încep o nouă etapă din viață, în acest an școlar.
Învățământ-Cultură
Promovabilitate de 100% la examenul de Bacalaureat – 2024, reușită de elevii Liceului German Sebeș
Vineri, 12 iulie 2024, o dată cu afișarea rezultatelor finale la Bacalaureat, s-a încheiat sesiunea iulie 2024 a așa-numitului „examen de maturitate” al absolvenților claselor a XII-a.
La finalul acestei sesiuni, Liceul German Sebeș se poate mândri cu o promovabilitate de 100%, procentaj care înscrie liceul printre unitățile școlare de top ale județului Alba.
Cea mai mare medie obținută în acest an este 9,60, două eleve obținând nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limba și literatura germană maternă.
Prin rezultatele obținute, absolvenții clasei a XII-a ai Liceului German Sebeș au dovedit faptul că munca, seriozitatea și aplecarea spre studiu conduc întotdeauna la obținerea rezultatelor dorite.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitateacum 3 săptămâni
MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI de Sfinții Mihail și Gavrill 2024. Trimite-le un SMS celor care își sărbătoresc onomastica | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Sfinții Mihail și Gavril 2024: Cui trebuie să îi spui „La mulţi ani” în această zi | sebesinfo.ro
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Nou spațiu comercial, cu o suprafață de peste 8.000 de mp, construit la Sebeș. Va găzdui magazine cu articole de îmbrăcăminte, uz caznic și electrocasnice
-
Actualitateacum 3 săptămâni
Intervenție a pompierilor militari din Sebeș pe strada Macului, după ce trei locuințe au fost cuprinse de flăcări
-
Sportacum 4 săptămâni
Tenismena Maria Șandru (Tenis Club Sebeș) a reprezentat România la prestigiosul Masters al Juniorilor de la Monte Carlo
-
Știri din zonăacum 4 săptămâni
Tânăr de 32 de ani din Șugag, condamnat la închisoare pentru trafic de migranți, reținut de polițiștii din Sebeș
-
Administrațieacum 4 săptămâni
Dorin Albu (PNL) reales viceprimar al Municipiului Sebeș
-
Economieacum 3 săptămâni
Locuri de muncă disponibile în Municipiul SEBEȘ, la data de 5 noiembrie 2024